Na Baudet komt er weer een heiland

  13
  1856

  Leestijd: 3 minuten.

  Wie de krant dezer dagen openslaat kan er niet omheen. In deftige analyses, opgewonden columns, zelfs in voetbalverslagen wordt alarm geslagen. Thierry Baudet heeft 13 zetels in de Eerste Kamer gewonnen en zijn Forum voor Democratie is ook in een paar provincies de grootste partij. Je zou bijna denken dat het fascisme weer op de deur bonkt. Waarom roept de regering de noodtoestand niet uit?

  Het bontst maakte het natuurlijk die idiote wetenschapper uit Utrecht. Met zijn ‘Volkert waar ben je’ wekte Corné Hanssen op zijn minst de indruk dat hij Baudet graag hetzelfde lot toenwenst als Pim Fortuyn. Voor de goede orde: het zou inderdaad een schandaal zijn als deze mafkees er met een schorsing vanaf afkomt. Als Geert Wilders iets stuitends roept, rennen we meteen naar het politiebuerau om aangifte te doen.

  En eveneens voor de goede orde: Baudet mag nog zoveel grossieren in onfrisse ideeën, dat maakt hem niet automatisch tot een fascist. Hij stuurt nog steeds geen knokploegen af op andersdenkenden. Hij beweegt zich nog steeds binnen de grenzen van de rechtsorde. En ook zijn ambitie om premier van dit land te worden duidt er niet op dat hij het politieke bestel wil opblazen.

  Wat hij dan wel is: een populist in de poldertraditie. We moeten ons daarom niet teveel blindstaren op al dat intellectualistische gekoketteer. Die uil van Minerva, dat geflikflooi met ‘boreaal’, het omhelzen van allerlei bizarre theorieën van buitenlandse excentriekelingen zijn niets meer dan pretentieuze garnering. De fratsen van een grenzeloze ijdeltuit en egotripper. Maar wat Baudet doet is in wezen niets anders dan wat zijn voorgangers deden. Alleen nu met pianobegeleiding.

  Net als wijlen Fortuyn en Wilders profiteert hij van het ‘grote onbehagen’ van ‘het volk’. Dat is een ongewisse basis voor blijvend succes. ‘Het volk’ is nog steeds een grillige klant gebleken. Fortuyn maakte de teloorgang van wat hij in gang had gezet niet meer mee. Maar Wilders kan erover meepraten. Hij is met zijn PVV (voorlopig?) uit de gunst geraakt. En nu is Baudet (even?) in de gratie.

  Wat Wilders is overkomen, zal uiteindelijk vrijwel zeker ook Baudet overkomen. Natuurlijk heeft hij geleerd van de fouten van zijn voorgangers. Forum is beter georganiseerd dan de clubs van Fortuyn (LPF) en Wilders (PVV).  Het is uiteraard nog te vroeg om het nu al te kunnen vaststellen, maar ladelichters, brievenbuspissers en andere malloten schijnen niet door de ballotage te zijn gekomen. Voor dit soort vermaak gaat Forum vermoedelijk niet zorgen.

  Maar net als Wilders en de club van Fortuyn zal Baudet tegen de werkelijkheid aanlopen. En die werkelijkheid confronteert hem onherroepelijk een keer met het levensgrote populistendilemma. Hij moet een keer kiezen. Of voor verantwoordelijkheid nemen of voor het eigen gelijk aan de zijlijn. In het eerste geval moet hij compromissen sluiten. Dat gaan veel van zijn kiezers niet pikken. In het andere geval zullen andere kiezers vaststellen dat ze hun stem hebben weggegooid. In beide gevallen zullen veel kiezers teleurgesteld afhaken. En dan hebben we het nog niet over de conflicten die zullen losbarsten bij het gevecht om de koers. Daar houden kiezers ook niet van. En helemaal niet als er met modder wordt gesmeten.

  Hoe Forum het in de provincie gaat doen, gaat zeker meespelen. Als het daar redelijk loopt kan Baudet er even op teren. Maar dat is een side show. Het echte werk vindt op het Binnenhof plaats en daar zal hij ooit kleur moeten bekennen. Dilemma’s laten zich niet weg wensen.

  De kansen op succes zijn dus niet groter dan die van Fortuyn en Wilders. De overwinning van woensdag is in feite een negatief succes, een pyrrusoverwinning. Baudet wordt van zijn leven nooit minister-president.

  Dat betekent natuurlijk niet dat het met het verschieten van zijn ster ook gedaan is met het populisme in de polder. Zolang met name de VVD en in mindere mate het CDA er niet in slagen het gat op rechts te dichten, zal er altijd weer een nieuwe populist opstaan. De geest is uit de fles. En of hij nu Fortuyn, Wilders, Baudet of Pietje Puk heet, hij gaat er de eerst komende jaren niet meer in.

   

   

  13 REACTIES

  1. Ik begin een beetje spuugziek te worden van dit soort artikelen. De hang in NL om de zaken niet bij hun echte naam te noemen, heeft er voor gezorgd dat de feiten niet meer correct benoemd worden. Neem maar eens als voorbeeld de term ‘populisme’.
   Populisme is geen alt-right methode, maar een algemene politieke methode om vanuit de ‘stem van het volk’ te spreken in een poging de grote wordende kloof tussen volk en bestuur de overbruggen. Oftewel alle partijen bedienen zich door populisme. Dat heet namelijk campagne voeren.

   Verder is FVD een logisch gevolg op het stelselmatig ontkennen en uitsluiten van partijen, die terecht waarschuwen voor de gevaren van de multiculturele samenleving waar met aanvang van de CD al sinds de jaren ’80 wordt gewaarschuwd en waar we steeds meer de effecten van meemaken in onze steeds onveiliger wordende samenleving.
   Met het wegkijken en ontkennen verdwijnt het probleem niet en de kiezer begint dit in grotere getalen in te zien.
   Problemen kan je oplossen door ze in eerste instantie te erkennen. Laten we blij zijn dat FVD dit op een beschaafde manier doet.

  2. Voilà, Baudet niet als minister-president zegt de auteur, maar toch fijn om te horen: Baudet = niet (automatisch) fascisme. Eindelijk een woord van rede zoals het (politiek correct) hoort. Want ondertussen marcheert extreem links door de straten van Amsterdam en zingt publiekelijk: “paf, paf, paf, geef hem de kogel…”
   EENS bezien of de Volkskrant zich nu ook opwindt. ? En kunstenaar Freek de Jonge het nu ook publiekelijk uitschreeuwt… ? Want amper zijn we met z’n allen bekomen van de Utrechtse tram-aanslag en daar staat de volgende aanslag schijnbaar in Nederland al klaar.
   De oproep daartoe verschijnt op straat en in de media. Van links fascisme DAT ook bestaat… En linkse intelligentia (???) die via (s)linkse media, demoniserend pogen, het risicoprofiel daartoe zo Fortuynlijk mogelijk pogen te verhogen.
   Voor ‘goede’ linkse orde hier een verstandige linkse link van mij met heldere correcte intelligente woorden. Analytisch ook. Met zelfs HET antwoord naar de auteur, hoe het populistendilemma der politieke keuzes ‘in vrede’ opgelost kan worden. Zelfs als de uitkomst links is… ? Tenminste…
   Als de politiek niet vals speelt.
   https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-gelijk-van-baudet

  3. Na de moordlustige uitlatingen van een betoger gisteren in Amsterdam, onder bijval van andere betogers, hoeft niemand meer te twijfelen aan het ondemocratisch, dictatoriaal en moordlustig gehalte van Links.
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4653111/betoger-baudet-demonstratie-als-je-thierry-dood-wil-schieten-zeg-dan-paf
   De demonstratie-organiserende partijen namen en nemen geen afstand van deze uitlatingen en maken zich derhalve medeschuldig aan aanzetten tot moord op een onwelgevallig politicus.

   • Leugens:
    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onderzoek-naar-leus-tijdens-antiracismedemonstratie-als-je-thierry-dood-wil-schieten-zeg-dan-paf-~bf3b75d8/
    https://www.at5.nl/artikelen/192680/halsema-veroordeelt-doodsbedreigingen-richting-baudet-verwerpelijk
    Prominenten van GroenLinks hebben de uitlatingen sterk veroordeeld en steunen het onderzoek hiernaar door het OM. In de link die je zelf post staat dat de FNV (mede-organisator van de demonstratie) er ook afstand van neemt. Één groepje halvegaren spreekt niet namens volledig links, net zoals één maniak in Nieuw-Zeeland niet namens geheel rechts spreekt.

    • @Techo Snelder,
     Wat je zegt is zeker waar, gekken vind je in alle windrichtingen. Maar het OM mag wat mij betreft weleens strenger optreden. Gek of niet: dit tolereren of zacht aanpakken heeft geen enkele zin. Daar komt alleen maar sterkere polarisatie van met alle maatschappelijke gevolgen van dien.
     De media zelf mogen wat mij betreft wel wat meer ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ tonen. Iets ingetogener je boodschap brengen daarmee raak je de inhoud van je betoog heus niet kwijt. Vooral als je mainstream bent. Demoniseren is een verdomd gevaarlijk onderwerp.
     @ Joop, TPO is een ‘beetje’ kolder…
     Gewoon van een persoon die nogal hatelijk schrijft… ‘T is m.i. vaak te hard voor woorden.

     • @ Tycho, Vervolg:
      Want laten we eerlijk zijn: smaad en laster wat doet het OM daarmee? Dat is inherent aan demoniseren: het vertelt immers niet de waarheid anders zou het niet demoniseren zijn… Dat creeert dus de onfortuynlijke hetze.
      Minister Ollongren van D66 begon er direkt mee. Noemde FvD in de begin dagen direkt rascitisch en ook nog eens een gevaar voor de democratie (hoor, hoor, WIE het zegt: de madam die het referendum juridisch ‘omlegt’)
      Maar’t OM wil niet vervolgen. Kijk nu gaat er iets toch (kartelliaans?) wringen vind je ook niet?
      Ondertussen gaat de laster (D66 wethouder) in Tilburg (zie link) gewoon door. Tja, niet alle politici zijn in deze onschuldig. ?
      WAAROM doet het OM geleidt door’t CDA daar dan niets aan?
      Want is het niet zo dat hier zittende politici de rechtstaat zelf onder druk zetten?
      Wat is de afschuw in de Tweede Kamer waard, als het OM deze hetze juridisch toestaat. En weigert haatzaaiende laster te vervolgen? Door politici nogwel…
      https://www.telegraaf.nl/nieuws/3347825/tilburgse-wethouder-neemt-geen-afstand-van-tweet

   • @Joop,
    Helaas is het OM in deze een slappe hap gebleken. Ondertussen spreekt de politiek van schande. Maar heeft zijzelf niet het heft in handen? Namelijk harder optreden door de regering? Die stuurt tenslotte het OM aan. U weet wel die instantie die niet laakt Wilders en de blokkeer-Friezen aan te pakken als waren zij echte criminelen.
    Beiden wilden ook protesteren, maar dreigden niet met geweld of dood.
    Toch besluit het OM – en dus de politiek – hier deze mensen te vervolgen… Maar anderen niet. Omdat het Baudet is? Een politiek tegenstander? Net als Wilders en de Friezen? ?
    Ik vraag mij af, waar is gerechtigheid gebleven?
    Een oud politie-man is ook al verbaasd hoe dit in vredesnaam toch in Nederland kan. (Zie link)
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/03/klaas-wilting-haalt-uit-naar-slap-om-volkert-waar-ben-je-is-wel-degelijk-een-ernstige-bedreiging/

   • Dat de SP en GL geen afstand nemen van de moordoproep op een door hen georganiseerde demonstratie toont keihard aan waar deze partijen staan: “wie het niet met ons eens is moet dood”.
    https://tpo.nl/2019/03/25/briefje-van-jan-aan-lilian-marijnissen-is-jesse-klaver/
    Het behoeft geen betoog dat SP en GL volstrekt tegengesteld zouden reageren als de bedreiging aan u gericht zou zijn.
    Bedreiging van FvD politici en FvD stemmers hoort thuis in een dictatuur á la Noord Korea. Weet dus goed waar u zich medeschuldig aan maakt als u op deze idioten stemt.

  4. Het populisme neemt pas af als er een partij het weer gaat opnemen voor de arme burgers. Het dus niet alleen beloven maar het ook doen. Hier ligt voor zowel de PvdA, Groen Links als de C.U nog veel werk te doen. PvdA is zijn sociaal geluid kwijtgeraakt onder Kabinet Kok. C.U. heeft de naam sociaal christelijk te willen zijn, dus moeten ze meer afstand nemen van liberaal rechts. De bijbel geeft duidelijk aan dat je de rijkdom met de armen dient te delen. Ik verwacht dat de C.U. dit ter harte neemt, evenals de S.G.P. Alleen als de armsten in ons land worden geholpen en gesteund, ook financieel, kan het populisme verdwijnen. Zo niet dan dreigt er een ‘polderrevolutie’!
   In een democratisch land als Nederland, is een vangnet voor de starters op de arbeidsmarkt en een fatsoenlijk pensioen voor de ouderen een Must. Op de lange termijn levert dit meer op dan het huidige lik op stuk beleid.

  5. “Zolang met name de VVD en in mindere mate het CDA er niet in slagen het gat op rechts te dichten, zal er altijd weer een nieuwe populist opstaan”

   Dit keer met dank aan de klimaatwet. En een verplichte warmtepomp van 20.000 Euro voor de burgers.

   • Het einde van de gevestigde politieke orde, waarbij niet geluisterd wordt naar sommige kiezers is gelukkig in zicht.
    In 2002 had het kartel het “geluk” dat een gestoorde linkse idioot Pim Fortuyn omlegde; zoiets zal nu niet meer worden getolereerd. Links mag dan vinden dat zij een soort Übermenschen zijn met vermeend hoogstaande principes, hun reacties op de overwinning tonen alleen hun onverdraagzaamheid en dictatoriale instelling aan.
    Vergeet verder niet dat veel mensen niet zijn gaan stemmen omdat ze vinden dat er toch niet naar hen wordt geluisterd; die hebben zich allang van de Staat afgekeerd. FvD vertegenwoordigt meer kiezers dan enige andere partij en er zal dus ook met hun wensen rekening gehouden moeten worden. Doet men dat niet dan ligt een opstand tegen de Staat in het verschiet.

  Comments are closed.