Nederland en Rusland overleggen over Syrië

  0
  88

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gesproken met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over het conflict in Syrië. Daarbij heeft Rosenthal herhaald dat er voor president Assad geen toekomst is in Syrië.

  ,,De druk op het regime moet maximaal worden opgevoerd”, stelde Rosenthal tegen Lavrov. ,,Ik acht het regime verantwoordelijk voor het geweld. Dat moet stoppen en Assad moet vertrekken. Er moet daarom snel een eensgezinde politieke oplossing komen.”

  Volgens Rosenthal heeft Rusland een toegenomen verantwoordelijkheid voor het stoppen van het geweld in Syrië. Hier ligt volgens de minister een belangrijke rol bij de Verenigde Naties. ,,Nederland is een voorstander om via een VN-resolutie tot een veroordeling te komen. Dit is het meest heldere signaal dat we richting Syrië kunnen afgeven. Rusland zou daarom in de Veiligheidsraad moeten meewerken aan het vertrek van Assad.”

  Eerder deze week liet Rosenthal zich kritisch uit over de Veiligheidsraad. ,,Ik verwijt leden van de Veiligheidsraad te falen inzake de aanpak van het Syrische regime. Voor dat falen betaalt de Syrische bevolking een te hoge prijs. Ban Ki-moon heeft ook in zijn speech voor de Algemene Vergadering op aangedrongen om er alles aan te doen om de leden van de raad niet langer door verdeeldheid te laten verlammen.”

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook