Nederlandse politiek lijkt te braaf voor hackers

  0
  187
  foto; Pixabay

  Leestijd: 1 minuten.

  De politieke partijen in ons land zijn gewaarschuwd om hun computers goed te beschermen in het zicht van de verkiezingen.  Minister Koenders van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat de vaderlandse verkiezingen ook de interesse kunnen wekken van internationaal opererende hackers.  Concrete aanwijzingen daarvoor heeft hij niet, maar “better safe than sorry” is het devies.

  Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de veiligheidsdiensten hebben de partijen achter gesloten deuren bijgepraat over waar de gevaren liggen. Immers, de Amerikanen houden vol dat Russische hackers zijn binnengedrongen in de computers van de Democraten in een poging de verkiezingen te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump.

  Natuurlijk kunnen hackers de verkiezingen niet rechtstreeks beïnvloeden door kiezers op een bepaalde partij te laten stemmen. Wel kunnen ze voor een bepaalde partij schadelijke mailtjes onderscheppen en laten lekken, bijvoorbeeld naar Wikileaks zoals met mails van Hillary Clinton is gebeurd. Op die manier kunnen politici in diskrediet worden gebracht en zo worden verkiezingen wel degelijk beïnvloed.

  Nu zijn Nederlandse politici nogal braaf, dus het wordt goed zoeken naar compromitterend materiaal. Makkelijker is het om politici te vinden die in een paar maanden tijd 180 graden van standpunt verwisselen, maar dat hoort thuis in het politieke debat. Kortom, als er geen rare mailtjes of schandaaltjes opduiken vlak voor de verkiezingsdatum, mogen we veilig aannemen dat de hackers, voor zover al aanwezig, bot hebben gevangen.

  Maar het blijft natuurlijk altijd heerlijk om, als de verkiezingsuitslag je niet bevalt, te beweren dat de Russen er achter zitten.