My little tower

  2
  458

  Leestijd: 1 minuten.

  De Tweede Kamer is met reces. Tot maandag 14 januari komt ze niet bijeen. Ook de ministerraad doet het even kalm aan. Kabinetten gaan nooit voltallig op vakantie, er is altijd iemand die een oogje in het zeil houdt. Maar veel meer dan dat voeren onze bewindslieden in deze dagen niet uit. Even met zijn allen uitblazen onder de kerstboom. Het zou tijd worden ook, want vorige week was het nog flink aanpoten met dat klimaatakkoord. Concrete besluiten zijn weliswaar niet genomen, maar er viel toch een hoop in ontvangst te nemen, toe te lichten en naar de Kamer te sturen.

  Premier Mark Rutte had het extra druk. Naast de gewone beraadslagingen met collega’s en het geven van de wekelijkse persconferentie, kreeg hij ook de media nog eens uitgebreid op bezoek. Die dubbeldikke kerstnummers moeten tenslotte ook gevuld worden. Niet dat Rutte daar zijn hand voor om draait. Moeiteloos kletste hij weer enkele pagina’s in De Telegraaf en de Volkskrant vol. Nieuws had hij niet te melden. Of wilde hij in elk geval niet melden. Maar alle grote thema’s van het afgelopen jaar kwamen nog eens voorbij. De gesneuvelde dividendbelasting uiteraard (‘niet briljant verlopen’) en de lastenverlichting (‘uit alle doorrekeningen blijkt dat de koopkracht gemiddeld 1,6 procent stijgt’). Maar ook de groeiende werkgelegenheid, het moeizame gepolder over pensioen en klimaat en de gele hesjes  (‘ik snap die zorgen’). En uiteraard ook zijn al dan niet vermeende Brusselse ambities (‘deze zomer zullen jullie zien dat ik hier blijf’).

  Een klein inkijkje werd ons vandaag toch nog vergund in de Volkskrant. Tegenover buitenlandse bezoekers blijkt Rutte het Torentje aan te duiden als ‘my little tower’. In het Engels klinkt het nog knusser dan in het Nederlands. Waarschijnlijk hebben maar weinig regeringsleiders in de wereld zo’n bescheiden werkruimte als de Nederlandse premier. En toch heeft Rutte het er blijkbaar prima naar zijn zin. Hij zit er inmiddels acht jaar en als we De Telegraaf mogen geloven wordt in de VVD-top al gespeculeerd over Rutte IV en Rutte V. Als dit en de volgende kabinetten hun rit allemaal uitzitten, zullen we nog een jaar of tien tegen hem aan moeten kijken. Nou ja, als je naar diverse andere landen kijkt, kan het ook nog een stuk erger.

  2 REACTIES

  1. ” Nou ja, als je naar diverse andere landen kijkt, kan het ook nog een stuk erger.”

   Het kan altijd erger maar ik zie onze Tovenaar van Oz liever vandaag dan morgen vertrekken.

  Comments are closed.