Nederlandse politici leggen zich neer bij “nieuwe realiteit”

  0
  92

  Leestijd: 1 minuten.

  Een presidentschap van Trump is “het einde van de Westerse beschaving”, verklaarde econome en “powerfeministe” Heleen Mees dinsdagavond. Maar toen de boze droom de volgende dag bleek te zijn uitgekomen, was de reactie van vooraanstaande Nederlandse politici heel wat nuchterder.

  Premier Mark Rutte feliciteerde de nieuwe president en zei uit te kijken naar een vruchtbare samenwerking met hem. PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil Trump op zijn daden gaan beoordelen. Zelfs GroenLinks legt zich, zij het ietwat zuchtend en steunend, neer bij de “nieuwe realiteit”

  Wat zouden ze ook anders moeten? Trump is gekozen, de wereld zal het met hem moeten doen. Voor zorgen over zijn beleid is waarschijnlijk alle aanleiding, maar de Westerse beschaving blijft nog wel een tijdje bestaan. “De zon komt morgenvroeg gewoon weer op,” voorspelde president Obama op de verkiezingsdag. En jawel hoor.

  Interessant wordt het verhaal van de opiniepeilers en andere politieke duiders, die er in grote meerderheid zo faliekant naast hebben gezeten. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Is zoiets op 15 maart ook in Nederland denkbaar? Kan de PVV of een andere populistische partij dan onverhoeds de macht grijpen?

  Hoewel je nooit te snel iets moet uitsluiten, ligt een herhaling van het Amerikaanse verkiezingsdrama in ons land niet erg voor de hand. In tegenstelling tot in de VS kennen verkiezingen hier nooit slechts één winnaar. Er moeten altijd coalities worden gevormd. Minimaal van twee, maar vaak ook van drie of meer partijen.

  Coalitievorming heeft nadelen, zoals trage besluitvorming en vlees-noch-vis-compromissen. Maar ze zorgt er ook voor dat er steeds regeerakkoorden komen zonder al te scherpe kantjes. Nederlandse politici zijn eraan gewend dat ze nooit helemaal hun zin krijgen. Misschien dat ze zich daardoor zo soepel neerleggen bij een nieuwe realiteit en niet meteen denken dat het einde der tijden is aangebroken.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook