Nederland blijft pensioenkampioen

  19
  561

  Leestijd: 2 minuten.

  Alles is relatief, dus ook de kritiek op onze pensioenen. Terwijl massa’s ouderen luidkeels morren over de dreigende kortingen, is het Nederlandse pensioenstelsel uitgeroepen tot het beste ter wereld. Voor de tweede maal op rij. Alleen Denemarken geldt als een serieuze  concurrent, zegt adviesbureau Mercer, dat de jaarlijkse wedstrijd organiseert. De overige landen, van Duitsland tot Japan en van Frankrijk tot de Verenigde Staten, komen niet in de buurt. Of het nu gaat over toereikendheid, duurzaamheid of integriteit – wij zijn de kampioenen. Alle paniek over kortingen ten spijt.

  Dat moet bemoedigend nieuws zijn voor Klaas Knot, de president van toezichthouder De Nederlandsche Bank, en oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Zij hamerden er de afgelopen weken op dat de pensioenfondsen zo snel mogelijk met korten moeten beginnen. Ieder uitstel gaat ten koste van de jongeren, die straks een lege pensioenpot dreigen aan te treffen, waarschuwden ze.

  Voor de tegenstanders van pensioenkortingen komt het bericht over de Nederlandse toppositie uiteraard ongelegen. Vooral 50PLUS-kopstuk Martin van Rooijen zal ermee in zijn maag zitten. Al jaren klaagt hij met bewonderenswaardige volharding over de strenge regels die het kabinet de pensioenfondsen oplegt. Volgens die regels moeten de fondsen rekening houden met een extreem lage rente om te berekenen of ze op lange termijn nog wel voldoende geld in kas hebben. Waanzin, vindt Van Rooijen. Waarom staat het kabinet de fondsen niet toe meer uit te gaan van hun prachtige rendementen? Zou dat gebeuren, dan zijn de pensioenkortingen meteen niet meer nodig.

  Van Rooijen, en zijn medestanders bij PVV en SP, waren de laatste maanden in de winning mood. Ze kregen steeds meer bijval van erkende deskundigen. Vorige week nog pleitte een groep van veertig economen en andere experts bij de Tweede Kamer voor het versoepelen van de pensioenregels. Eerder had de Kamer, die de verkiezingen voelt naderen, er al bij het kabinet op aangedrongen ‘onnodige’ pensioenkortingen te voorkomen.

  Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zegde noodgedwongen toe zich hiervoor te zullen inspannen. Maar diep in zijn hart is de D66-bewindsman een voorstander van kortingen. Over het aanpassen van de rekenrente weigerde hij tot dusver serieus te praten. Ongetwijfeld piekert hij zich suf om wezenlijke aanpassingen van de regels zoveel mogelijk te vermijden.

  Dat het Nederlandse pensioenstelsel zijn eerste plaats nu prolongeert, moet voor hem dan ook als een geschenk uit de hemel komen. “Zie je nu wel,” kan hij uitroepen, “we doen het juist heel goed. We moeten onze zegeningen tellen!”

  Want dat is precies wat Marc Heemskerk van Mercer Nederland zegt. Ook hoogleraar Marike Knoef van de Leidse universiteit meent in de Volkskrant dat wij ‘internationaal gezien nog altijd een heel goed pensioenstelsel hebben’.

  Of de gepensioneerden (en trouwens alle werknemers) er ook zo over denken als ze in maart 2021 naar de stembus gaan, zal nog moeten blijken.

  19 REACTIES

  1. Haasnoot. Kuijler
   Waarom koppel je de lage rente aan staatsschulden van EU landen? En wordt ons spaargeld en pensioengelden overgeheveld naar de EU om oplopende staatsschulden te dempen? Dus grote pensioenfondsen als ABP en PFZW stemmen daarmee in? Nogmaals, de lage rente wordt waarschijnlijk structureel en heeft te maken met economische ontwikkelingen op wereldschaal. U wekt de suggestie dat als Nederland uit de EU gaat en de gulden weer invoert de rente plotseling stijgt en onze pensioenuitkeringen plotseling gaan stijgen. Zo werkt het dus niet. Overigens is Klaas Knot van DNB terecht zeer kritisch op weer een renteverlaging. Stimuleert de economie maar is niet zonder risico . Schuldenberg wordt alleen maar groter….volgende credietcrisis? Nogmaals, een waardevast pensioen is een illusie. Nogmaals:de rekenrente is geen ‘verzonnen getal’, maar wordt gehanteerd om juist toekomstige generaties nog een redelijk pensioen te garanderen.

