Never give up

  0
  249

  Leestijd: 1 minuten.

  Nu de Britse premier Theresa May een steeds grotere puinhoop van de Brexit maakt, gooit de EU nog een laatste reddingsboei uit.
  Als de Britten te kennen geven een hele nieuwe Brexit-strategie in de steigers te willen zetten, zouden ze daar de tijd voor moeten krijgen, zo vindt EU-president Donald Tusk. In dat geval wil hij er dan bij de Europese regeringsleiders op aandringen akkoord te gaan met ‘lang uitstel’ van de Brexit.

  Maar dat wil May niet, hooguit een paar maanden. Het lijkt dus op een één-tweetje tussen May en Tusk. Want onmiddellijk nadat het Britse parlement er voor koos een harde Brexit ten alle tijde te willen vermijden, kwam May met het voorstel uiterlijk volgende week woensdag nog een derde keer over haar al tweemaal afgewezen Brexit-deal te stemmen. Oftewel, als jullie het dan nog afwijzen, dreigt jarenlang uitstel of waarschijnlijk afstel van de Brexit, zo houdt May haar eigen hardliners bij de Conservatives voor.

  Zelfs als May haar softe deal er volgende week voor de poorten van de hel toch weg weet te slepen, wil ze toch een korte technische verlenging tot 30 juni om een chaos aan de grens te voorkomen.

  Maar helaas voor May kan Tusk wel lobbyen, alleen moeten wel alle 27 lidstaten akkoord gaan met uitstel van de Brexit. Nu zullen de meesten wel genegen zijn, het VK is tenslotte een belangrijke strategische partner, niemand is gebaat bij chaos aan de grenzen en last but not least, zo lang de Britten jaarlijks 13 miljard aan de Brusselse pot blijven bijdragen, hoeven de anderen dat gat niet op te vullen. Zo gaf de Ierse minister van Buitenlandse Zaken al te kennen dat een uitstel van 21 maanden goed zou zijn, ‘zodat de Britten nog eens goed kunnen nadenken’. Toch is dit ook een leuke gelegenheid voor dissidenten als de Hongaarse premier Orban om eens een lekker fikkie te stoken in de EU. Kortom, je weet het nooit.

  Als Theresa May volgende week voor de derde maal ten onder gaat, kan ze de EU eigenlijk nog maar één worst voorhouden zodat die moeiteloos met langer uitstel akkoord gaat, nieuwe verkiezingen en een nieuw referendum.