Niet iedereen betreurt de FvD-crisis

  8
  2044

  Leestijd: 2 minuten.

  Het moet een vervelend weekje zijn voor al die Nederlanders die op 20 maart op Forum voor Democratie hebben gestemd. Want het blijken dus toch geen leugens van de linkse media geweest te zijn. In de top van FvD woedt wel degelijk een nietsontziende machtsstrijd. Met als voorlopig resultaat dat bestuurslid Henk Otten door partijleider Thierry Baudet aan de kant is geschoven. Voorlopig, want de eerder door hem ‘volstrekt onmisbaar’ genoemde mede-partijoprichter is nog steeds lijsttrekker voor de senaatsverkiezingen volgende maand. Daar valt niets meer aan te doen, dus de partijtop (of wat daar nog van over is) kan alleen maar hopen dat Otten zich uit zichzelf terugtrekt en de politiek verlaat. Voorlopig wijst overigens niets erop dat dat ook gaat gebeuren.

  Een geluk bij een ongeluk was nog dat Baudet uitgerekend gisteren, op de dag van de grote clash, last kreeg van een ‘voedselvergiftiging’. Hij hoefde de pers dus niet onder ogen te komen om het pijnlijke nieuws te vertellen, maar kon dat overlaten aan zijn bejaarde kompaan Theo Hiddema. Die helaas wel het een en ander meedeelde (‘geen greep in de kas’) dat de zieke leider later weer via Twitter moest herstellen. Tja, je kunt niet alles hebben.

  Maar waar een verliezer is, zijn meestal ook winnaars aan te treffen. Nou ja, winnaars. In elk geval partijen die een zucht van verlichting zullen hebben geslaakt toen ze van de FvD-perikelen vernamen.

  In de eerste plaats de VVD. Die partij werd bij de Statenverkiezingen gevoelig vernederd door Forum. Ze raakt haar positie als grootste fractie in de Eerste Kamer kwijt en kijkt virtueel ook tegen een flinke achterstand aan in de Tweede Kamer.

  De liberalen zijn gisteren via twitter een ‘overstapservice’ gestart voor kiezers die de ‘FvD-achtige toestanden’ zat zijn. Het is een pesterige verwijzing naar een vergelijkbare dienstverlening van Forum. Dat nodigde niet lang geleden ‘ontevreden VVD-leden’ uit om ‘met één belletje’ lid te worden van ‘de snelst groeiende partij van Nederland’.

  Iemand die het geruzie bij FvD eveneens met genoegen zal hebben gadegeslagen is Geert Wilders. Diens PVV is het grootste slachtoffer van de verkiezingszege van Forum. Ze heeft straks in de senaat nog maar 5 zetels in plaats van 9. In polls van Maurice de Hond over de Tweede Kamer is de situatie zo mogelijk nog dramatischer. Niets kon Wilders dan ook beter van pas komen dan het LPF-achtige scenario dat zich afgelopen dagen bij zijn belangrijkste concurrent voltrok.

  Natuurlijk, Wilders heeft ook wel eens afscheid moeten nemen van een fractiegenoot. Sterker nog: een hele reeks van ooit prominente PVV’ers mag zich tegenwoordig ex-PVV’er noemen. Maar een bestuurscrisis zoals die zich nu bij FvD afspeelt, heeft in de partij van Wilders nooit plaatsgevonden. Dat kan ook niet, want hij is het enige lid.

  Bovendien komen de Forumverwikkelingen op een wel heel gunstig moment voor Wilders. Begin deze week was er nog behoorlijk wat opschudding over zijn Tweede Kamerlid Dion Graus, die via adresfraude al jaren fikse bedragen zou incasseren. Maar wie maakt zich nu nog druk over dit gevalletje van zakkenvullerij? De linkse (en rechtse) media hebben wel wat anders om over te schrijven.

  8 REACTIES

  1. De huidige ‘crisis’ van het Forum voor democratie waait wel over, ook ik denk dat het verlies van Otten de partij goed zal doen uiteindelijk.
   Het grootste probleem van het F.v.D is juist dat ze bijna geen mensen hebben in de provinciale staten.
   En ook dat ze niet mee mogen regeren in veel provincies.
   Voorlopig hoeft de huidige coalitie zich dus geen zorgen te maken over de enorme opkomst van het forum.

  2. Otten moet eerst nog door de Provinciale Statenleden gekozen worden, en ik denk dat dat niet gaat gebeuren, opgeruimd met die zakkenvuller

   • Je bedoelt dat je denkt dat de FvD 0 zetels in de eerste kamer krijgt? Dat zou nog eens wat zijn! De man is lijsttrekker, dus ik denk niet dat het gaat lukken hem buiten de EK te krijgen. Zelfs als alle statenleden er in slagen om via voorkeursstemmen nummers 2-12 te verkiezen, is de restzetel per definitie voor de lijsttrekker…

    Overigens wel bijzonder dat Baudet c.s. hem überhaupt lijsttrekker hebben gemaakt voor de EK, ze wisten al langer van die greep uit de kas, terwijl de definitieve lijst pas vorige week is ingediend. Blijkbaar vonden ze dat toen nog niet onoverkomelijk…

  3. Ach wat de VVD betreft, die heeft al z’n eigen akkefietje (zie link) en stuurt momenteel senator Anne-Wil Duthler uit de Eerste Kamer. Nu is de regering – voor even – haar meerderheid al kwijt. Want binnenkort worden de nieuwe senatoren gekozen.
   En dan pas is het voor’t echie… ?
   Maar Goed het is geen richtingenstrijd zoals de media graag ‘gelooft’ tussen ‘realisten en borealisten’ waarvan de eersten nuchter en pragmatisch klinken en schijnen te behoren bij een scoutingkamp van meneer Otten. Schijnen…
   Want niemand weet het. Heeft iets van ‘ze’ gehoord. Wellicht is het kamp gewoon leeg, puur een media-suggestie. Een iewat schimmig verhaal dat breed uitgemeten wordt alsware het de (gewenste) werkelijkheid…
   Nee bij de VVD gaat het weer eens heel ordinair ‘gewoon’ om geld. Ook trouwens (da’s toevallig) – zoals bij Otten – via een adviesburo. Dus die overstapservice die de VVD tracht te kopiëren slaat al meteen morsdood! Ik zal de SP (gratis) adviseren er ook eentje te openen.
   Voor FvD’ers en VVD’ers in gewetensnood…
   https://www.ad.nl/politiek/vvd-zet-senator-uit-de-eerste-kamerfractie~a2a15fee/

  4. De wens is de vader van de gedachte van de redacteur.
   Ik moet hem teleurstellen want dan schat hij de waarde van Henk Otten toch te hoog in voor het FvD.
   Sterker nog, ik denk dat het een verbetering is dat hij weg gaat, want eerlijk gezegd vond ik hem niet erg sterk.

  5. Het gedrag van dhr Otten zegt veel meer over zijn verleden en de cultuur bij en van de VVD als over de toekomst van Forum

  6. Dat zijn uw gedachten en meningen . Ik denk dus dat Wilders ook goed zou kunnen samen werken met FvD . Dat die twee zich juist wel kunnen vinden en heel veel standpunten om een regering te vormen

  7. Dat komt dat Henk Otten een vvd ‘er is /was. Die maken overal trammelant. De laatste jaren zijn er niet voor niets zoveel criminelen van de vvd eruit gezet alleen ze hebben er eentje vergeten.

  Comments are closed.