Nepnieuws

  2
  495

  Leestijd: 0 minuten.

  De Amsterdamse bevolking wil dat voormalig PvdA-leider Wouter Bos de nieuwe burgemeester van Amsterdam wordt, schreef Het Parool gisteren. Dat zou blijken uit een peiling die I&O Research in opdracht van de krant had gedaan.

  Als je dat onderzoek even doorkijkt, zie je dat het een slagje genuanceerder ligt. Bos krijgt als burgemeesterskandidaat 14,3 procent van de stemmen, Kamervoorzitter Khadija Arib 13,5 procent en oud-GroenLinks-leider Femke Halsema 13,4 procent. Die verschillen zijn zo klein dat je er geen enkele conclusie uit kunt trekken, lijkt mij. Wel kun je constateren dat geen van de drie kandidaten in de buurt komt van een meerderheid. Je zou op basis van deze poll net zo goed kunnen schrijven dat veruit de meeste Amsterdammers noch Bos, noch Arib, noch Halsema als eerste burger willen.

  Maar belangrijker nog is dat de inwoners van een stad helemaal niet de burgemeester mogen aanwijzen. Dat doet de regering, na een advies van de gemeenteraad, en dat gebeurt allemaal achter gesloten deuren. Waarschijnlijk gaat de procedure in de toekomst veranderen, maar niemand weet nog hoe. Zullen we dat dan eerst maar eens afwachten in plaats van nepnieuws rond te bazuinen?

  2 REACTIES

  1. Ik ben het 100% met u eens: “Een goed politicus weet wat het volk horen wil en wat het volk niet horen wil.” Maar bijna elke politicus weet heel goed wat het volk wil. Daarom vind ik een politicus pas echt goed, als hij met dit inzicht ook de goede dingen doet. En dat is nu precies de crux: wat zijn die goede dingen?

  2. Hahahaha. Hoe zou de wereld eruit zien zien wanneer er geen nep nieuws meer wordt rond gebazuind? Wie kent niet het prachtige lied: Wat een sprekert is de man, is de man die ouwehoeren kan. Hoe actueel. Hoe opwindend. Volgens mij is het nog steeds de regel: beter een slechte politicus die goed ouwehoeren kan, dan een goede politicus die een saaie lul lijkt te zijn. Een goed politicus weet wat het volk horen wil en wat het volk niet horen wil. Ja, toch?

  Comments are closed.