Nat vuurwerk

  15
  383

  Leestijd: 4 minuten.

  Euroverkiezingen zijn een feest waarbij de gastheer- en vrouw elke minuut nerveus op hun horloge kijken. Waar blijven de gasten? De uitnodigingen zijn toch op tijd de deur uit gegaan? We hebben toch een goede catering ingeschakeld? En in het achterhoofd zeurt het bange vermoeden: we zijn niet leuk, spannend en interessant genoeg.

  De gasten, de kiezers, zullen nooit in groten getale meedoen aan dit feest van de democratie. Kamerverkiezingen, prima. Daar staat ten minste iets op het spel dat ons onmiskenbaar allemaal aangaat. Gemeenteraadsverkiezingen, vooruit, omdat daar ook dingen spelen die ons direct kunnen raken. Maar de Provinciale Statenverkiezingen? Om de opkomst daarvoor op een aanvaardbaar peil te krijgen, moeten ze worden opgeklopt tot verkiezingen voor de Eerste Kamer. En dan nog. Maar zonder die truc zou het helemaal een muurbloemfestijn blijven.

  En voor de Euroverkiezingen wil de kiezer al helemaal niet warm lopen. Het is al een meevaller wanneer de opkomst hoger is dan 35 procent. De blauwe vlag met al die gele sterren hangt slap en lusteloos aan de mast. En alle pogingen om haar fier te laten wapperen zijn mislukt.

  De EU kampt met wat in sjieke kringen een democratisch deficit heet. En niemand in Brussel of de nationale hoofdsteden die echt weet wat ze er aan kunnen doen. Niet dat er niet over is nagedacht. Er zijn kapitalen geïnvesteerd in reclamecampagnes. Geleerden hebben zich er het hoofd over gebroken. Politici hebben zich het vuur uit de sloffen gelopen. Allemaal voor niks, nul, nada. Als de kiezer al wil nadenken over Europa krijgt ie vaak een waas voor de ogen. ‘Brussel’ is een trefwoord voor bureaucratie, regelgeilheid,- ‘de kromming van de banaan -‘, en zakkenvullen geworden. En dat is waarschijnlijk nog de vriendelijkste associatie.

  Met de belangrijkste rechtvaardiging voor de Unie, ‘nooit meer oorlog’, hoef je niet meer aan te komen. WO II zakt steeds verder weg in het collectieve geheugen. Dat de EU mede aan de wieg staat van onze welvaart, wil iemand waarschijnlijk best geloven als je hem daarop wijst. Maar die welvaart is zo vanzelfsprekend dat hij het vooral ziet als de economie in een dip zit. En dan krijgt Brussel ook vaak weer de schuld. Niet zelden trouwens van nationale politici die zo’n zondebok wel handig vinden.

  Wat evenmin helpt natuurlijk is dat je als kiezer niet weet wie de kandidaten zijn. Er trekt een karavaan van kleurloze nobodies voorbij. Tweede en derde garnituur, soms versterkt door een uitgerangeerde toppoliticus. Welke kiezer kent de Spitzenkandidaten? Manfred Weber, iemand? (Lijsttrekker van de EVP, Europese Volkspartij waar ook het CDA inzit) Het zal de oneindige ijdelheid van Frans Timmermans strelen dat het met zijn naamsbekendheid wel snor zit. Maar dat VVD-stemmers denken dat hij één van hullie is, moet hem toch te denken geven. Alhoewel, het zal niemand vermoedelijk verbazen als hij denkt dat hij voor alle andere partijen eigenlijk ook de beste is.

  Maar waar niemand iets aan kan doen is dat Europa voor de meeste mensen te ver weg is. Het is te abstract. Ze voelen zich nooit in de eerste, tweede of zelfs maar derde plaats Europeaan. Je bent Nederlander, Duitser, Fransman enz, etc. Die Europese identiteit is een illusie. Met het eigen land kan je je identificeren als je daartoe de behoefte voelt. Maar dat lukt nooit met een kunstmatig gedrocht als de EU. Dat mist de onontbeerlijke nestgeur, het gevoel ergens bij te horen, de wortels van een gedeelde taal, cultuur en geschiedenis. En al blijf je het proberen tot je blauw ziet, je kunt het nooit van zijn leven van bovenaf opleggen. Surrogaat blijft altijd surrogaat.

  En wat je daarom absoluut niet moet doen is die eenwording, meer Europa, die ever closer union, geforceerd blijven najagen. Hou op met vergezichten, visioenen, panorama’s en hoe je ze nog verder wil noemen. Die inspireren niet, zoals soms in eurofiele hoogmoed wordt gedacht, maar roepen voornamelijk ergernis en afkeer op. Laat Emmanuel Macron in eigen land maar eerst eens de gele hesjes weer in het gareel krijgen voordat hij de grote Europese visionair gaat uithangen. Brexit is natuurlijk een geval apart, het totale falen van de gevestigde politiek, maar het is wel een signaal dat je niet zomaar weg kan wensdenken. Wat op de krijtrotsen leeft, leeft ook in de polder. Kijk maar naar het succes van eerst de PVV en nu Forum voor Democratie. Godlof doen we hier niet aan referenda.

  De kiezer heeft niet altijd gelijk, zeker niet. En de politiek, ook de Europese, bestaat niet alleen maar uit nulliteiten, absoluut niet. Maar de kiezer mag wel verwachten dat die politiek doet wat ze moet doen: problemen oplossen. Dat geldt ook voor de EU. Er zijn problemen die niet op nationaal niveau kunnen worden opgelost. Migratie, klimaatverandering, de houdbaarheid van de euro, gemeenschappelijke defensie, om er maar een paar te noemen. Daar kan de EU het verschil maken. Dat zijn de terreinen waar de prioriteiten moeten liggen. En dan ben je er nog lang niet. Je moet dat beleid ook nog zien te verkopen aan een sceptisch publiek. En dat kan alleen via een zorgvuldig uitgemeten stappenplan en in bescheiden doseringen. Een doorslaand succes zal de EU bij de meeste kiezers nooit worden, er was te veel nat vuurwerk in het verleden, maar het is waarschijnlijk de enige kans.

  15 REACTIES

  1. Zorg dat er een WK voetbal voor continenten komt: Amerika tegen Europa, Azie tegen Afrika. Moet je eens zien hoe gauw we allemaal fanatiek Europeaan zijn want dan kunnen “WE” opeens wereldkampioen worden!

   • Jij geeft precies de domheid van de meeste mensen aan!
    “Geef het volk brood en spelen” en ze slikken alles; dat paste de Romeinse keizer Nero ook al twee duizend jaar geleden toe. We zijn nog niets opgeschoten in onze ontwikkeling.
    We klagen over hoe we van onze belastingen en pensioenen bestolen worden door de machthebbers in ons land en de EU maar we doen er niets aan.
    Ik ben het zat om op te draaien voor de lamlendigheid van anderen. Dat is waarom ik op een anti-EU partij stem.

     • Vandaag het vervolg op de schandalige “klucht” over de aanstelling van Erik M. als bestuurder in Den Dolder. https://www.telegraaf.nl/nieuws/3545420/waarom-per-se-masthoff
      M. was er, als directeur van de P.I. Vught, verantwoordelijk voor dat Michael P. naar Den Dolder ging zonder dat informatie over diens zedenmisdaden werd gedeeld. Met als gevolg dat Anne Faber door hem werd vermoord.
      Dat uitgerekend deze miskleunende man werd aangesteld en het Min. van Justitie dat allang wist, geef maar weer eens aan hoe men het veiligheidsbelang van criminelen stelt boven het belang van gewone burgers; en dat alles uit een misplaatst gevoel van een “tweede kans”. Die tweede kans hebben de slachtoffers en nabestaanden nooit gekregen.

  2. Het argument “Nooit meer oorlog” is één van de sterkste argumenten vóór de EU. Treurig dat je oorlog alleen kunt voorkomen door alle potentiële relschoppers in een gouden kooi in Brussel op te sluiten.

   • Ik wil het volgende onder de aandacht brengen:
    1. In een openlijke dictatuur mag je niet zeggen wat je wil als dat strijdig is met de gewenste mening. Dat zie je aan de reacties van met name Linkse organisaties, waarbij journalisten worden opgejut om mensen met een ongewenste mening onder druk te zetten. Die ongewenste mening moet hoe dan ook monddood gemaakt worden.
    2. In een verborgen dictatuur mag je je mening wel uiten maar die mening wordt genegeerd en je wordt als verdacht aangemerkt; je partij wordt ook als je de grootste bent, buiten besturen en invloedrijke organisaties gehouden. Dit is precies waar de EU en Nederlandse overheden inmiddels voor staan.

    Weet dus waarom u op 23 mei anti-EU zou kunnen kiezen!

  3. “Er zijn problemen die niet op nationaal niveau kunnen worden opgelost. Migratie, klimaatverandering, de houdbaarheid van de euro, gemeenschappelijke defensie, om er maar een paar te noemen. Daar kan de EU het verschil maken.”

   Ja, dat zien we hen al jaren doen. Het Schengenverdrag wordt met voeten getreden door het wagenwijd open zetten en houden van de EU-Buitengrens en de euro zorgt met name in de rijkere landen dat de economische groei getemperd wordt door de slechtere economieën in het zuiden en het oosten.
   Gemeenschappelijk defensie hebben we al, namelijk de NAVO. Die werkt omdat het geen politiek orgaan is. Wat een EU leger kan doen hebben we kunnen zien, zoals in Srebrenica, waarin op het laatste moment de fransen de toegezegde luchtsteun heeft terug getrokken, omdat het niet in belang van Frankrijk was.

   De EU is niet meer dan een moderne versie van de Sowjet Unie, maar dan op Europese bodem. Ondemocratisch tot op het bot en totaal oncontroleerbaar. Het EP is een tandeloze tijger, die ons alleen maar bakken met geld kost.
   Als ze echt het verschil willen maken, dan zouden ze zich kunnen onderscheiden door zichzelf op te heffen.

   • Welke EU-buitengrens wordt wagenwijd opengehouden als ik vragen mag? Zelfs jaren voordat Italië besloot geen mens meer binnen te laten was de EU al bezig dealtjes te sluiten met schimmige regimes in haar periferie waardoor ongedocumenteerde immigranten in het ergste geval worden gedeporteerd naar concentratiekampen in (halve) dictaturen en in het beste geval naar iets minder erbarmelijke kampen op de Griekse eilanden https://www.theguardian.com/world/2019/jan/09/oxfam-criticises-eu-inhumane-lesbos-refugee-camp-moria Het aantal asielzoekers in Europa is momenteel een tiende van het aantal in 2015.
    Over strafkampen gesproken, wanneer u zelf naar eentje wordt gestuurd omdat u kritiek uit op de EU dan lijkt een vergelijking met de Sovjet-Unie mij terecht, maar op dit moment vind ik dat u wel erg weinig respect toont voor de mensen die daadwerkelijk hebben geleden en zijn omgebracht door de staatsterreur van de USSR.

  4. Waarom zou ik gaan stemmen? En op wie? Als ik het wel heb bestaat het EUparlement uit acht fracties waar de vertegenwoordigers partijen vriendelijk gezegd niet hetzelfde willen. En als ik het goed inschat is het toch eigen volk eerst. Er zijn verschillende zaken die we Europees dienen aan te pakken (denk aan Defensie het klimaat) zonder daarbij het gevaar te lopen om onze Nederlandse historie en identiteit kwijt te raken. Wanneer ik zie hoe de EUpolitici bezig zijn denk ik aan het spreekwoord: twee honden vechten om een been. De derde loopt er ras mee heen. De EUlidstten gaan voor eigen volk eerst en knokken er flink op los en de lachende derde is natuurlijk China, dus waarom zou ik gaan stemmen? Stemmen op welke praatjesmaker dan ook.

  5. @Joop. Waar zijn überhaupt plannen om te verbieden het Wilhelmus te zingen? Dat kunnen we doen wanneer we daar zin in hebben.
   Waar zijn de plannen om de Nederlandse historie en identiteit af te pakken? Niets staat je in de weg om dat elke dag te vieren.
   Overigens weet ik niet welke identiteit dat is. Het lijkt mij dat jij en ik niet dezelfde identiteit hebben, ook al hebben we hetzelfde paspoort. Ik ontleen mijn identiteit niet aan het toeval waar ik geboren ben. Als jij dat wel wil prima, maar stel alsjeblieft niet dat het ook voor anderen zo is.

   • @Martijn. Wat een arrogante betweterij! Je weet heel goed wat ik bedoel, ook al past dat niet in jouw wereld.

    Ik ontleen mijn identiteit aan mijn voorouders die al meer dan 500 jaar in dit land wonen; en die ons land hebben verdedigd tegen bezetters.
    Maar tegenwoordig moeten we ons Europeaan voelen en dat weiger ik. Ik heb lak aan alles en iedereen die me wil wijs maken dat dat verkeerd is. Daarom verzet ik me tegen een Europese superstaat.

   • Martijn: Dit hoor ik wel vaker van mensen of partijen die denken dat met deze domme opmerkingen! personen als ik nu gaan twijfelen of de schrik aan gejaagd word !!
    Waarschijnlijk bent u tuttifrutti maar kerkhoven liggen vol met mijn voorvaders van niet gemengd Fries bloed!!
    (pudding hoofd 🙁 Ik voel mij knap beledigt! door figuren als u vraag ik mij af waarom 4mei?
    Waarom willen jullie zo graag dit land naar de knoppen hebben 🙁

  6. Ik ben voor Europese economische samenwerking, zeg maar de vroegere EEG, maar ik ben faliekant tegen de Europese Natiestaat van Juncker, Verhofstadt en Timmermans.
   Wij zijn een lidstaat en niet meer dan dat, en zeker geen provincie van de EU. In dat licht gezien roep ik elke Nederlander op om bij elke voorkomende gelegenheid het Wilhelmus te zingen. Het is juridisch onmogelijk om het zingen van ons eigen volkslied te verbieden.
   Kom in opstand tegen degenen die ons onze Nederlandse historie en identiteit willen afnemen middels uw stem op 23 mei en door het zingen van ons Wilhelmus als geuzenlied en als teken van verzet.

   • Zeer juist op gemerkt . Ook ik ben voor de EEG en niet meer dan dat. Of Benelux + Duitsland. Maar absoluut geen Frankrijk .

  Comments are closed.