Nederig verzoek aan Jort Kelder

  18
  2907

  Leestijd: 2 minuten.

  De coronapaniek lijkt wat te luwen. Het aantal sterfgevallen loopt terug, de hoeveelheid ziekenhuisopnamen begint af te vlakken, zowel in eigen land als in allerlei buitenlanden. Begrijpelijk dan ook dat de roep om een einde te maken aan de lockdown steeds luider klinkt. Het lamleggen van het maatschappelijk leven kost namelijk klauwen met geld. Heel veel bedrijven functioneren niet meer, of slechts op halve kracht. De financiële markten zijn ingestort. Wereldwijd zijn honderden miljarden euro’s als sneeuw voor de zon verdwenen.

  Dus waarom zouden we nog langer in quarantaine blijven? Waarom nog langer thuis in onze elleboog gaan zitten niezen? “We zijn 80-plussers aan het redden, die te dik zijn en gerookt hebben,” zei de beroemde tv-presentator Jort Kelder – tevens persoonlijke vriend van premier Rutte – een paar dagen terug.

  En dat valt moeilijk te ontkennen. Ouderen vertegenwoordigen veruit de meeste dodelijke slachtoffers van het coronavirus. Terwijl hun economisch nut sterk te betwijfelen valt.

  Neem mezelf. Met mijn 67 jaar ben ik dan misschien nog wel geen superbejaarde, ik mag me zeker rekenen tot de categorie van senioren. Veel maatschappelijke waarde heb ik – als ik heel eerlijk ben – niet meer. Maar ik kost wel kapitalen. Elke maand ontvang ik AOW en ook profiteer ik van tal van andere voorzieningen. Dat geld zou ook anders te besteden zijn, laat ik er niet omheen draaien.

  En daar komt nog van alles bij. Ik heb gerookt! Weliswaar ben ik zo’n 20 jaar geleden gestopt, maar daarvoor pafte ik er decennialang vrolijk op los. Over de kosten waarmee ik de gezondheidszorg ooit zou opzadelen, maakte ik me niet druk. Nee hoor. Hup, daar ging weer een Marlboro.

  Nog meer negatief nieuws: ik ben te dik. Niet heel veel, maar mijn BMI is toch ietsje te hoog. Uiteraard doe ik mijn best om af te vallen, maar tot het beoogde resultaat heeft dat nog niet mogen leiden.

  Kortom: als ik straks op de ic beland, zullen de Helden van de Zorg iemand in leven moeten zien te houden die: a. economisch gezien van weinig belang meer is, b. wiens longen zijn aangetast door jarenlang nicotinemisbruik, en c. die te veel kilogrammen meetorst. Zeg nou eerlijk: zou u zich nog erg inspannen?

  Het is dan ook sterk te hopen dat ik niet besmet raak. En verder probeer ik er alles aan te doen om in economisch opzicht nog van enige betekenis te zijn. Vooral door mijn geld flink te laten rollen natuurlijk. Ik ga twee keer per week naar de supermarkt, en daar kijk ik echt niet op een dubbeltje. Ook elders laat ik me niet onbetuigd. Net nog een nieuwe wasmachine besteld. En als de lockdown voorbij is ga ik meteen naar de kapper.

  Dus, beste meneer Kelder, mag ik nog heel eventjes blijven leven? Ik beloof u dat niemand last van me zal hebben. Ik hou me zoveel mogelijk gedeisd. Echt waar!

  18 REACTIES

  1. Het is wel zo dat we de ouderen aan het redden zijn. Om nog enkele maanden of jaren te leven. En de jongeren zijn WEL de dupe, economisch gezien.
   Echter, het proberen om corona virus infecties zo veel mogelijk te managen, EN tegelijkertijd de economie gaande te houden is een goede keuze. Is DAAROM een goede keuze.
   Een beetje minder luxe is natuurlijk ok, maar het moet niet tot algemene armoede lijden. In Nederland zal het allemaal wel loslopen.
   Een complete lockdown in ontwikkelings landen leidt tot armoede. Vraag: is Italia een ontwikkelinsland?

  2. Zou het zo kunnen zijn?:
   Jort Kelder, gooit ‘n steen in de vijver en verdient zo z’n centjes aan de corona ellende waar heel Nederland onder lijd?
   Fijne man hoor! Of is het: Vi-lein?
   Ik vraag mij af: Welke mensen hem hiervoor gebruiken?

  3. Het was ronduit een super aanfluiting van dhr.Kelder. De opmerking van 80 jaar en te dik enz. vonden wij ronduit schandalig. Want jongeren overlijden ook aan corona. Als hij dan later beweert niet de bedoeling te hebben gehad om te zeggen dat de 80+ dan maar dood moesten gaan, dan blijkt maar weer dat hij dus volstrekt niet nagedacht heeft over wat hij zou gaan zeggen. Plus hij neemt het op voor de bedrijven wordt er beweerd, sorry, maar verstand van economie heeft hij zeker niet, hetgeen duidelijk merkbaar was. Er zat een nogal met zichzelf ingenomen persoon heel wat onzin uit te kramen. Maar dat zijn we van hem wel gewend. Toevallig keken we even naar dit programma en hebben we alleen maar het deel bekeken waar hij zijn zegje deed. Bevestigd werd in ieder geval waarom we zeker nooit kijken naar programma’s waar hij mee doet. Overigens zijn er nog veel meer slechte en vooral linkse praatprogramma’s. Niet alleen bij NPO, ook bij de commerciëlen.

  4. Onzin dat allen 80 plussers door deze maatregelen gered zouden worden. Er zijn steeds meer duidelijke sterfgevallen of ernstig zieke mensen van veel jonger dan 80. Er is zelf een meisje van 20 jaar aan Covid-19 overleden. Ondanks deze strenge maatregelen konden zij niet gered worden. Jort kelder heeft gelijk wat de economie betreft maar ten opzichte van het leven van mensen vind ik het ronduit onmenselijk. Typisch een uitspraak van een fervent VVD- er. Geld vinden ze belangrijker dan mensenlevens. En ik vind het een ernstige vorm van leeftijdsdiscriminatie. De “barbaarse” Neanderthalers zorgden al voor oudere en zieke mensen. De moderne mens schijnt hiermee te moeten breken. Hoe diep kun je vallen.

   • Bert van der Meer, ga je schamen. Ik ben een VVD’er maar vind geld niet belangrijker dan mensenlevens. Walgelijk om VVD’ers zo te beledigen.

  5. Ik vermoed? dat Kelder word gebruikt!
   Of, dat hij zich laat gebruiken,
   als aanjager van ‘n heikele discussie,
   ben benieuwd wat zoiets schuift?

  6. De kern van het betoog Van Jort Kelder is aan diegene die hem hier bekritiseren volledig voorbij gegaan.
   En dat alles ingegeven en aangemoedigd door de gecreëerde massahysterie. Het barst van de domme mensen in dit land die het kaf niet van het koren kunnen scheiden en als domme wezens achter Rutte aanlopen en volgend jaar volledig blind op hem zullen stemmen omdat hij ons zo goed door de crisis heeft geleid. Slaap lekker verder!

   • Jaap Kooijman: Het barst van de domme mensen in dit land……..Hou onze Jaap maar voorlopig in quarantaine ….

   • Misschien kunt u dan de kern van het betoog dan even samenvatten. Zelf lukte dat de heer Kelder namelijk niet.

  7. Elise, Ik ben helemaal geen “fan van dhr.Kelder en al helemaal niet als hij beurtelings Buitenhof presenteert van een kladje! Dan gaat de TV op zwart! Gelukkig heeft dhr Kelder ook geen zeggenschap over de “lock Down”. Gelukkig wordt dit uiteraard beslist door mensen die kritisch en bekwaam dit hebben uitgedragen! Bovendien hoeven 80-plussers niet allen gered te worden, deze groep mensen redden zich zelf wel, of mogelijk tot hun spijt niet, maar dat is dan ook vaak overmacht! Ik hoop dat dhr Kelder gezond en zonder bijverdiensten, (nog maar 13 jaar te gaan) de 80 jaar mag gaan halen! Dan merkt hij vanzelf hoe bijzonder deze leeftijd is!!!

  8. Wat Jort Kelder zegt is heel realistisch en logisch. Misschien moet je kijken naar de bredere context bij zijn uitspraken voordat je begint te stellen dat sommigen mensen volgens Jort niet meer moeten worden geholpen, wat een onzinnig stuk.

  9. Wat kunt u toch een een onzin verkondigen heer Kockelmans.
   Ik ben van uw generatie maar veel van het door u genoemde is voor veel van onze leeftijdgenoten niet van toepassing.
   Maar ja hoe was het ook al weer ,uitzonderingen etc etc .

   • Voor mij is het verhaal vrijwel identiek. Iets te veel kilo’s, tot 20 jaar terug gerookt en pensionado (bijna dan).
    Om dat ik mijn hele leven geld opzij heb gezet voor later, kan ik van een goeie ouwe dag genieten en veel BTW betalen.

  10. “Dus, beste meneer Kelder, mag ik nog heel eventjes blijven leven? Ik beloof u dat niemand last van me zal hebben. Ik hou me zoveel mogelijk gedeisd. Echt waar!”

   Van mij wel hoor Fons. Zeker als je ons niet meer tot last wilt zijn. Dat zou ik vooral erg toejuichen.

  11. Het lijkt nogal voor de hand liggen:
   1. Mensen die corona gehad hebben en negatief getest zijn op besmettelijkheid, kunnen aan de slag met een bewijs dat ze genezen zijn.
   2. Mensen die koorts of coronaverschijnselen hebben moeten thuis blijven of naar het ziekenhuis.
   3.Mensen in de risicogroep moeten thuisblijven.
   4. Het overgrote deel van de Nederlanders valt niet in categorieën 1 t/m 3. Zij kunnen naar hun werk, tenzij ze in contact zijn geweest met een ziek persoon. In dat geval worden ze getest en als ze het virus hebben, moeten ze ook thuis blijven.
   Mensen traceren met een app lijkt me overdreven. Ik zou mijn app thuislaten als de overheid zo inbreuk wil maken op mijn privacy.

  12. Het is ronduit walgelijk: “We zijn 80-plussers aan het redden, die te dik zijn en gerookt hebben,” zei de beroemde tv-presentator Jort Kelder – tevens persoonlijke vriend van premier Rutte – een paar dagen terug. Het doet me denken aan 1933-1945, Het uitroeien van unuitze Esser. Nutteloze vreters. Inderdaad ouderen, en ook verstandelijk gehandicapten, psychisch zieken, lichamelijk gehandicapten die de staat alleen maar geld kostten en die mensen wel vragen zonder iets te presteren. de heer Kelder niets geleerd heeft van deze geschiedenis is wel duidelijk, of de minister-president er iets van geleerd heeft, laten we het hopen.

  13. Een heerlijke reactie van Fons Kockelmans, op het infantiele commentaar van de heer Kelder. Mochten zijn ouders nog leven, hoop ik wel dat ze hem een oorwassing hebben gegeven. Mocht dat niet het geval zijn, is het wellicht van hem een manier om het missen van zijn ouders te ventileren, die misschien door een veel mindere vijand dan het Covid-19 inmiddels niet meer bij ons zijn. Voor de heer Kelder nog even de overweging dat een groot deel van die overjarige, vette rokers, wellicht de wegen hebben aangelegd waar hij met zijn bolide over zoeft. Of misschien ook wel hebben meegewerkt aan de goede economie, waar dankzij de heer Kelder zijn kapitaal heeft kunnen vergaren. Zijn vriendschap met de heer Rutte heeft er niet echt veel mee te maken. Die zal hem waarschijnlijk ook wel de les gelezen hebben.

  14. @FONS, Pima Fons! Zie ook mijn bericht mbt Kelder, op Liever langharig dan kortzichtig.
   Of, moet het beter ‘Lang-jarig’ zijn? 🙂

  Comments are closed.