Na de klimaatdraai van het kabinet zijn de kaarten geschud

  24
  1624

  Leestijd: 1 minuten.

  “Nog zes dagen tot de verkiezingen van 20 maart,” meldt de website van FVD in koeienletters. Dat wekt de suggestie dat er dan iets heel bijzonders gaat gebeuren. Maar je kunt je afvragen hoe opwindend de Provinciale Staten- (dus indirecte Eerste Kamer)verkiezingen nog worden.

  Om te beginnen staat de uitslag volgens de opiniepeilers al in grote lijnen vast. De coalitiepartijen verliezen royaal hun krappe meerderheid in de senaat en zullen minstens 10 zetels gedoogsteun nodig hebben. Wie gaat die leveren? Niet FVD, ondanks de voorspelde gigawinst die deze partij zal boeken. Nee, na de klimaatdraai van het kabinet gisteren kan er geen enkele twijfel meer bestaan. Die ontbrekende zetels zullen afkomstig zijn van GroenLinks en PvdA.

  Premier Mark Rutte heeft beloofd dat er een CO2-heffing komt om het bedrijfsleven flink te laten meebetalen aan het klimaatbeleid. Precies datgene waar GroenLinks en PvdA al zo lang op aandringen. Maar als ze die CO2-heffing willen binnenhalen, kunnen de twee partijen zich niet veel extra wensen meer permitteren.

  GroenLinks-leider Jesse Klaver riep gisteren op tot een ‘klimaatformatie’ na de verkiezingen, waaraan zijn partij zou moeten meedoen. Maar de kans op zo’n formatie is klein.  Sterker nog: er komen waarschijnlijk helemaal geen uitgebreide onderhandelingen over het leveren van gedoogsteun. Rutte heeft met zijn aankondiging van de CO2-heffing immers het losgeld al op tafel gelegd. Om die vurig gewenste CO2-heffing mogelijk te maken zullen de twee partijen de andere kabinetsplannen voor lief moeten nemen. Doen ze dat niet, dan is het risico levensgroot dat Rutte III valt. Dat betekent dat er voorlopig helemaal geen aangescherpt klimaatbeleid komt en dat ‘Parijs’ niet wordt gehaald. Zoiets willen PvdA en zeker GroenLinks vast niet op hun geweten hebben.

  Na de verkiezingen van volgende week rest er voor de twee linkse partijen dus weinig anders dan te tekenen op de stippellijn. Daarmee kunnen ze overigens nog blij zijn, want ze krijgen dan in elk geval iets van betekenis in ruil voor hun gedoogsteun. Voor Thierry Baudet van FVD zijn de druiven aanzienlijk zuurder. Hij eindigt volgende week naar verwachting als de grote verkiezingswinnaar. FVD springt vanuit het niets op een senaatszeteltje of 9. Maar wat schiet de partij ermee op? De kaarten voor het grote gedoogspel zijn al geschud, en Baudet mag niet meedoen. Hem rest de komende twee jaar weinig anders dan schaken op zijn smartphone en wijn drinken in het Kamerrestaurant.

  24 REACTIES

  1. Beste Fons, beste Maurice,
   Wat ben ik blij dat ik al reeds jaren niet meer stem
   op de VVD. Ik kijk naar jouw peilingen, Maurice.
   Ik lees: de huidige coalitie samen 50 zetels; de PVV
   en Forum voor Democratie samen 35 zetels.
   Hoelang kan kabinet Rutte III nog doorgaan zonder
   een enorme draai naar links. Ach we zien het Rutte
   nu al doen! Regeringsmacht is immers belangrijker
   dan de mening en overtuiging van je achterban, bah.
   Natuurlijk gun ik Rutte veel problemen straks in de 1e
   Kamer; maar als hij een vent zou zijn zou hij dit jaar
   al de stekker eruit moeten trekken: zijn regering op-
   doeken. Hij zal dat niet doen. Reken er maar niet op!
   Het is toch jammer dat in ons systeem niemand hem
   daartoe kan dwingen. Gezien de verliespositie in de
   voorspellingen zullen D66 en CDA dat ook niet doen.
   En dat vind ik ook best een fout in ons parlementaire
   systeem. Een regering gesteund door 1/3e van de
   kiesgerechtigden moet opstappen. Zo snel mogelijk!
   Fijne dag,
   Bert.

  2. We moeten wat en dat wordt de uitslag. Ik hoor niemand over herverdeling van inkomsten. Gepensioneerden terug geven wat van ze gestolen is. Met welk recht worden de bezitters grootbezitters en mag Jan met de pet het gelag betalen?

  3. En weer zullen PvdA en GL de arbeiders in de steek laten om aan de macht te mogen ruiken en wat groens binnen te halen. Iedere keer flikt VVD het weer: lanceer iets waarvan je van te voren al weet dat er vreselijk hommeles over ontstaat en doe daarna alsof je een compromis sluit. Om uiteindelijk daar uit te komen waar ze al wilden zijn.
   Met alleen een SP als kritische linkse partij, heeft de VVD niets te vrezen. Vanmorgen naar WNL gekeken en het bleek gewoon extra uitzending Politieke Partijen voor de VVD te zijn. ‘Briljant’, noemde de presentator Rutte. Lieve help!

  4. Baudet wordt net als Pim Fortuyn weg gezet als racist. Schandalig !!!Baudet is wel degelijk genegen om compromissen te sluiten en europa willen ze terug naar de EEG en anders een Nexit, alles wordt verdraaid of in kleine stukjes te zien. Ze knippen en plakken wat af!!Tijdens het klimaatdebat bv zei Baudet dat gr links zo voor groen is maar het niet erg vindt als om hele weiden vol zonnepanelen en windmolens wel voor lief te nemen, niet èèn keer is die uitspraak herhaald!!

   • Sommige politieke partijen huldigen het principe dat “als je iets maar vaak en hard genoeg roept, de kiezer het vanzelf gaat geloven”. Vooral Links, en daar hoort de VVD tegenwoordig ook bij, gebruikt die methode.

    Rutte heeft het over “schreeuwers aan de zijlijn” maar verzwijgt dat hij ze daar zelf heeft neergezet door ze vooraf uit te sluiten, terwijl ze toch een aanzienlijk deel van de kiezers vertegenwoordigen. Hetzelfde probeert hij nu met FvD; geen overleg maar vooraf uitsluiten en achteraf roepen dat ze niet mee willen doen. De achterbaksheid van de politiek wordt belichaamd door Mark Rutte.
    En dan nog durven roepen in een TV-spotje dat we samen moeten werken? Dan toch alleen als je in het VVD-potje plast.
    Trap er niet in en durf uw eigen gevoel te volgen a.s. woensdag!

  5. Ze pompen ze miljarden in het klimaat en denken dan dat we geen overstromingen meer hebben. Denken dat er verder geen stormen meer komen of andere natuurrampen. Begrijpen ze niet dat de natuur zich niet laat regelen door miljarden euro’s. De natuur gaat ze eigen weg. Het is ook bekend en onderzocht door onderzoekers dat het om de zoveel jaar de aarde warmer wordt. En herstelt vanzelf. Dit was in de jaren 70 ook al zo. Maar toen hadden de mensen ook meer verstand van zaken denk ik. Hier roept en schreeuwt iemand wat en iedereen roept en schreeuwt elkaar maar na.

  6. De auteur trapt volgens mij met open ogen in het marketing gekeuvel van onze MP Rutte. Ik hoop persoonlijk dat het volk wijzer geworden is na drie kabinetten…
   Hij gelooft dat dhr Rutte beloofd heeft het bedrijfsleven met een CO2-heffing ‘flink’ te laten meebetalen aan het klimaat? Ik wed dat de auteur het woordje flink beter weg kan laten.
   Rutte zegt: er komt een ‘redelijke’ CO2-heffing. Of dat zo flink uitvalt valt nog te bezien. Bovendien: dat geld vloeit gewoon terug naar datzelfde bedrijfsleven hoor.
   En wat is redelijk?
   Da’s politiek verdomd ‘rekkelijk’ hoor… Redelijk lijkt mij toch iets anders dan ‘flink’.
   De kaarten zijn geschud, zegt de auteur. Tja dat lijkt dan wel zo, maar het echte pokerspel om de centjes moet moet nog beginnen hoor. Na de verkiezingen. En ik verwacht er – voor de burger – niet veel van. Rutte’s beloftes zijn immers nooit veel waard gebleken, zo bewijst de geschiedenis… Da’s altijd ‘flink’ balen voor de burger. Balen en ‘flink’ betalen…
   En dat is gewoon VVD-beleid hoor!
   GroenLinks en de PvdA kunnen hun borst natmaken. Het echte pokerspel moet nog beginnen.

   • Vervolg:
    Voor alle duidelijkheid hierbij een staatje met wat belastingscijfers. (Zie link)
    Rutte heeft het over een ‘eerlijker’ verdeling van kosten. Nu betalen naar emissies gemeten de burgers 9 miljard aan energiebelasting en de zware industrie 2,5 miljard. En dat terwijl die zware industrie 2x zoveel aan emissie uitstoot.
    Als Rutte het eerlijk zou verdelen dan zou van de 11,5 miljard totaal aan energiebelasting 1/3 door de burger opgebracht moeten worden en zou er een miljardje of 5 a 6 verschoven kunnen worden. Kijk da’s pas een echte koopkrachtverbetering van de burger. 🤗
    Eens zien hoe groot het maatschappelijk draagvlak voor het klimaatakkoord dan zou worden!
    Maar u begrijpt natuurlijk wel net als ik dat het woord ‘eerlijker’ niet dezelfde betekenis is als eerlijk. De vraag blijft dan vooralsnog: hoeveel eerlijker wordt dan die belastingsverdeling waar Rutte zo mooi mee schermt, een week voor de verkiezingen.
    Da’s het klimaatpokerspel straks na de verkiezingen voor de politieke heren.
    https://www.duurzaamnieuws.nl/laten-jesse-klaver-en-rob-jetten-zich-blij-maken-met-een-dode-mus/

  7. Waar gaat het over !!!!!CO2 .co2 is geen giftige gas maar voeding voor de bomen .meer bomen planten .geen asfalt meer aanleggen ….in de amazone wordt te veel bomen gekapt daarom .krijgen we een te hoge CO2 . En te weinig ZUURSTOF .dat gaan de bomen dus produceren Het probleem ligt bij smog dat is fijnstof ..komt van de banden en remmen van de auto/vrachtwagens ..

  8. Gelukkig is er nog een partij die eerlijk en betrouwbaar is, en daarom als enige van de coalitie op winst staat, en dat is de Christenunie. Ook als kleinste regeringspartij kun je invloed uitoefenen.

  9. Er is maar een betrouwbare partij in Nederland. Dat is het CDA. Het is de partij die sinds Dries van Agt niet naar links buigt en niet naar links. Het is de partij die opkomt voor oude lieden, zwakzinnigen, kreupelen en steuntrekkers. Precies zoals de Heere Heere dat hen geleerd heeft. Die hen geleerd heeft recht, gerechtigheid en rechtvaardigheid in de wereld te brengen. De partij die principieel tegen mensen economisch uitbuiten is, dieren mishandelen en het milieu aanvallen. Helemaal zo de Heere het wil. En daar de Heere Heere de grootste klokkenluider is die de wereld ooit heeft voortgebracht roept het CDA mensen op de klok te luiden wanneer zij misstanden en/of strafbare feiten signaleren bij mensen die macht hebben en deze macht misbruiken. Welke partij doet dat ook?

   • “En daar de Heere Heere de grootste klokkenluider is die de wereld ooit heeft voortgebracht roept het CDA mensen op de klok te luiden wanneer zij misstanden en/of strafbare feiten signaleren bij mensen die macht hebben en deze macht misbruiken”

    Als katholiek opgevoed persoon begrijp ik, dat het misbruik dus dagelijks plaatsvond om 07:00, 12:00 en 18:00 en ‘s zondags nog een keer extra, toch? Want dan luidde de kerkklok.

  10. Ik verbaas me altijd over de stupide kortzichtigheid van mensen die menen dat het met het klimaat wel meevalt. Ik ben het eens met een procentuele meerderheid van wetenschappers die er wel van overtuigd zijn dat er wat moet gebeuren.
   Welnu, randstedelingen, zorg maar dat je een woning in het oosten van het land vindt, want het duurt niet eens zó lang eer de dijken het niet meer houden en dan kun je staande drinken en zout water smaakt niet.

   • Hahaha denk je dat echt? Over 30 jaar hoor je er niets meer over. Geloof niet zo in die apocalyptische onzin. Kijk naar dit soort hypes in het verleden en je weet dat voorspellingen tricky zijn…

   • VVD en CDA kunnen beter van naam switchen GVD en GDA als afsplitsing van groen links.
    Klimaat debat is natuurlijk waanzin wij sluiten 5 kolen centrale’s china gaat er 1174 bouwen.
    Nederland stelt helemaal niets voor gezien de Co2 discussie investeren in andere technieken ontwikkelen hebben we nodig niet miljarden weg gooien voor klimaatknuffelaars om Co2 te verminderen.
    Ik verbaas me werkelijk over die mensen die dit niet snappen.
    Ik voorspel grote winst voor Baudet.
    Waarom omdat de VVD en CDA onbetrouwbaar en niet integer zijn.
    De slappe ambtenaren kan ik nu allemaal opnoemen die opgepakt zijn van beide partijen vanwege misleiding ,bedrog en ga zo maar door maar er is te weining tekst hiervoor.
    Afzender een stemmer van het Forum.

  11. Beste Joop, hoe is het mogelijk dat je je stem geeft aan een partij die op alle fronten uitblinkt in het niet begrijpen van hoe de democratische rechtsregels gespeeld dienen te worden. Ook gisteren spatte de minachting af van het gezicht van Baudet. Hij heeft zijn punt weer gemaakt (denkt hij) en vertrekt dan weer, zoals altijd uit de kamer om op tijd te zijn (maar ook dan weer komt hij zoals gebruikelijk te laat) bij Pauw en Jinek om vervolgens daar zijn holle geluid te laten horen. Baudet is een sneue aandrachttrekker, veel meer kan ik er niet van maken.

   • Ik stem noit op een persoon; ik stem op de standpunten, in dit geval die van FvD waar ik 100% achter sta. Een persoon is niet meer dan een uithangbord.

   • Die zgn. “democratische spelregels” zijn uitsluitend bedoeld om de zittende macht in het zadel te houden en andersdenkenden monddood te maken. Hoogste tijd dat daar grondig de bezem doorheen gaat.

   • @NiWa,
    Het is juist wel een partij die voor directe democratie is. Dit kan je van veel partijen niet zeggen. Ergo, er is een partij die er een halve eeuw voor geknokt heeft, om het het eigenhandig zodra ze in de regering kwam, de nek om te draaien.
    En wel zo laag bij de gronds, dat haar minister Ollongren nooit vertoonde juridische trucjes toepast om te zorgen dat het volk net voor deze verkiezingen daar geen referendum meer over kan houden, hoewel dat wel in de referendumwet staat. 🤐
    Over ondemocratisch gesproken. Ergo: over volksverraad gesproken!
    Overigens: ook de PvdA en GroenLinks draaiden op de valreep 180 graden en hebben de directe democratie hand in hand met dat zogenaamde ‘progressieve’ D66 verraden. Dus u kunt uw ‘democratische’ grieven beter voor die partijen bewaren. 🤕
    Baudet doet er tenminste wat aan!

  12. Ach, Rutte is expert in het plegen van koehandel en vooraf uitsluiten van partijen; zo deed hij dat 2 jaar geleden ook met de PVV. Dat politiek er is ter vertegenwoordiging van de kiezer gelooft vrijwel niemand meer in ons land.
   Niettemin zal ik vol overtuiging FvD stemmen; dwars liggen bij zaken waar Rutte niet met GL of PvdA kan overeenstemmen is ook heel overtuigend. En vergeet niet dat er over 2 jaar weer 2e Kamerverkiezingen zijn dan zou de FvD nog wel een stuk groter kunnen zijn omdat de burger dan door heeft hoeveel GL en D66 hem gekost heeft.

   • En over 6 jaar kunnen we dan bij de volgende verkiezingen ontdekken, wat voor demagoog Baudet eigenlijk is. Jammer. Hij draagt aan een geloofwaardige politiek he-le-maal niets bij.

  Comments are closed.