Nederland gaat op slot, maar niet heus

  15
  688

  Leestijd: 2 minuten.

  Op slot is Nederland dan nog steeds niet helemaal, maar het kabinet heeft wel een aantal acties in gang gezet die die toestand dichtbij brengen. De verspreiding van het coronavirus dient hoe dan ook gestopt te worden. Hoe we de economische schade die daardoor ontstaat zullen oplossen, zien we straks wel.

  Dus: iedereen moet zoveel mogelijk thuiswerken. Evenementen met meer dan 100 bezoekers gaan niet meer door (bij evenementen met 99 bezoekers kun je kennelijk geen corona oplopen). Wie een beetje hoest of snottert mag sowieso niet meer op straat verschijnen. Ouderen (hoe oud is een oudere?) krijgen het dringende advies niet meer in trein, bus of tram te stappen. Enzovoort, enzovoort.

  Dwang of politieoptreden komt er in de meeste gevallen niet aan te pas, alles gebeurt in goed overleg. Wie al kuchend en niesend toch in het openbaar vervoer stapt, op kantoor verschijnt en daar iedereen met corona besmet kan dus gewoon zijn gang gaan, zonder gevaar voor arrestatie. Maar goed, het zal wel helpen. Mogen we althans hopen.

  Tot één maatregel blijkt Nederland – in tegenstelling tot veel buurlanden – nog niet bereid. De scholen blijven vooralsnog open. Kinderen lopen immers volgens premier Mark Rutte (die de RIVM-adviezen volgt) nauwelijks risico op de ziekte.

  In een Kamerdebat kreeg Rutte er gisteravond flink van langs vanwege deze ‘onverantwoorde’ houding. Volgens PVV-leider Geert Wilders ‘speelt het kabinet met mensenlevens’. Ook veel andere oppositiepartijen vinden dat de scholen dicht moeten. Een motie van die strekking haalde echter geen meerderheid.

  Het debat van gisteravond ging niet over de vraag hoe willekeurig het coronabeleid van kabinet (en Kamer) wel niet is. Hoewel daar toch ook enige aanleiding voor bestaat. Want lang niet alles gaat (al dan niet vrijwillig) dicht. Supermarkten en winkels blijven gewoon open, net als apotheken en ziekenhuizen. Kan daar het coronavirus dan niet worden verspreid? In de supermarkt waar ik zelf regelmatig kom, heerst er vaak een drukte van belang. Niet zelden zijn daar meer dan honderd bezoekers. Velen van hen (onder wie ikzelf) zijn boven de 65. Over adequaat functionerende luchtwegen beschikken zij lang niet altijd. Zouden al die senioren vanaf vandaag wegblijven? En hoe komen ze dan aan eten?

  In China, het land waar corona zich het eerst manifesteerde, gaat het inmiddels weer de goede kant op. Het aantal nieuwe ziektegevallen schijnt er spectaculair te dalen. Volgens deskundigen komt dat deels door de strenge maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen. Diverse steden werden daar van de buitenwereld afgesloten. Het effect van dergelijke acties lijkt mij moeilijk meetbaar, laat staan bewijsbaar.

  Maar volgens eerdergenoemde deskundigen helpt de ‘intredende lente’ ook. Het veranderende weer zorgt voor minder besmettingen. Clingendaelonderzoeker Remco van de Pas zegt tegen het AD dat dat ‘ook in Europa kan gebeuren’. ‘Omgevingsfactoren’ zorgen er namelijk voor dat het virus zich minder snel verspreidt.

  Er is dus best kans dat de volgende PVV-motie tegen het kabinet weer over een heel ander onderwerp gaat.

  15 REACTIES

  1. Het besluit om scholen te sluiten, behalve voor kinderen van ouders met vitale beroepen is natuurlijk een recept voor willekeur. Plotseling lijken alle beroepen vitaal. Is een secretaresse in een ziekenhuis vitaal? Mogen kinderen naar school als één ouder niet vitaal is, maar onmogelijk thuis kan werken? Het lijkt er op dat mensen met vaste banen vitaler zijn dan zzp-ers die maar moeten zien hoe ze deze crisis te boven komen met hun gezin.

   Trouwens interessant dat de laagst betaalde banen het meest vitaal blijken te zijn. Wellicht moeten we salarisschalen reëvalueren als de toestand weer normaal is. Het parlement kan rustig wegblijven. Aan de Belgen kun je zien dat het zonder regering ook heel goed gast. Laten we een vitaliteitssalarisschaal instellen😎

  2. Nu pas… komt het kabinet met het verbieden van vluchten uit China. Nu… daar het virus bedwongen lijkt. Hoe exemplarisch voor de houding, snelheid en re(a)geren van dit kabinet.
   Het eerste advies van het RIVM luidde een dag of 10 geleden: heb je corona, blijf thuis maar ga gerust naar de supermarkt boodschappen doen: houdt wat afstand en het is geen probleem. Tja…
   De auteur legt precies de vinger op de ‘zwerende’ plek. Komt allen te samen, boodschappen halen, aan besmettingshaarden in Nederland geen gebrek. En mondkapjes ‘helpen niet’ hoor – zegt onze regering – niemand die ze opheeft. 😷
   En denkt onze regering nu echt: dat zij het is die de vluchten naar China straks weer goedkeurt? Ik zeg u: China zal niet toestaan dat er ook nog maar een Nederlander het land in komt. Idem straks voor Italië, Spanje en noem maar op. Zij zullen doen wat onze regering naliet: de grenzen sluiten.
   Coronaparia’s zijn we dan ‘in het land zonder grenzen’. Hollandse corona-vakantiegangers zal Italië niet meer wensen. Europa wordt weer een continent vol grenzen.
   https://www.nu.nl/coronavirus/6037229/kabinet-schrapt-vluchten-uit-china-italie-iran-en-zuid-korea.html

  3. Politici vinden het prachtig om in de schijnwerpers staan, maar zijn als de dood om verantwoording te nemen. Een echte leider hakt knopen door en zegt: “zo doen we het!”. In Nederland stelt men commissies in en verschuilt men zich achter experts en overlegt men met het parlement, zodat, als het mis gaat, iedereen verantwoordelijk is en niemand verantwoording neemt. Dat is ons beroemde poldermodel. In crisistijd heeft men een leider nodig die zijn nek durft uit te steken. De “verbinding” van Rutte is uitgewerkt.

  4. Ik denk dat het nog wel even zal duren voor het aantal besmettingen in Nederland zal afnemen.
   We lopen 8 weken achter op Italië. 8 Weken geleden steeg het aantal besmettingen in Italië v zeer fors.
   Over een week of 8 is het Eurovisie songfestival, die zal moeten worden uitgesteld of zelfs afgesteld.
   Doen wij dit niet dan zal het ons niet in dank worden afgenomen.
   De maatregelen die Nederland neemt vind ik net als Wilders niet voldoende. Een volgende keer zal een motie van Wilders het waarschijnlijk wel halen !
   We zijn echt nog lang niet van de Corona af !

  5. “In een Kamerdebat kreeg Rutte er gisteravond flink van langs vanwege deze ‘onverantwoorde’ houding. Volgens PVV-leider Geert Wilders ‘speelt het kabinet met mensenlevens’. Ook veel andere oppositiepartijen vinden dat de scholen dicht moeten. Een motie van die strekking haalde echter geen meerderheid.” Over werkelijk alles gaan we lekker bakkeleien ongeacht of het nu wel, of geen mensenlevens op het spel worden gezet, er zal werkelijk alles aan gedaan worden om stemmen binnen te halen. Het is te gek voor woorden dat er kennelijk geen enkel item is waar de coalitie en de oppositie elkaar in de haren vliegen om kiezers binnen te halen. Ronduit beschamend. Over politiek moreel handelen gesproken.

   • Volkomen eens met uiteenzetting Benjamin. Ook de crisis rondom het coronavirus wordt door politici uitgebuit om aandacht en stemmen binnen te halen. Vooral de populisten Wilders en Baudet duiken er bovenop. Wat een demagogen zijn zij toch. Er valt weer politieke winst te behalen. Valt me mee dat Soros niet als schuldige wordt aangewezen. Noch de heer Wilders, noch de heer Baudet zijn capabel om ons land te besturen. Stel je voor dat één van deze overjarige pubers premier van ons land zouden zijn in deze moeilijke tijden…..

    • @Anton,
     Hadden ze maar eerder naar Wilders en Baudet geluisterd. Onze regering liet duizenden vakantie-gangers uit Italië gewoon uit besmette gebieden terugkomen en niemand werd getest of verplicht om 2 weken in quarantaine te gaan. En tot vorige week konden vluchten uit China gewoon op Schiphol landen… 1 + 1 = 2 Tel uit uw corona-winst.
     Het is gewoon tegen beter weten in (Wilders en Baudet waarschuwde er immers voor) en willens en wetens GEÏMPORTEERD! Zo bezie ik hier de feiten. 🤔
     Demagogen noemt u hen die verstandig deden en andersom steunt u hen die verzaakten op tijd te re(a)geren. In mijn ogen bent u de demagoog hier…
     Wilders en Baudet krijgen hun gelijk straks vanzelf via vele Nederlandse lijken. Omdat de politiek te laat te weinig deed.
     De re(a)geerders van dit kabinet zijn m.i. zachte heelmeesters gebleken. Maar dat zullen we snel ervaren en zien.
     Niet dat het uw mening zal veranderen. 🙈
     Maar wel voor vele anderen!
     1+1 is en blijft immers 2…

     • U beweert dat Baudet en Wilders dus 4 weken geleden gewaarschuwd hebben voor de terugkomende mensen die terugkeerden uit Italië? Dan hadden ze ook voor een verbod moeten zijn voor carnaval in in Brabant enz. Niets over gehoord. Ze begonnen pas te krijsen toen de eerste besmettingen uitbraken. Daarbij wijzen ze op maatregelen van andere landen waar het percentage besmettingen nog hoger ligt dan in Nederland. Het zijn misselijke mannetjes die gebruik maken van de situatie. U bent nu eenmaal voor deze populisten en alles wat ze beweren slikt u voor zoete koek.

     • Haasnoot
      1+1 is inderdaad 2. Bent u daar zelf achter gekomen of bent u dat te weten gekomen en via heren Baudet en Wilders?

      • Ach, ach beste Anton toch…
       1 – Uw schold al in uw eigen schrijven op 29 feb. 2020 at 14.16 op Wilders en Baudet omdat die toen al de grenzen wilden sluiten. (Link 1)
       + 1 Nu is het 15 besmettingsdagen later… (Italië loopt precies die tijd op ons voor*)
       U krijst nog steeds dat Baudet en Wilders het bij het verkeerde eind hadden… 🙈
       Ondertussen slaat de besmettingsindex nu en straks op hol… = 2 Want over 15 dagen na nu zien we pas hoe erg en hoeveel mensen ziek worden (zie link 2 Italië nu*)
       U maakt het in uw blinde haat toch wel erg bont.
       Na 29 februari zijn die duizenden vakantiegangers uit Italië (besmet en wel) gewoon zonder enkele controle het land binnengekomen. Lees link 1 maar weer eens door en de reacties toen van die datum. En overigens mijn antwoord toen op uw ‘befaamde’ reactie… 🤗 Verhelderend hoor. U doet gewoon aan: Baudet bashing.
       Dat acht ik bij deze wel volledig bewezen.
       1 https://frontbencher.nl/alle-reden-voor-paniek/
       2 https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5057051/italie-coronavirus-lombardije-ziekenhuizen-vol-intensive-care

    • De regering handelt net zo onverantwoordelijk als de ayatollahs in Teheran, heeft binnen een recordtijd de controle over de verbreiding van het virus verloren, heeft nog steeds geen maatregelen getroffen om de beschikbaarheid van zaken van vitaal belang te garanderen en de oppositie moet haar mond houden – omdat kritiek populistisch is? Wie moet dan deze hopeloze regering in beweging brengen ? De corona gaat in Nederland meer slachtoffers maken dan terroristische aanvallen in alle grote steden samen en het leven meer ontwrichten dan terroristen durven dromen. Bovendien kan de corona, gezien de grote economische crisis die zich al sinds de vorige crisis ontwikkelt, heel goed mogelijk onze “Dust Bowl” worden. Rutte is GEEN LEIDER – hij verschuilt zich achter trage reactieve ambtenaren van het RIVM en achter dito functionarissen van de EU om zelf geen moeilijke besluiten te hoeven nemen. Deze *** en zijn stuurloze kabinet zijn niet wat Nederland nodig heeft tijdens storm. Deze nutteloze club had nooit gekozen mogen worden, maar moet nu echt dringend weg.

   • Als Wilders of Baudet een voorstel doen wordt dat steevast om politieke redenen weggehoond door het kartel en de regering. Het gaat daarbij niet om de inhoud maar om de het simpele feit dat zo’n voorstel van PVV of FvD komt.
    Wilders heeft gelijk dat het Kabinet speelt met mensenlevens om haar eigen gelijk te halen en daardoor mede verantwoordelijk is voor evt. ziekte en dood van Nederlanders.

    Experts van het RIVM zijn gewoon ambtenaren van een Rijksinstituut, die niet zien wat de Medisch Specialisten in ziekenhuizen zien gebeuren, omdat ze daar niet komen.
    Gelukkig hebben de echte specialisten aan de bel getrokken in de media, waar het kabinet nu niet meer onderuit kan.

    • Kortom, als de regering naar Baudet en Wilders had geluisterd was er in Nederland nul besmettingen te noteren, terwijl in de omringende landen de coronavirus om zich heen grijpt. Allemaal de schuld van Rutte, vertoont geen leiderschap! Dat gelooft toch niemand hoop ik?

     • Jammer. U drijft hier de spot over een zeer ernstig onderwerp. 🤨
      Bevalt de waarheid u politiek weer eens niet, meneer Anton? U ‘absurdeert’ hier de thematiek in een poging dan maar belachelijkheid te scheppen???

      Ik zal het corrigeren in:
      KORTOM – het kabinet reageerde laks en (te) laat en alleen achteraf en DAARDOOR ontstaat en ontstond er alleen maar meer, meer, meer besmettingsschade.
      Da’s hier de teneur.
      Baudet en Wilders wilden PREVENTIEF ingrijpen zoals het bij regeren (= vooruitzien) hoort. Dat geeft minder, minder, minder besmettingshaarden tot gevolg. En daar gaat het JUIST allemaal om. Klaar.

      Wilders en Baudet droegen verstandige besluiten aan (controle en sluiten grenzen) om preventief de besmettingscrisis beheersbaar te maken. Dat is wat ik – steeds – zeg.

      Wat u er nu allemaal van maakt… 🤪

   • De regering handelt net zo onverantwoordelijk als de ayatollahs in Teheran, heeft binnen een recordtijd de controle over de verbreiding van het virus verloren, heeft nog steeds geen maatregelen getroffen om de beschikbaarheid van zaken van vitaal belang te garanderen en de oppositie moet haar mond houden – omdat kritiek populistisch is? Wie moet dan deze hopeloze regering in beweging brengen ? De corona gaat in Nederland meer slachtoffers maken dan terroristische aanvallen in alle grote steden samen en het leven meer ontwrichten dan terroristen durven dromen. Bovendien kan de corona, gezien de grote economische crisis die zich al sinds de vorige economische crisis ontwikkelt, heel goed mogelijk onze “Dust Bowl” worden. Rutte is GEEN LEIDER – hij verschuilt zich achter trage reactieve ambtenaren van het RIVM en achter dito functionarissen van de EU om zelf geen moeilijke besluiten te hoeven nemen. Deze *** en zijn stuurloze kabinet zijn niet wat Nederland nodig heeft en zeker niet ten tijde van crisis. Deze nutteloze club had nooit gekozen mogen worden, maar moet nu echt dringend weg.

  Comments are closed.