Zijn Nederlanders opeens Eurofiel geworden?

  8
  494

  Leestijd: 2 minuten.

  Nederlanders staan weer positiever tegenover de Europese Unie, meent Guy Verhofstadt. “De slinger is de andere kant aan het ingaan”, zegt de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement in een programma van omroep WNL, dat zondag wordt uitgezonden.

  De oud-premier van België verwijst naar het sentiment dat begin dit jaar – na de Brexit, het Oekraïnereferendum en de triomf van Trump in de VS – heerste onder pro-Europese politici. Zij waren bang dat bij de verkiezingen in Nederland en Frankrijk populistische, anti-Europese partijen aan de macht zouden komen, die ervoor zouden zorgen dat de EU uiteen zou vallen. Maar dat viel  enorm mee. “In plaats van het domino-effect hebben we een omgekeerd domino-effect gezien,” aldus Verhofstadt. “Mensen willen dat niet. Ze zeggen: ja, ik wil ook dat het beter gaat. Ik vind ook dat Europa het beter zou moeten doen. Maar ik laat het niet kapot gaan.”

  Volgens de Belg is er ‘enorm veel veranderd sinds de Brexit’. Er is zelfs ‘een soort heropleving van Europese ideeën’. Sterker nog: ‘Er is een kentering.’

  Zou het? De feiten ondersteunen de theorie van Verhofstadt nog niet zo erg.

  Het klopt dat er veel kritiek is op de Brexit, maar dan vooral bij deskundigen. De meerderheid van de gewone Britse kiezers juicht volgens opinieonderzoek het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU nog altijd van harte toe. En de Britse regering blijft onverdroten inzetten op een bikkelharde Brexit. Van een omslag in het denken is geen sprake, al waarschuwen experts nog zo indringend dat de Britten zich richting afgrond bewegen.

  En in Frankrijk mag de D66-achtige democraat Emmanuel Macron dan de verkiezingen met ruime meerderheid gewonnen hebben, van de frisse wind die hij door het politieke landschap beloofde te jagen, is vooralsnog weinig te merken. Macron regeert, net als al zijn voorgangers, als een zonnekoning. Wie kritiek heeft op zijn beleidskeuzes vliegt de laan uit; tegenspraak wordt niet geduld. Volgens de polls is Macron inmiddels al flink wat van zijn populariteit kwijtgeraakt, hoewel hij pas ruim twee maanden in het Élysée zit. Zou het hem niet net zo vergaan als François Hollande en Nicolas Sarkozy? De kans daarop lijkt verre van denkbeeldig.

  Dan Nederland. Op 15 maart was er grote opluchting dat de populistische anti-EU-partijen niet doorbraken bij de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV won wel, maar bleef met 20 zetels ver achter op nummer 1 VVD, die 33 zetels veroverde. Terwijl Geert Wilders een paar weken eerder nog meende dat zijn partij veruit de grootste zou worden.

  Dat mag waar zijn, maar de PVV kan nog lang niet worden afgeschreven. Volgens de laatste peiling van EenVandaag staat de partij inmiddels op 26 zetels en zit ze de VVD op de hielen. En daarnaast groeit het geestverwante Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet als kool, in elk geval virtueel. Bij Maurice de Hond en consorten is FVD inmiddels gestegen van 2 naar 5 of 6 zetels.

  Hoezo kentering? Hoezo slinger die de andere kant opgaat? Hoezo heropleving van Europese ideeën? Verhofstadt rekent zich wel erg snel rijk. Zo vlug gaan die dingen niet. Als ze al zo gaan. Voorlopig is er geen enkel signaal dat de anti-EU-gevoelens aan kracht hebben ingeboet.

  8 REACTIES

  1. Verhofstadt zit nog teveel met z’n gedachten – als hij daar al gebruik van maakt – op een podium in de Oekraïne, waar hij met veel geschreeuw samen met van Baalen de Oekraïners toejuichde, dat “wij jullie komen helpen…”.

  2. Beste Petra, beste Anne Lise,
   Tja wat moet ik toevoegen aan jullie reactie’s. Helemaal
   mee eens. Maar ja, als zelfbenoemde “prinsjes” als Ver-
   hofstad, niet meer in hun eigen sprookjes geloven, wat
   blijft er dan van de sprookjes als de EU over. Ook onze
   lieve Rutte gelooft in zijn eigen sprookje; dat het neo-
   liberalisme goede politiek is voor “zijn heilstaat”. Het is toch
   jammer dat deze mensen niet teruggefloten kunnen worden.
   Maar we kunnen wel beginnen ze niet serieus te nemen,
   zoals Fons Kockelmans gelukkig ook doet.
   Bert.

  3. In welke politieke partij speelt egoisme geen rol ?
   De zogenaamde socialisten kunnen er ook wat van, denk bijv.aan Wim Kok, en een PVDA dame die zich op onze kosten vorstelijk liet betalen terwijl ze in New York woonde. . Wat ze anderen verwijten deden ze schaamteloos zelf .
   Groen links had er ook ‘n paar, nooit aanwezig of ziekte voorgewend wel doorbetaald. D66 heeft er een die naar Amerika verdwijnt om Clinton te ‘ helpen ‘ op kosten van Nederland. Deugt niet , maar om de Nederlandse politici nu te gaan vergelijken met de Russische Tsaren of de Franse koningen van voor de revolutie ?
   En Wilders en Baudet ? De oude politiek laat het liggen, en het getuigt van moed om tegen de gevestigde orde in te gaan. Of hun plannen lukken ? Voorlopig worden alle voorstellen v.d. PVV in de ban gedaan in de tweede kamer. Cordon sanitaire ! En dan krijgen ze het verwijt dat ze niets doen ?
   Dat neigt naar hypocrisie.

  4. Het is ingewikkeld. Macron won alleen maar omdat de Fransen massaal het geloof in de politiek kwijt zijn. Hij beloofde verandering. Zoals een Wilders en Baudet dat hier beloven. Ik geloof er geen hout van – maar beloven kan altijd natuurlijk. Daarnaast gingen er bedroevend weinig Fransen naar de stembus.
   In Nederland werd Wilders tweede maar vooral door zijn anti-buitenlandershouding. Een beroep doen op egoïsme doet het altijd goed want ook de VVD wint met een ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikken houding’. Het ergste vind ik nog dat deze partijen van egoïsme iets hebben gemaakt wat niet langer verwerpelijk is maar blijkbaar nagestreefd moet worden. Bij de VVD noemen ze dit zelfs gezond egoïsme. Als je maar zo goed mogelijk zorgt voor jezelf, gaat het met iedereen beter… Maar dit was toch al de houding van alle koningen vóór de Franse Revolutie en van de Tsaren van Rusland? Uiteindelijk zal deze egoïsme ideologie eens wel achterhaald worden geacht maar ik vrees dat er dan al fors is gesneden in de sociale voorzieningen die zo kenmerkend zijn voor een beschaafd land.
   En de EU? Ook zij profiteren van de angst. Kijk, zeggen ze, we gaan Engeland zo hard straffen voor de Brexit dat andere landen het wel uit hun hoofd laten om de EU te willen verlaten.
   Fatsoenlijk?
   U mag het zeggen maar ik vind het een walgelijke houding! Kan de EU niet op eigen kracht laten zien dat de EU beter is dan individuele landen die samenwerken zoals vroeger in de EEG of de BeNeLux? Zwak hoor!
   De leugen regeert
   De angst regeert
   Een betere wereld is nog ver weg…

  5. Verhofstadt ziet wel vaker de dingen anders , hij heeft soms moeite om de realiteit onder ogen te zien.
   Wie nu nog de grote problemen waar de hele EU mee wordt geconfronteerd ontkent, lijkt ongeschikt voor welke functie dan ook.
   Verhofstadt stond vooraan in Oekraine,op z’n zachts gezegd niet echt slim.
   Meneer zet ook met een nonchalante zwaai miljoenen kiezers in Europa neerbuigend neer als populisten. Hun mening telt niet bij deze zichzelf democraat noemende Brusselaar.
   De Brexit daar gaat Verhofstadt niet over. Als het Britse volk ervoor kiest zou het de ongekozen bureaucraat sieren als er met zijn medewerking een respectvolle afronding kan worden geregeld.
   Inmiddels zijn er ook heel wat Nederlanders die ook graag de EU willen verlaten, liefst vandaag nog.
   Verhofstadt blijft geloven in de sprookjes en stations die allang zijn gepasseerd.

   • Beste Anne Lise,
    Goed dat je Oekraïne nog eens onder de aandacht brengt want deze zaak is in Nederland nogal eenzijdig in het nieuws gekomen. Toen Verhofstadt en Timmermans (PvdA, Eurocommissaris) in Oekraïne het volk stonden op te hitsen zich tegen de democratisch gekozen regering te keren, waren ze daarmee medeschuldig aan het ontketenen van een bloedige burgeroorlog. Gek genoeg mogen we blijkbaar geen traan laten om de vele omgekomen inwoners van Oost Oekraïne omdat ze van Russische komaf zouden zijn. Dus Russen zijn geen mensen? Is dat geen vreemde, morbide houding tegenover menselijk leed?
    Ook toen Rusland de Krim annexeerde was de houding van de EU een beetje merkwaardig. Niet alleen waren de meeste inwoners van de Krim gewoon Russen en hoorde je dan ook weinig protest tegenover deze annexatie – we moeten toch ook beseffen dat er een belangrijke militaire basis ligt van de Russen. Zouden de Amerikanen, die ook veel militaire bases in het buitenland hebben, de schouders hebben opgehaald als ze een basis zouden kwijtraken? Nee, natuurlijk niet. Dus is het ook niet zo vreemd dat de Russen exact hetzelfde doen.
    Had men niet het volk tegen de eigen regering staan ophitsen, dan was er mogelijk geen burgeroorlog ontstaan, waren velen burgers niet omgekomen, was het burgervliegtuig niet neergehaald. Ik ben dus geen fan van Verhofstadt, noch van Timmermans of Van Baalen (VVD) die zich bemoeiden met zaken waar ze niets mee te maken hadden. Ik begrijp niet dat de houding van deze heren nooit onder de loep is gelegd.

    • Goed dat Anne Lise & Petra in dit verband de kwestie Oekraine nog eens oprakelen.
     Hier liet de EU zich wel van haar slechtste (= ondemocratische) kant zien.

     (Een voorbeeld dat de Amerikanen nooit een basis zo maar zouden achterlaten is Guantanamo Bay, dat op Cubaans grondgebied ligt. Cuba wil ze daar absoluut weg hebben, maar denk maar niet dat dat ooit zal lukken.)

     Laat die Russen toch lekker op de Krim!

    • Beste Petra,
     Wat een wijsheid over de Oekraïne! Echt weer een
     topartikel van jou. Inzicht, klasse!!
     Waarom staan deze zaken voor goed begrip niet in
     onze kranten; en worden als zodanig niet belicht door
     onze media. Of past dat niet in onze huidige politiek?
     Vrolijke groet,
     Bert.

  Comments are closed.