Nemen de populisten de macht over?

  25
  1459

  Leestijd: 2 minuten.

  “Het gaat goed met de PVV,” zegt Geert Wilders in een filmpje op internet waarin hij kandidaten voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar oproept zich te melden. Maar gaat het ook wel zo goed met de partij? Als je naar de peilingen kijkt (en een andere maatstaf is er niet) bestaat er reden hieraan te twijfelen. Volgens alle vier de grote opinieonderzoeksbureaus (Kantar, Ipsos, Maurice de Hond en I&O Research) zou de PVV bij een stembusgang zetels moeten inleveren ten opzichte van de 20 die ze er in 2017 wist te halen. Niet veel, maar toch. Gegadigden voor het Kamerlidmaatschap van de partij kunnen dus beter nog even goed nadenken voor ze de stap wagen.

  Waar het wel goed mee gaat is met het populisme in Nederland in totaal. Volgens diezelfde peilingen zal Forum voor Democratie, dat drie jaar terug niet verder kwam dan 2 Kamerzetels, dat aantal in 2021 verzes- of verzevenvoudigen. Samen zijn PVV en FvD naar de huidige inzichten straks goed voor 30 à 35 zetels, misschien wel nog meer.

  Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen de twee. FvD is quasi-intellectualistisch en quasi-democratisch, de PVV volks en een vereniging met maar 1 lid. Niettemin zullen de partijen het naar verwachting  snel eens zijn over een regeerakkoord. Ze willen immers allebei uit de EU, de grenzen sluiten en onmiddellijk stoppen met wat ze als de klimaat- en milieuhysterie beschouwen.

  Maar vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat PVV en FvD in de komende formatie mogen gaan bepalen hoe het volgende kabinet eruit ziet. Ze beschikken immers bij lange na niet over voldoende draagvlak. Volgens de meest gunstige peilingen komen ze samen niet verder dan 36 zetels. Zelfs al zouden 50PLUS en SGP zich bij hen aan willen sluiten, dan kom je (opnieuw uitgaande van de meest gunstige polls) nog niet aan een derde van het aantal Kamerzetels.

  Het is bovendien nog maar helemaal de vraag of 50PLUS en SGP wel bereid zullen zijn in een coalitie met PVV en FvD te stappen. 50PLUS is naar eigen zeggen ‘fel tegen een Nexit’. Ook de SGP ziet er bij mijn weten geen heil in de EU te verlaten. Dat wordt dan wel nog een probleempje.

  Een populistische machtsovername staat dan ook vooralsnog niet voor de deur, moet je op grond van (virtuele) cijfers concluderen. Natuurlijk kunnen opiniebureaus de verkiezingswinst van PVV en Forum onderschatten. Dat is eerder gebeurd. Het is overigens ook mogelijk dat ze de populariteit van de populistische stroming flink overschatten. Ook dat is eerder gebeurd.

  25 REACTIES

  1. @Pieter
   Ik begrijp uw reactie niet. Het enige wat ik heb willen beweren is dat personen die ca. 40 jaar geleden aanhangers van de VVD waren NIET voor populisten werden uitgemaakt, terwijl personen die nù op een zeer gelijkend programma (van het FvD) stemmen, wél het stigma “populist” of erger opgeplakt krijgen.

   Zie de reactie van P.Issig, die precies begrepen heeft wat ik bedoelde.
   Maar tja…., begrijpend kunnen lezen, is niet voor iedereen weggelegd.

  2. @Tineke,
   40jaar geleden!? Straks gaan we nog de vooroorlogse perioden erbij halen zeker?
   Oh, en ook al!? : GEEN HERINNERING AAN!!!
   Nou, dat is dan duidelijk.
   Dat past naadloos bij de:
   HEB IK GEEN CONCRETE HERINNERING AAN, de z.g. Zwak van Geheugen Partij.
   De: Vereniging Vergeetachtige Dommerts
   Vroeger? Vroeger zaten er in de Politiek nog mensen die werkten met Oprechte intentie’s en inzet voor het Vaderland en de Burgers, tegenwoordig gaat het bij bepaalde Partijen en bepaalde Politici om Status, Ego, Aanzien, en
   Eigenbelang. Ik noem geen namen!! (Want, dan liggen er bij de VVD weer n paar wakker!)
   De Belastingbetalende, tijdens de crisisjaren door OVERMATIGE bezuinigingen onder Leiding van de VVD en Rutte uitgeperste Nederlandse Burger, dient voor hen enkel maar als n bruikbaar middel/instrument.
   Rutte en VVD: Is voor elke andere partij n draaikolk waarin je word meegezogen naar:
   DE DIEPTE!
   Immers Zij NEMEN wel, maar GEVEN NIETS!

  3. De extreem lage rentestand die wordt bepaald door de ECB, is er de oorzaak van dat onze pensioenfondsen volgens de DNB regels, moeeten rekenen met een veel lagere dan reële rente. Waarom? Omdat onze overheid zich bemoeit met pensioengeld dat helemaal niet van hen is en waar ze wettelijk niets over te zeggen hebben.

   https://www.telegraaf.nl/financieel/1910211182/donkere-luchten-boven-pensioen

   En werkenden, geloof maar niet dat deze regels uw pensioen ten goede komen; u wordt net zo hard genaaid met uw toekomstig pensioen.
   Ik roep iedere Nederlander op om niet meer op de gangbare politieke partijen te stemmen om deze oneerlijkheid te bestrijden. Laat je niet bestelen door de ECB (=EU), DNB en onze overheid en weiger om mee te werken aan wat onze overheid dan ook maar wil. Genoeg is genoeg!

  4. Ik geloof dat het FvD programma niet erg verschilt van het VVD programma van – pak ‘m beet – 40 jaar geleden.
   Zouden Wiegel en Baudet het daarom zo goed met elkaar vinden?

   Ik kan me niet herinneren dat de
   VVD-ers/stemmers indertijd als “populisten/populistisch” werden weggezet.

   • Tineke, je zegt: “Ik kan me niet herinneren dat de
    VVD-ers/stemmers indertijd als “populisten/populistisch” werden weggezet.

    Klopt helemaal maar het is “bon ton” om dat nu wel te doen, ervan uitgaande dat niemand het leuk vindt om racist of xenofoob te worden genoemd, al zou je daar lak aan moeten hebben.
    De VVD is inmiddels een partij geworden met een 2 sporen beleid: rechts als het gaat om bedrijven en links als het gaat om afknijpen van burgers.

  5. En dan hebben we deze nog:
   https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4992661/toeslagenaffaire-belastingdienst-mark-rutte-wopke-hoekstra
   Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat alles nep is aan deze premier. Of hij lacht problemen weg of hij laat een traan, voor de afwisseling.
   Waarom doet hij er dan niet direct iets aan maar laat ouders nog minstens een jaar in de problemen zitten? Zeer ongeloofwaardig! Burgers stellen voor de overheid niets voor, moeten hun mond houden en gewoon betalen.

  6. Ja hoor, na Hugo de Jonge is nu ook Mark rutte eindelijk uitgedroomd! Mbt. Migratie problemathiek.
   Op 28 dec. Stuurde ik in:
   Dat Leidinggeven vooruitzien is en dat Geert Wilders veel zaken o.a. ‘t Migratieprobleem al vroegtijdig (jaren eerder!) signaleerd(e)
   eerder dan alle andere Poitici,
   maar dat die er niet in mee wensen te gaan vanwege; wangunst? En daar liever het welzijn van ‘n hele Generatie aan opofferen!
   En daar komen Mark en Hugo al aan met hun kopiergedrag.
   Maar wel weer: Veel te laat!
   De enorme schade is alweer aangericht,
   had nou maar eerder naar Geert Wilders geluisterd! Inplaats van lekker comfortabel op je kont te blijven zitten.
   Ben benieuwd welk plan van Geert Wilders
   er nu vervolgens hijgend zal gaan worden aangedragen door Wopke Hoekstra. Je moet immers wel in aktie komen om te scoren in de verkiezingsrace, Hou ze in het oog! Geert! Ze beginnen te draaien bij VVD en CDA.

  7. De aversie van Fons tegen FvD en PVV is tenenkrommend. Alsof ons huidig kartel de zaken zo goed en eerlijk behartigt; zie onderstaand:
   https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-onderzoeker-vliegramp-schiphol-van-130-pagina-s-conclusie-bleef-een-velletje-over~a1daf792/

   De Onderzoeksraad voor de veiligheid, een overheidsinstantie o.l.v. van Pieter van Vollenhoven, heeft in 2009 een compleet rapport weg gemoffeld op één onschuldig velletje na. Twee omgekomen piloten kregen postuum de schuld; die konden zich toch niet meer verweren. Dat was vast goed voor de economie, toch?
   Ik heb het sterke vermoeden dat ons burgers wel meer niet wordt verteld of voorgelogen door de overheid.

  8. Weer zo’n sterk stukje van onze Fons. “Nemen de populisten de macht over?” Nee niet de populisten Fons, maar de mensen met gezond verstand, die inzien hoe ons land de laatste 30 jaar verkwanseld is door bestuurders die het predicaat “landverrader” niet zou misstaan.

   • Natuurlijk, Jaap Kooijman heeft helemaal gelijk. Wie niet op de PVV of FVD stemt is een landverrader! Op naar de 35 zetels in het parlement! Die ander 115 zetels worden bezet door met name het partijkartel en dat zijn dus allemaal landverraders! Al die mensen die op die partijen stemmen verraden het Nederlandse volk, dus eigenlijk zichzelf…hè, ik ben even de draad kwijt. Grenzen dicht, uit de EU, terug naar de gulden, de kolenmijnen weer open. We worden allemaal rijk en we nemen 5 keer per jaar vliegvakanties naar bloedhete stranden….

    • @Anton,
     Deelname aan de EU-markt verplicht een lidstaat tegenwoordig ook tot deelname aan de euro. (Link 1) Dat is het verschil met de EEG, die prima werkte maar moest zonodig ‘politiek’ geüpgraded worden tot een banken- en politieke unie.
     En daarin ligt een kostbaar politiek probleem verscholen.
     Want de verplichte deelname aan de eurozone is financieel-economische een federaal principe die de FVD en PVV niet willen omdat ‘we’ i.p.v. handelsbelangen ineens steeds meer verantwoordelijk gemaakt worden voor de fouten en schulden van andere landen die zich NIET aan begrotings- en hervormingsafspraken houden.
     Vandaar dat wij straks doorwerken tot 70 en de Fransen en Italianen lekker met vroegpensioen gaan. Daarom betalen wij NL-burgers via de euro en haar negatieve rente de prijs. Da’s ondertussen al een kostenpost van 15% van ons pensioenvermogen. Lekkere (EU) handelsbelangen zijn dat zeg! 🤗
     Zo zijn we toch niet getrouwd?
     Daarom willen FvD en PVV onze eigen gulden terug. Laat elk land maar eerst zijn eigen broek ophouden en terecht! Alleen: NL MAG geen gulden meer aanschaffen van de Europese Commissie op straffe van: uitsluiting van EU-markt door De EU zelf.
     https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Eurozone

    • Als je niets anders te melden hebt dan deze idiote vooringenomen leugens houd dan je mond. Of lees eerst eens de standpunten van FvD. Wedden dat je dat nog nooit hebt gedaan?

   • Als je de commentaren leest, wordt Nederland bevolkt door landverraders en NSBers. Dat moet wel een verschrikkelijk land zijn. Gelukkig zie ik dan een videootje van Rutte in een fietsenstalling die gefilmd wordt door een Koerd die stomverbaasd roept: “bij ons had u 100 bodyguards gehad. Ik ga hier nooit meer weg!”.
    Ja, dat kun je Rutte dan wel weer verwijten…

    Je kunt veel van Rutte zeggen, maar niet dat hij kapsones heeft of aan zelfverrijking doet. Met 13 partijen zit er niets anders op dan de boel bij elkaar houden. Dat zou ook eens moeten indalen bij Baudet, die veel bombastische woorden in zijn vocabulaire heeft, maar daar zit niet het woord “compromis” bij.

  9. Nemen de populisten de macht over? Dat hangt natuurlijk mede af door het stemgedrag van de kiezers en wie met wie wil en kan regeren, al dan niet gedogend. Het zal toch niet de eerste keer zijn dat er een coalitie gevormd werd die toch niet conform de verkiezingsuitslag was omdat alle dames en heren politici handelen voor de lange termijn en in landsbelang en vooral in verkiezingstijd elkaar in de haren vliegen tot leeringh ende vermaeck van het volk dat nauwelijks verstand heeft van politiek. Maar een troost voor het volk: de kiezer heeft altijd gelijk.HAHAHAHA!!!

  10. Ik denk dat de PVV en FvD samen heel groot worden. Deze peilingen zeggen helemaal niets en helemaal die peilingen van de staatstelevisie niet. Het grootste deel van dit land bestaat uit mensen met een midden en laag inkomen en die kotsen deze verraders in Den Haag allemaal uit. Deze mensen zijn natuurlijk niet gevraagd voor de peilingen. Ze zijn klaar met al die beloftes en gelieg en bedrog. Iedereen zou erop vooruit gaan en ze stelen het aan de andere kant dubbel weer. Ook de dictators in de EU willen ze van af.

   • Fons, als je naar de combinatie FvD en PVV kijkt, lijkt het alsof het aantal kiezers ongeveer gelijk blijft, waarbij de verdeling over deze beide partijen schommelt. Misschien dat je inderdaad 50Plus en SGP er nog bij moet rekenen, al lijkt populisme en SGP me bijv een wat vreemde combinatie.

    Zie jij dit ook?

  11. Beste Fons je vergeet het aller belangrijkste: ze willen allebei directe democratie!
   Net als 50Plus en de SP overigens. FvD is immers juist de Tweede Kamer binnengekomen dankzij de weigering der kartelpartijen de uitslag van het Oekraïne-referenda uit te voeren. Zelfs PvdA, D66 en GroenLinks – wat een gotspe is dat gebleken 🤧 – beloofden stellig dat ze de volksuitslag zouden over te nemen, wat ze achteraf – hoe ondemocratisch – NIET deden….
   Het was deze verachting voor de democratie en de arrogantie van de macht waartegen een volksprotest opgang kwam en daarom kwam de FvD in de Kamer.
   U vergeet m.i. hier te benoemen dat het gerechtvaardigde verlangen naar het hervormen van onze democratie deze ook achter deze groei zit.
   Zelfs de regeringscommissie Remkes beaamt dat deze vernieuwing noodzakelijk is om ons parlementaire stelsel toekomstbestendig te maken. MAAR waar kan je als stemmer heen als je het advies van de commissie Remkes uitgevoerd wilt zien?
   VVD en CDA willen geen veranderingen. En D66 zal het je beloven en de PvdA en GroenLinks zullen het beamen. Maar onze ervaring met het Oekraïne-referendum leert wat hun democratisch woord werkelijk waard is. Niets. https://www.staatscommissieparlementairstelsel.nl/

   • GroteSterkeLeider wil directe democratie. Hoe verzin je het. Ik, GroteSterkeLeider ben alleen verantwoording schuldig aan GroteSterkeLeider omdat ik voor directe democratie ben. HAHAHAHAHA!!!

  12. Kockelmans heeft kennelijk een obsessie
   met “populistische partijen”. Dat stempel wordt gedrukt op PVV en FvD, omdat ze afwijken van de tot nu toe gangbare partijen. Van oude partijen weten we dat ze niet doen wat ze beloven. Hun partijprogramma’s zijn in die zin populistische, dat ze kiezers bewust een rad voor ogen draaien. PVV en FvD hebben nog niet de gelegenheid gehad hun kiezers teleur te stellen.
   Maar wat Kockelmans zegt over de onmogelijkheid een regering te vormen geldt eigelijk voor alle partijen. De kiezer is gewaarschuwd dat coalities iedereen zullen teleurstellen, met of zonder die twee.

   • Als je de meeste media zou mogen geloven – met de NPO voorop – dan lijkt het wel of 80% van de Nederlanders populistisch-rechts denkt en stemt. Kockelmans relativeert dat beeld behoorlijk, door simpelweg op de feiten te wijzen. Daarmee toont hij zich een echte democraat: hij kan tellen.
    Het zou goed zijn als anderen dat ook eens zouden doen. Voor FvD hoef je op dit moment in de Tweede Kamer maar tot 2 te kunnen tellen. Veel mensen vergeten dat.

    • Sterke reactie Ludovica, maar ik begrijp er niets van.
     Dat zal wel komen omdat ik maar tot 2 kan tellen en lid van het FvD ben.

     • Ach weet je Jaap, ook ik ben lid van FvD en dus deug ik per definitie niet en kan ik maar tot 2 tellen, volgens Ludovica.
      Hoe dat te rijmen valt met mijn universitaire opleiding, net als veel FvD-ers, vermeldt Ludovica niet. Dankzij mijn werk en ervaringen in EU werkgroepen in Brussel heb ik de corruptie aan den lijve ondervonden. Daarom steun ik FvD!

   • De beste mogelijkheid blijft m.i. straks een minderheidsregering die met wisselende Kamermeerderheden beleid creëert. Mij part technocratisch bewindslieden die de wil uitvoeren van de Kamermeerderheden.
    Voordeel is dan dat geen enkele partij dan zo zwaar hoeft te verwateren in het (regerings) compromis dat iedereen zich belazert voelt. Voordeel is ook dat een kleine (regerings) partij door haar machtspositie niet 4 jaar lang beleid kan blokkeren die een meerderheid van het volk wel geregeld wil zien. Ik denk hierbij aan medisch ethische zaken die bijbelpartijen anderen ontzeggen vanuit geloofsovertuiging.
    Iedereen kan zich zo wel blijven profileren.
    Natuurlijk: de kartelpartijen zullen zulks een nieuwe bestuursvorm niet willen. Zij zijn immers gewend om achter de verwatering schuilend steeds maar weer aan de macht te zijn… Ik zal er niet rouwig om zijn.
    Referenda en directe democratie is wat ik wens.

  Comments are closed.