‘Nexit’-referendum nog minder gewenst na Brexit

  0
  107

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuwe politieke barometer. Dit schrijft Ipsos daarover:

  Slechts 34% van de Nederlanders wenst op dit moment te stemmen over de positie van Nederland in de Europese Unie. Dit aandeel is gedaald ten opzichte van twee weken geleden, op de dag dat de Britten hetzelfde deden. Toen wilde 41% nog een referendum, eveneens een minderheid.

  Precies twee weken geleden stemde een nipte meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. Zelfs als er in Nederland een vergelijkbaar referendum zou worden gehouden, zegt 71% van de Nederlanders vóór het aanblijven van Nederland in de Europese Unie te zullen stemmen. Twee weken geleden, op de dag dat Groot-Brittannië naar de stembus ging, gaf 66% van de Nederlanders dit aan.

  Na de Brexit ging het vooral over de verschillen in stemgedrag tussen leeftijdsgroepen. Jongeren namen het oudere Britten kwalijk dat zij massaal voor een Brexit hadden gestemd, terwijl jongeren de gevolgen van de Brexit langer moeten dragen.

  In Nederland blijkt de belangrijkste scheidslijn eerder opleidingsniveau dan leeftijd te zijn. Hoger opgeleiden zijn vaker voor het aanblijven van Nederland in de EU dan lager opgeleiden. Alsnog geeft een meerderheid van de lager opgeleiden – 55% – aan Nederland in de EU te willen houden.

  Wat betreft de partijvoorkeur van kiezers blijft er een zekere mate van stabiliteit zichtbaar. De verschillen ten opzichte van de vorige editie, van twee weken geleden, blijven binnen de marges. Daarmee sluit deze meting aan op de maanden van dezelfde verhoudingen die we al sinds maart terugzien.’

  blo

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook