Nederland bezorgt België Sinterklaaskado

  0
  80

  Leestijd: 2 minuten.

  De Nederlanders staan op het punt de Belgische overheid een fraai Sinterklaaskado te schenken. Iedere keer als ze een postzegel kopen zal daarvan een deel naar de Belgische overheid gaan. En het was maandag in de Tweede Kamer de vraag of minister Henk Kamp van Economische Zaken daar een stokje voor wil steken, en of hij dat wel kan.

  Het is een bizarre situatie. Al in 1989 besloot Nederland om het postbedrijf te privatiseren. Nu dreigt “ons” postbedrijf, PostNL, opnieuw in handen van de overheid te komen. Alleen is het nu niet de Nederlandse overheid, maar de Belgische.

  Het Belgische staatsbedrijf Bpost is tuk op overname van PostNL en wil er 2,5 miljard euro voor neertellen. De (particuliere) aandeelhouders van PostNL hebben er wel oren naar. De Tweede Kamer voelt er veel minder voor.

  Dat de Belgen tuk zijn op PostNL is niet vreemd. PostNL maakt winst in de snelgroeiende bedrijfstak van het bezorgen van pakketjes, maar maakt ook winst in de krimpende markt van het bezorgen van brieven. En dat laatste komt vooral doordat de Nederlandse overheid niet alleen toestemming gaf om de inkomsten te verhogen door duurdere postzegels. PostNL kon ook de kosten verlagen omdat de overheid akkoord ging met minder openbare brievenbussen, minder vestigingen en één dag per week minder postbezorging. Met als gevolg dat de winst op de postbezorging dicht in de buurt is van de wettelijk toegestane 10 procent.

  Nederland ging destijds snel over tot de zogeheten liberalisering van de postmarkt, omdat dit het Nederlandse postbedrijf de kans zou geven de vleugels uit te slaan naar andere landen. Omgekeerd moest ons land buitenlandse bedrijven toelaten op de Nederlandse markt, en dat gebeurde ook. Maar de verwachte privatisering bleef in de andere Europese landen uit. Nederland staat met “zijn” geprivatiseerde postbedrijf alleen in Europa.

  Toch is VVD-minister Henk Kamp niet van plan de klok terug te draaien. Hij wil niet dat de Nederlandse staat opnieuw aandeelhouder wordt in PostNL, zoals bepleit door de PvdA. Kamp staat nog steeds achter de grote privatiseringen. Zo heeft privatisering van de energiemarkt geleid tot scherpe concurrentie, en daarmee tot prijsverlagingen. Hetzelfde geldt volgens hem voor de telecomsector. Dat drukt de kosten voor het hele bedrijfsleven en heeft ons land meer concurrerend gemaakt.

  De kwaliteit van de postbezorging in ons land wordt wettelijk gewaarborgd door de Universele Postdienst (UPD). De UPD bepaalt onder meer dat niet alleen in drukke steden, maar ook in alle uithoeken van het land de post bezorgd moet worden voor dezelfde prijs. Een andere eis is dat minstens 95 procent van de brieven binnen 24 uur bezorgd moet worden. De uitvoering van de UPD ligt nu bij PostNL, maar zou in de toekomst aan een ander bedrijf gegund kunnen worden, zoals dat ook gebeurt in het openbaar vervoer. Minister Kamp noemde dat maandag een “theoretische mogelijkheid.”

  Daarmee stelde hij de Tweede Kamer niet gerust. Eind deze week krijgt het overleg van maandag een vervolg in de plenaire zaal en krijgt de minister moties om zijn oren.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook