Nederlandse kiezer wil dat Griek in euro blijft

  0
  77

  Leestijd: 1 minuten.

  Ook deze week zien we geen verschuivingen in de politieke voorkeur.  Noch het onderwerp “belastinghervormingen”  of de situatie rondom Griekenland zorgen blijkbaar voor electorale verschuivingen. Een meerderheid van de kiezers wil dat de Grieken in de eurozone blijven.

  Ten aanzien van de vragen die gesteld zijn over het referendum in Griekenland zien we grote verschillen in oordelen tussen kiezers van PVV en SP aan de ene kant en de kiezers van de overige partijen aan de andere kant.

  –          41% van de Nederlanders beoordeelt het houden van het referendum negatief, 33% positief. PVV- en SP-kiezers beoordelen het in meerderheid positief.

  –          55% hoopt dat de uitslag “ja”  zal zijn, 34% “nee”.  Kiezers van PVV en SP hopen in meerderheid dat het “nee” zal worden.

  –          50% wil niet dat de Grieken de Eurozone verlaat, 41% wel.  Meer dan 80% van de PVV-kiezers wil dat de Grieken de Eurozone verlaten, bij de VVD is dat de helft.  Bij de SP-kiezers is dat 36% en D66-kiezers 19%.

  –          37% wil wel een referendum in Nederland over de mogelijke steun aan de Grieken. Bij de PVV-kiezers is dat 72% en bij de D66 kiezers is 8% voor een dergelijk referendum in Nederland.

  –          Nederland is zeer verdeeld over het steunen van de Grieken. 43% zou bij een referendum voor de steun aan de Grieken stemmen en 46% tegen. PVV kiezers zijn voor 85% tegen, VVD-kiezers 59%. Bij de overige kiezers is er een meerderheid voor.  Onder D66-kiezers is dat 66%.

  Ten aanzien van het overlijden van een Arubaan tijdens aanhouding van de politie denkt 52% dat het een incident is en 36% dat het vaker gebeurt. Kiezers aan de rechterkant van het politieke spectrum denken meer dat het een incident is en kiezers aan de linkerkant meer dat het vaker gebeurt. Met name de SP-kiezers denken het.

  Ten slotte zijn er vragen gesteld over de mate waarin men last heeft van de hitte.  24% geeft aan veel last te hebben.  Vrouwen meer dan mannen (30% – 19%) , ouderen meer dan jongeren (32% – 20%) en lage inkomens meer dan hoge inkomens (39% – 13%).

   

  peil

   

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter