Nederlaag van Renzi komt hard aan in Brussel

  0
  84

  Leestijd: 1 minuten.

  Ook Italië heeft zich gevoegd in het rijtje van landen waar de burgers genoeg hebben van de gevestigde politiek. Premier Renzi speelde hoog spel met een referendum over de staatsinrichting, dat in feite over hemzelf ging. Hij gokte en verloor, met 60 procent van de stemmen tegen en 40 procent voor. Een veel grotere nederlaag dan voorspeld, dit maal zaten de opiniepeilers er aan de andere kant naast.

  De financiële markten waren minder te spreken, de euro ging meteen 1,5 procent achteruit. Italië is dan ook een behoorlijk probleemkind binnen de eurozone, een staatsschuld van 2000 miljard, nauwelijks groei, hoge werkloosheid en banken die het zonder steun niet redden. Het laatste wat Italië nu kan gebruiken is meer instabiliteit. Daarom zal vermoedelijk minister van economie Pier Carlo Padoan Renzi opvolgen.

  De uiterst rechtse en anti-Europese partijen Lega Nord en Vijf Sterren wrijven zich in de handen, zij zien een gouden toekomst voor zichzelf bij de nieuwe verkiezingen die vermoedelijk in het voorjaar worden gehouden. Maar het is nog de vraag of de nee-stemmers van nu, die Renzi weg wilden hebben, allemaal op deze partijen gaan stemmen. Sommigen stemden ook nee omdat ze de filterende invloed van de Senaat niet kwijt wilden, juist omdat anders de populistische partijen vrij spel zouden krijgen.

  De nederlaag van Renzi is zo mogelijk nog harder aangekomen in Brussel. Er komen volgend jaar in vier belangrijke landen verkiezingen aan en de boze burgers staan klaar om af te rekenen met acht jaar van bezuinigingen en stagnatie. In eerste instantie is het nu zorg de financiële markten te kalmeren zodat de Italiaanse rente niet verder oploopt.

  Brexit, vluchtelingen, Turkije, populisme, alles bij elkaar mogen we toch concluderen dat de vertrouwenscrisis waar de hele Europese politiek mee kampt, alleen nog maar verdiept. Dat de oorzaak grotendeels van binnen komt, maakt het extra zorgelijk.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook