Nepnieuws?

  17
  397

  Leestijd: 0 minuten.

  Het vertrouwen van Nederlanders in allerlei instituties is vorig jaar toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral de politie (74,5 procent) en de rechters (72,9 procent) scoren goed.

  Maar het meest opvallend aan het CBS-lijstje lijkt mij dat ook de EU en de Tweede Kamer qua vertrouwen sterk in de lift zitten. De Tweede Kamer, bij bushaltes en op verjaardagspartijtjes toch steeds afgeschilderd als een bende zakkenvullers en baantjesjagers, steeg met 4 procent tot 40,8 procent. En de EU ging maar liefst met 7,1 procent omhoog naar 43,1 procent. Ze eindigt daarmee niet alleen boven het nationale parlement, maar ook boven de banken en de grote bedrijven, om over de pers en de kerken nog maar te zwijgen.

  Een groeiend draagvlak voor de EU? Waar heeft dat kliekje ongekozen Brusselse bureaucraten, dat stelletje onbeschaamde belastinggeld-inpikkers, dat aan te danken?

  Je zou bijna gaan denken dat al die peilingen die een megawinst voor FVD voorspellen nepnieuws zijn.

  17 REACTIES

  1. @Gerald 31 mei 2018 at 14:38

   Zoals een goed iemand met Italiaanse roots, interesseert een democratische chaos me helemaal niets. Ben ik gewend, ook in Nederland; kijk maar naar Amsterdam.

   • Ik had het niet over een democratisch chaos. daar is inderdaad niet zoveel mis mee, maar over totale chaos. Als iemand alleen zijn eigenbelang nastreeft, tegen alle andere belangen in, heb je geen democratische chaos meer, maar anarchie. En dat is een staatsvorm die nog nergens lang heeft kunnen bestaan. Amsterdam is chaos, maar wel democratisch.

    • Ik streef niet mijn eigenbelang na maar ik kom in opstand tegen de hypocrisie, leugenachtigheid en manipulatie door politici en bestuurders. Ik weiger om nog een loyaal Nederlands burger te zijn. Ik hoef niet te bewijzen dat ik me aan de wet houd; de overheid moet aantonen of ik dat niet doe.
     Mensen die zich kritiekloos voegen naar de wensen van politici minacht ik.
     Zo sta ik achter de buitenlandpolitiek van Trump ook al is hij als mens vaak een hufter.
     Zo sta ik achter de Mossad in haar streven om Israël te beschermen tegen aanvallers van elke signatuur.
     Zo weiger ik om me Europeaan te voelen in opdracht van Timmermans.

     Ze bekijken het maar.

    • Pardon, beste Gerald…
     “Als iemand alleen eigenbelang nastreeft, tegen alle andere belangen in…” Da’s een mooie zin. Eigenbelang, in collectieve kracht van gelijkgezinden = partijbelang. Kartelbelang zijn collectieven te samen, die gemeenschappelijk het eigen belang dienen…
     Het kapitaal, de elite…
     De andere belangen, het volk, niet dienend.
     De constante anarchie die daaruit voortvloeit zijn de crises. Humanitair, finacieel, afgewenteld op een verarmende bevolking.
     Komt dit beeld u niet bekend voor?
     De bankencrisis van 2008? Met als antwoord een VVD/PvdA sociaal afbraakbeleid. Een bijna compleet gesloopte provincie Groningen. Huizen, gemoedrust en het vertrouwen? Allemaal uit naam van ‘das kapitaal’?
     Mensen die ‘thuis blijven wonen’?
     Verzorging wel betaald met immer stijgende belastingen, maar o zo schraal. Psychies gestoorden, gedumpt in de wijken…
     De lijst der anarchie is zo lang…
     Vandaar de opkomst van populistische partijen…

     • Ronaldo, ik ben het volstrekt met je eens en dit beleid saboteer ik waar ik kan. Ik heb geen enkele boodschap meer aan de kartelpartijen.

  2. Rutte en zijn rovers hebben het altijd over nepnieuws. Waarom wordt dan het CBS niet aangepakt?

   • Waarom niet? Omdat het CBS, de staatspropagandadienst van het kabinet, ons leugens door de strot moet wurgen als de waarheid.
    In de vroegere USSR had men de Pravda (waarheid); wij hebben het CBS.

   • Waaraan ontleent u de zekerheid, dat het CBS onjuiste informatie verspreidt? U heeft misschien andere onderzoeksinfo?

    • Jij doet exact wat de vroegere USSR hotemetoten deden en de huidige Russen ook doen: bewust verwarring zaaien!
     Alle meningen van mensen die het niet met je eens zijn, trek je in twijfel; bij alles wat niet in je kraam te pas komt vraag je om bewijs omdat jij iets anders vindt maar zelf kom je helemaal nergens mee.
     Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij je opleiding in de Sovjet-Unie of daaraan verbonden instituten hebt gehad.

     • Reactie op Eigenzinnig

      Ik ben het wat betreft acties van de USSR met u eens. Maar ik zelf reageer niet met het zaaien van verwarring als doel. Ik probeer op deze en ook andere sites wel steeds schrijvers te verleiden om concreet te worden en niet alleen een negatieve opmerking te maken en het daarbij te laten. En in die reacties van mij geef ik ook bijna altijd mijn mening, al is het soms wat impliciet. Natuurlijk trek ik meningen die mij niet aanspreken meestal eerst in twijfel. Ik neem aan, dat iedereen dat doet. En vervolgens probeer ik de schrijver een toelichting te ontlokken. Soms heeft zo’n toelichting ook effect op mijn eigen mening, zoals ik hier een paar keer heb laten blijken. Maar vaak gebeurt dat niet, omdat de geventileerde visie niet voldoende onderbouwd is of een antwoord op mijn vraag volledig achterwege blijft. Daarom mijn verzoek: geeft u eens antwoord op mijn vraag.

      Uw inschatting van mijn actiegrond is overigens niet zo vreemd: ik spreek en lees inderdaad Russisch.

      • Dit is volstrekt zinloos.
       Ik vind wat ik vind en handel daar voortaan naar. He verstandigste in ons land is om niet meer openlijk te zeggen wat ik vind maar gewoon te doen waar ik achter sta en te saboteren waar ik niet achter sta.

      • Reactie op Eigenzinnig

       Uw opvatting van democratisch is een heel bijzondere: saboteren waar u niet achter staat?! Als iedereen in een land dat doet is grote nationale chaos niet ver weg. Gelukkig denken niet veel landgenoten net als u. Ik denk overigens, dat u alleen zo spreekt, maar niet conform handelt.

  3. Het verbaast me niks. De partij met nogal wat integriteitsschendingen staat nog steeds aan kop. Politiek is emotie. We moeten niets hebben van betrouwbare, saaie politici. Wij houden van spanning en sensatie en zowel politiek Den Haag en Brussel zijn democratische instellingen die het volk graag wensen te bedienen met wat zij behoeven.

  4. Centraal Buro voor Suggestieve Rijkspropaganda…
   Gelukkig worden de peilingsbureaus niet bekostigd door het Rijk. Anders zou ik echt de moed verliezen… Nu heb ik tenminste nog echt een kans dat het FvD veel gaat winnen…

  5. Als het CBS iets beweert, dan geloof ik het tegenovergestelde. Immers, als Macron onze Nederlandse pensioenen wil hervormen, dan stijgt ons vertrouwen in de EU met grote sprongen…. volgens het CBS. Zodra dwazen als Juncker en Tusk één Groot Europa als Verenigde Staten van Europa nastreven dan stijgt ons vertrouwen in de EU….volgens het CBS. Het CBS werkt volgens statistieken en het gebruik van statistieken is de beste manier om te liegen.

  6. Er zijn nog altijd meer mensen die geen vertrouwen in de EU hebben dan mensen die dat wel hebben.
   Dus de voedingsbodem voor populistische partijen blijft groot.

  7. De EUSSR en de politiek willen optreden tegen nepnieuws. Behalve als dat van henzelf afkomstig is. Deze staatspropaganda van het CBS valt ook in die categorie. Niet geloven dus.

  Comments are closed.