Nederlanders zijn niet alleen gelukkig, maar ook optimistisch

  8
  414

  Leestijd: 2 minuten.

  Een week of twee terug liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al weten dat negen op de tien Nederlanders zichzelf als gelukkig beschouwt en vandaag komt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met cijfers over het spectaculair groeiende optimisme onder de bevolking. Volgens het SCP zijn er voor het eerst sinds tien jaar meer optimisten dan pessimisten in dit land: 49 procent van de bevolking ziet de toekomst rooskleurig tegemoet, een stijging van 14 procentpunten vergeleken met vorig jaar. Het aantal mensen met sombere vermoedens daalde van 57 naar 38 procent. De rest heeft gemengde gevoelens.

  Deze gegevens roepen enkele vragen op. Om te beginnen: als 90 procent gelukkig is, hoe kan dan slechts 49 procent zichzelf als optimistisch bestempelen? Of is het ook mogelijk gelukkig te zijn met zwartgallige toekomstverwachtingen? En ten tweede: vanwaar al die jubel als het statistisch materiaal aantoont dat een meerderheid (51 procent) blijkbaar weinig fiducie heeft in wat komen gaat of in elk geval nog even de kat uit de boom wil kijken?

  Opmerkelijk is ook dat volgens het SCP het vertrouwen in de politiek is toegenomen. Naar de mening van SCP-onderzoeker Paul Dekker zou dat deels te verklaren zijn doordat er in oktober een nieuwe regering is aangetreden. “We zien dat nieuwe kabinetten altijd meer vertrouwen en optimisme opleveren, maar normaal zijn dat niet zulke grote effecten,” zei hij tegen RTL Nieuws.

  Dat de komst van Rutte III een vloed aan positieve sentimenten heeft teweeggebracht, waag ik echter te betwijfelen. In de politieke opiniepeilingen blijkt daar in elk geval niets van. In alle polls leveren de regeringspartijen (toegegeven: met uitzondering van de kleine ChristenUnie) flink wat zetels in. Ook de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen doet niet vermoeden dat de coalitiepartners op een toegenomen draagvlak kunnen rekenen. Voor zover het resultaat nog meeviel voor ze, had dat vooral te maken met de traditioneel lage opkomst bij lokale verkiezingen en met het feit dat diverse oppositiepartijen lang niet overal meededen.

  Het rapport van het CBS over geluk verscheen een dag voor de verkiezingen. Aanhangers van complottheorieën beschouwden die publicatiedatum als een bewijs dat het statistisch bureau op bevel van de politieke elite nepnieuws aan het verspreiden was. Het SCP-onderzoek ziet ruim een week ná de verkiezingen het licht. Toch hoeven we er niet aan te twijfelen dat ook dit op een muur van ongeloof zal stuiten bij iedereen die denkt dat Nederland aan de rand van de afgrond staat.

  8 REACTIES

  1. Dat het moment van publicatie een politiek doel dient zou je misschien nog wel hard kunnen maken maar als je werkelijk het hele rapport als nepnieuws wil afdoen moet je toch echt met beter bewijs komen dan “Ik ben nooit ondervraagd en ik ken niemand die is ondervraagd.” Er wonen 17 miljoen mensen in Nederland. Zo verwonderlijk is het nu ook weer niet dat u nooit iemand heeft ontmoet uit een groep van iets van duizend mensen die voor dit onderzoeken wordt geraadpleegd.

   • Dus ze hebben 490 optimisten gevonden! Allemaal tieners en twens neem ik aan. Herinneren die zich 2008 nog?

  2. Niet specifiek Nederland staat aan de rand van de afgrond maar de hele wereld.
   Is er ooit een gewone burger geweest die een oorlog is begonnen? Nee, oorlogen zijn altijd begonnen door staatshoofden, machthebbers, godsdienstleiders, grootindustriëlen en hun meelopers. Ze hebben elk hun eigen belangen over de rug van gewone burgers, hun slachtoffers.

   Kijk naar G.W. Bush, Obama, Putin, Erdogan, Kim Jung UN, Sadam Hoessein, Assad etc; kijk naar bijv. Shell in Nigeria. Gewone burgers worden vermalen in de machtsstrijd van politici, staten en industrieën, hebben niets te vertellen maar moeten wel opdraaien voor de verliezen van multinationals, banken en oorlog voerende staten.
   En dan hebben we ook nog de hulpmaffia, die ons geld uit de zak klopt en appelleert aan ons menselijk gevoel; zodat er seksfeestjes georganiseerd kunnen worden in ruil voor hulp.

   Politici roepen dat we democratie en beslissingsrecht hebben; als dat democratie is, pas ik er voor.
   Nee, we mogen een paar maal per 4 jaar kiezen wie ons mag voorliegen en belazeren en daarna moeten we gewoon onze kop houden als verkiezingsbeloften worden gebroken; ze zijn immers “democratisch” gekozen, toch? Dan zijn overigens dictators als bijv. Putin, Erdogan, Kim Jung UN en Sadat ook, toch?

   Nee, ik ben helemaal niet blij. Ik ben te oud om nog iets anders te doen en dus eis ik mijn financiële rechten op en bemoei me nergens meer mee. Ik vind wat ik vind en handel daar naar zonder dat nog te vermelden. Ze zoeken het maar uit.

  3. De aanhef dient niet te zijn: Nederlanders zijn optimistisch maar …… Nederlanders zijn na tien jaar optimistischer geworden. Dit zou meer recht doen aan de cijfers. De vraag blijft evenwel: welke waarde kunnen we nog aan de gegevens van deze organen ontlenen.

  4. Op de eerste plaats zijn statistieken de beste manier om te liegen, om leugens te droppen. Het Centraal Bureau voor de Statistieken ken ik niet anders dan in die hoedanigheid. En het SCP is kampioen in het rondstrooien van nepnieuws. Daar gelooft toch geen zinnig mens meer in:”Nederlanders zijn steeds positiever. Ook over de economie. Wel maken steeds meer mensen zich zorgen over armoede.” Is dat positief zijn of niet? Deze nepnieuwsberichten zie je ook regelmatig langskomen van Gijs Rademakers van NPO1. Die interviewt ook altijd honderden mensen, maar wélke mensen zijn dat? Hij heeft mij nooit iets gevraagd….

   • Ik heb altijd het gevoel bij Gijs Rademaker dat hij altijd 1000 mensen van de VVD ondervraagt. Want dat zijn de onderdanen van Rutte en die vertrouw ik sowieso niet. Ik ken genoeg mensen die naar de voedselbanken moeten maar die zal wel niets gevraagd zijn.

  5. Ik ben toch wel benieuwd hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen. Ik ken werkelijk niemand in mijn omgeving die is ondervraagd door CBS of SCP, niet kortgeleden en ook niet ‘vroeger’.

   Mijn algemene indruk is dat Nederlanders o.a. de belastingdruk en criminaliteit zat zijn, dat ze de invloed van nieuwkomers en schreeuwlelijks stuitend vinden en dat ze van mening zijn dat we door Den Haag blijvend worden genept. Het is waarschijnlijk dat mensen wennen aan de slechte tijd en dat ze daardoor murw zijn geworden waardoor het lijkt dat ze blijer zijn met ‘vul maar in’.

   U begrijpt dat ik tot de achterdochtigen behoor. Het tijdstip van publicaties is geen toeval en bovenal gestuurd.

   • En wat zijn we gelukkig. De rekening van water ,gas en stroom gaat dit jaar omhoog. Belasting op fruit is omhoog. En ga zo maar door. Dus ik vraag me echt af wie ze hebben gevraagd.

  Comments are closed.