Nauwe schoentjes

  0
  331

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lijkt zich toch een beetje te hebben vergaloppeerd met zijn uitspraak dat zuidelijke eurolanden “eerst hun geld opmaken aan drank en vrouwen en dan in Brussel aankloppen voor steun die moet worden opgebracht door de noordelijke landen.”

  Het waait maar niet over, gisteren bleek de woede in het Europarlement nog groot. En het vervelende was dat die woede door alle geledingen loopt, van de Duitse voorzitter van de christen-democraten Manfred Weber tot sociaal-democraten uit Dijsselbloem’s  eigen gelederen. Dat laatste is misschien nog wel vervelender.

  Dijsselbloem’s excuus ging niet verder dan dat hij het een beetje te plastisch had gezegd met “Calvinistische directheid”. Hij weigerde in debat te gaan over zijn uitspraken en nieuwe steun voor Griekenland. Ook dat hielp niet om de woede te bezweren. De Franse Europarlementariër Alain Lamassoure (christen-democraten) riep zelfs op om Dijsselbloem tot “persona non grata” in alle gebouwen van het Europarlement te verklaren.

  De Europarlementariërs vinden dat hij in elk geval zo snel mogelijk weg moet als voorzitter van de Eurogroep. Het gaat natuurlijk niet alleen om de uitspraak van Dijsselbloem. Dat wordt lekker hoog opgespeeld om een andere reden, de zuidelijke landen zien in Dijsselbloem de verpersoonlijking van het harde bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren en nu doet zich een kans voor tot afrekening. En als er dan ook nog een minister van de zuidelijke eurolanden voorzitter van de Eurogroep kan worden, ziet de wereld er voor hen weer een stuk vriendelijker uit.

  Maar de beslissing het vertrouwen in Dijsselbloem op te zeggen ligt niet bij het Europarlement, maar bij de overige ministers van Financiën en uiteindelijk bij de regeringsleiders.

  Komende vrijdag komen de ministers van de eurozone informeel bijeen op Malta, dat nu roulerend EU-voorzitter is. Natuurlijk oefenen de Europarlementariërs van de zuidelijke eurolanden druk uit op hun ministers, het wordt spitsroeden lopen voor Dijsselbloem. Het beste wat er in lijkt te zitten is dat hij mag blijven tot er in Nederland een nieuw kabinet is.  Aanblijven tot zijn termijn afloopt in januari, de wens van Dijsselbloem,  lijkt een gepasseerd station.

  Maar het wordt pas echt leuk als men in de formatie uiteindelijk toch bij de PvdA  uitkomt en Dijsselbloem aanblijft. Maar dan zitten we waarschijnlijk al wel dicht bij januari.