   • Rente en staatsschulden zijn gekoppeld. En ja, d.m.v. kunstmatig gecreëerde negatieve rente wordt een deel van ons spaargeld en pensioen geld inderdaad overgeheveld – d.m.v. de gelddrukkerij van ‘onze’ Centrale EU Weimar bank genaamd ECB – naar de EU-landen…
    Omdat ze ons geen rente meer hoeven te betalen = onze vergoeding/verdiensten van onze pensioengelden die – overigens niet vrijwillig door de u genoemde pensioenfondsen maar VERPLICHT bij wet door onze politici – geïnvesteerd moeten in… Staatsschulden.
    Van NL en andere EU-landen, dus financieren wij inderdaad de landen die de EU vormen en dus: DE EU. En de ECB wil niet alleen dat we het gratis doen…
    Nee, de ECB (is dus ook de EU, want die hele kliek is een het het zelfde “onderonsje” zeg maar politiek kartel) wil nu dat we er (met ons pensioengeld) er zelfs voor betalen. Dat noemen ze negatieve rente. Dat u het alleen maar zoekt in ‘globale wereldeconomie’ is echt D66-misleiding. En dat weet u ondertussen donders goed. Maar u wilt DAT niet zien.. 🤓
    https://www.geotrendlines.nl/wat-is-de-echte-boodschap-van-negatieve-rente/

    • Was er geen euro, dan moet elk land zich verantwoorden voor haar schuldpositie. Dan geldt een marktrente. De rente zou voor Italië veel hoger liggen. Maar omdat de ECB met gelddrukkerij ‘gratis’ Italiaanse staatsleningen (obligaties) opkoopt en daarmee een ‘krapte’ op de obligatie markt creëert ontstaan er negatieve rentes op staatsleningen.
     De EU-landen worden gedekt door de geldpersen van EU-bank ECB die na believen geld schept. Deze geopolitiek geworden euro maakt daarmee de marktwerking en onze pensioenen kapot.
     Anton doet voor dat dit economisch onoverkomelijk is. HET is echter beleid dat teruggedraaid of verzwakt kan worden! 🤨
     Maar dan komt Italië in de problemen en moet zij eventueel uit de euro. DAT wil de EU beslist niet. Ondertussen is zij onmachtig Italië politiek tot de orde te roepen. DAT kost ons feitelijk ons pensioenvermogen. Het is een situatie die ik niet accepteer als – zoals Anton suggereert – een ‘natuurlijke’ economische onoverkomelijkheid. Nederland kan met een gulden de rente niet verhogen, beweert hij. Noorwegen is kleiner met een eigen munt. Hoe kan zij dat dan wel? https://www.banken.nl/nieuws/21907/rentestand-in-noorwegen-voor-vierde-keer-in-een-jaar-tijd-verhoogd

  2. @Anton, een goede raad lees je eens in, er zijn al 500 miljard euro pensioengeld naar de EU gegaan waar wij waarschijnlijk weinig/minder van terug gaan zien, en dat is voor meneer Knot van de Nederlandse Bank heel belangrijk om op die manier de EU te helpen. Daar gebruikt hij onze pensioenen voor, onder dwang van hem “moeten” pensioenfondsen de rommel opkopen.
   Dus dat is de reden dat we al 11 jaar niet meer geïndexeerd zijn en al een paar kortingen hebben meegemaakt, als er nu een korting komt heb ik en velen met mij al 30% minder pensioen, ook jij en allen die nog aan het sparen zijn, de jongeren dus.
   De enige rente die belangrijk is, is de rekenrente en dat is een verzonnen getal waar onze overheid een grote vinger in de pap heeft, welke zorgt dat er gekort moet worden terwijl er 1500 miljard in de spaarpot zit.

  3. Ik ben zelf al drie jaar gepensioneerd. Ik behoor tot de generatie die het nog nooit zo goed heeft gehad, als ik het vergelijk met mijn ouders ( jong in de jaren dertig). Naast AOW heb ik nog een bescheiden pensioen, wat spaargeld en een overwaarde aan eigen huis. Met dat laatste kan ik niets.
   Het kan zomaar gebeuren dat ik volgend jaar een percentage pensioen moet inleveren. Ik weet dat dit komt door een op wereldschaal steeds verdere reductie van de rente. De EU heeft daar niets mee te maken : de rente is niet verlaagd om slechtlopende economieën binnen de EU te spekken. Grote onzin. Degene die boos wordt omdat het ABP niet in oorlogstuig mag investeren, gooit alle moraal en ethiek overboord. We hebben ons pensioengeld belegd, maar die beleggingen deinen mee met een hoog- en laagconjunctuur in de economie. Dat is per definitie onzeker en nooit zonder risico. Zelf ben ik nog niet zo ontevreden met hoe het gaat. Gek hè.

   • @Anton,
    Citaat: “De rente is niet verlaagd om slecht lopende economieën binnen de EU te spekken.”
    Klopt, de rente is verlaagd om STAATSSCHULDEN binnen de EU te spekken. Dit t.b.v. lamden die zich NIET aan de begrotingsafspraken houden van het EU-stabiliteitspact dat bestaat om de euro-zone te kunnen laten functioneren zoals het behoort.
    Landen waar men de pensioenleeftijd niet hervormd – Frankrijk en Italië – waar men met 62 en 63 jaar met pensioen gaat – met als gevolg: oplopende staatsschulden (5000 miljard te samen = de helft van de eurozone schuld) die binnen 10 jaar de euro-zone kapot maakt. 💥
    Omdat de Franse en Italiaanse politiek verzaakt binnen het euro-systeem komt de ECB/EU met rentebeleid dat spaar- en pensioengeld overhevelt van (noordelijke) EU-landen, waar de bevolking steeds langer moet doodwerken. Dit noemt de ECB/EU eufemistisch “het nieuwe normaal”.
    Daarin draag ik dus elk jaar een kwart van van mijn pensioen af aan de euro-zone opdat de Franse en Italiaanse bevolkingen met vroegpensioen kunnen gaan. Gek toch… dat ik daar niet tevreden over ben. 🤨

    • Overigens krijg ik het wel veel slechter dan mijn ouders. Mijn vader ging met de VUT – 55 jaar met pensioen, waarvoor ik overigens de premies heb moeten betalen en waarvan ik zelf niets terug zie. Ergo: ik mag echter pas met 67 jaar met pensioen.
     Ondertussen is ook nog eens mijn pensioen verlaagd van een eindsalaris pensioen (mijn vader) naar een gemiddeld salaris pensioen en is er via niet-indexatie (ook tijdens jarenlange economische hoogconjunctuur) 15% van mijn pensioen afgehaald.
     Nu zal dankzij het bovengenoemde negatieve rentebeleid van de ECB (vanwege de te hoge staatsschulden van Zuid-Europese eurozone landen) een nog groter deel van mijn pensioen laten verdwijnen.
     Het moge duidelijk zijn: tussen u en mij zit een groot generatieverschil waarbij mijn generatie het gelag betaalt en het slechter zal hebben dan hun ouders… 🤔

   • Leuke link.
    Diep triest overigens dat onze regering aan elkaar hangt van manipulatie, misleiding en bedrog.

    Vandaag las ik dat het OM Syriëgangers uit het MO wil terughalen tegen het beleid van Rutte III in; om ze hier te berechten zodat ze binnen een paar jaar weer vrij rondlopen.
    Het OM gaat hier overduidelijk op de stoel van de politiek zitten.

    Het omgekeerde is ook meermaals gebeurd; kijk bijv. naar de politieke beïnvloeding van het OM door de politiek bij het Wilders-proces. Natuurlijk ontkent het OM dat maar zelfs het Hof heeft nu twijfels, getuige het uitstel.
    Conclusie: de Trias Politica heeft opgehouden te bestaan.
    Advies: reken niet langer op een eerlijke overheid maar zorg zelf voor uw belangen.

  4. Het idee van een pensioen stelsel georganiseerd door de staat ruikt naar socialisme en zelfs communisme. Op landelijk nivo, een groot bedrag dat dus afhankelijk is van wetten en mensen die daar werken (hun salaris betaald door de spaarders). Hoera, Nederland is nummer 1, maar mensen verliezen alleen maar geld. Bekijk het eens op deze manier:
   1. Mensen zouden zelf kunnen sparen (investeren) voor hun ‘oude dag’.
   2. Ouders investeren in hun kinderen en op latere leeftijd zouden die kinderen iets terug kunnen doen.
   Een standaard maar laag AOW voor oudjes is natuulijk wenselijk voor mensen zonder kinderen en nooit gespaard hebben.

  5. Eén ding is zeker waar, de ouderen zijn ook van mening dat wij het beste pensioenstelsel hebben, alleen vertaald zich dat niet in het pensioen wat zij maandelijks uitgekeerd krijgen.
   De grote leugen die de overheid gebruikt over het leeg vreten van de ruif, die ten koste zou gaan van de jeugd is een leugen waar veel jongeren intrappen, worden wij gepensioneerden gekort is dat ook op de jongeren van toepassing. Het grote probleem is Klaas Knot, waarschijnlijk wil hij nogmaals 500 miljard troep op laten kopen door de pensioenfondsen om de EU te redden.
   ***Voor de tegenstanders van pensioenkortingen komt het bericht over de Nederlandse toppositie uiteraard ongelegen. Vooral 50 PLUS-kopstuk Martin van Rooijen zal ermee in zijn maag zitten.***
   Nee dat zit hij niet, er is zo`n berg geld beschikbaar dat er gemakkelijk geïndexeerd kan worden en kortingen niet nodig zijn.

   ***Vorige week nog pleitte een groep van veertig economen en andere experts bij de Tweede Kamer voor het versoepelen van de pensioenregels.***
   Het zijn er inmiddels 60 en degenen die er verstand van hebben mogen niet op de TV, die mogen wij bekijken op You Tube.

  6. Ik beschouw onze pensioenfondsen als onderdeel van een pyramide-spel waarbij de Nederlandse Staat wettelijk bepaalt hoeveel pensioen er mag worden uitgekeerd aan de rechthebbende eigenaren.
   Ik beschouw ons gespaarde pensioengeld als een appeltje voor de dorst voor de Staat en de EU om de EU mede overeind te houden.
   Kan iemand me uitleggen waarom ik ongelijk zou hebben?

  7. Fons, niet Koolmees is hier blij mee, maar juist Martin van Rooijen en 50PLUS. Waarom moeten we zo nodig een heel nieuw pensioenstelsel als het huidige blijkbaar het beste van de wereld is. Het enige probleem is en blijft de kunstmatige, veel te lage rekenrente waardoor de pensioenfondsen het geld niet meer bij de gepensioneerden krijgen. Koolmees en Knot willen per se een nieuw stelsel, 50PLUS niet. Het frame is voortdurend dat de pensioenfondsen in de problemen zitten terwijl ze bulken van het geld. Degenen die in de problemen zitten zijn de gepensioneerden die al 10 jaar op de nullijn staan en die ook nog eens gekort dreigen te worden.

   REACTIE: Hans, volgens mij wil Koolmees de bestaande spelregels hanteren, waarmee Nederland wereldkampioen pensioenen is geworden. Martin van Rooijen en anderen willen die spelregels juist veranderen. Dat Van Rooijen op Twitter net doet alsof hij blij is dat internationale deskundigen de voorkeur geven aan het Nederlandse systeem (inclusief de strenge spelregels neem ik aan), is een andere zaak. Wie gelijk heeft weet ik overigens niet.

   • “Wie gelijk heeft weet ik overigens niet”
    Onze regering en DNB zijn erbij gebaat dat dat rookgordijn in stand blijft; het stelen van ons pensioengeld ten bate van de EU heeft topprioriteit. Indicaties dat het anders is dan zij voorstellen worden niet weerlegd maar uit de media gehouden.
    Onze media zijn de meelopers van dit kabinet en voor het merendeel onbetrouwbaar. Daarom weiger ik elk abonnement op een krant en bekijk ik de media op TV en Internet met wantrouwen. Dat zouden meer mensen moeten doen.

  8. Er is niets mis met het iedere maand inleggen van geld bij de pensioenfondsen (sparen voor je pensioen), er is niets mis mee dat de pensioenfondsen mooie rendementen (meerjarig, ook tijdens de bankencrisis, meer dan 5% per jaar) maken. Er is niets mis mee dat iedereen van zijn eigen (vermeerdere) spaargeld zijn pensioen betaald krijgt. Kortom met dat stelsel is niets mis. Het gaat pas mis als jongeren bang gemaakt worden dat ouderen aan hun spaargeld/pensioen komen. Het gaat mis als “deskundigen” zoals b.v. de heren Knot en Deijsselbloem zich opstellen als waarzeggers op de kermis door te beweren dat de komende 60 jaar de rente zo laag blijft als deze nu is door toedoen het opkoopprogramma van de ECB is en daarnaast de ogen sluiten voor de werkelijk behaalde rendementen.

  9. Als het Kabinet het gehanteerde rente reken niveau van de spaarrente Belasting ook hanteerd bij de Pensioenfondsen, dan zijn we eruit he. Das logisch, TOCH!
   Het is allemaal kortzichtig en en dom, dit Kabinet wil enkel het eigen gelijk horen en staat mijlenver van het volk en de realiteit af. Welnj, de komende verkiezingen, zal het volk e.e.a. dan wel corrigeren. 🙂

  10. Waarom maakt de regering in de Nederlandse bank uit hoe een pensioen fonds zijn/haar geld belegd. Ook vandaag lees ik weer dat ook Nederlandse regering grof geld aan oorlogstuig richting Turkije heeft verdient . Waarom zou het ABP dan niet in oorlogstuig mogen investeren . Maar wordt door de regering verplicht gesteld om in Nederlandse waardeloze en rente loze staatsleningen te investeren . In wat voor dictatuur leven we . Dat de regering over ons AOW wat te zeggen heeft oké, maar blijf van ons privé geld af.

  Comments are closed.