Niet zeuren, opa

  10
  482

  Leestijd: 0 minuten.

  Niet alleen de rijken worden steeds rijker, maar ook de ouderen. Dat valt althans op te maken uit een brief die minister Wopke Hoekstra van Financiën gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. 65-plussers hebben volgens hem een beter pensioen dan vroeger en beschikken over een ‘behoorlijk’ eigen vermogen. Dat laatste wordt weliswaar in de hand gewerkt door de overwaarde van hun vaak al afbetaalde eigen woning, dus koopkracht kunnen ze er niet direct aan ontlenen, maar niettemin. Vergeleken bij hun leeftijdgenoten in andere landen en zelfs vergeleken bij veel jongeren mogen ouderen niet mopperen.

  Kortom: wat valt er te zeuren, opa, lijkt de bewindsman te willen zeggen. Zijn al die jammerverhalen over de pijnlijke gevolgen van pensioenkortingen en de AOW-leeftijdsverhoging niet zwaar overtrokken?

  Pas in de laatste alinea van zijn zeven pagina’s tellende brief geeft Hoekstra toe dat het bij de door hem gehanteerde cijfers slechts om gemiddelden gaat en dat er ook ouderen zijn met een laag inkomen en weinig of geen spaarcentjes. Die worden dus niet steeds rijker, alleen maar steeds ouder. Maar eigenlijk mogen ook zij niet zeuren, want het kabinet blijft ‘oog houden voor financieel kwetsbare groepen in de samenleving’.

  10 REACTIES

  1. Schijnbaar worden hier alleen reacties geplaatst door 55plussers dus laat ik het eens opnemen voor Hoekstra. Dat gejank altijd over hoe slecht ouderen het hebben, zijn jullie dit alweer vergeten:

   – Doorstuderen tot jullie 30e omdat je eindeloos studiefinanciering kon trekken.
   – Vervolgens maar werken tot 57 en dan lekker de VUT in.
   – Tig jaar kunnen profiteren van de aardgasbaten.
   – Aflossingsvrije hypotheken met maximaal belastingvoordeel.
   – Huizen die (zeker in de jaren ’90) hierdoor 3x zoveel waard geworden zijn als toen je hem kocht.

   Iedereen die pensioen heeft opgebouwd kan hier prima van leven, en als dat niet zo is dan heb je te kort gewerkt (zie bovenstaande) om genoeg op te bouwen. Eigen schuld dikke bult. Ik mag blij zijn als er, wanneer ik op mijn 71e!! eindelijk met pensioen mag, überhaupt nog iets in de pensioenpot zit. Als het aan de oudjes van nu ligt trekken zij hem voor die tijd al helemaal leeg.

   Dus aan alle oudjes van nu: Houdt alsjeblieft je mond!

   • Beste Geen oude,
    Ik wordt dit jaar 57 jaar…
    – Heb geen studie-financiering getrokken, want ik werkte vanaf mijn 16de jaar.
    – Heb 40 jaar gewerkt – maar mag dit jaar nu niet met die VUT, die ik overigens voor mijn voorgangers nu nog steeds betaald (da’s tot het jaar 2021 geloof ik), dus ik heb – mijn vader die is 30 jaar ouder en wel met de VUT gegaan – meer dan 33 jaar lang VUT voor anderen betaald die ik niet krijg…. Die extra (premie) betalingen uit mijn ‘pensioenpotje’ zijn dus weg….
    – Heb betaald voor dat gas, geen uitkering getrokken (profiteren van dat gas) en steeds meer extra milieubelasting er over moeten dokken….
    – Heb een huurhuis, dus geen profiteren voor mij van hypotheekrenteaftrek. Mag sinds 2013 wel extra huurverhoging – extra belasting op huren, de verhuurdersheffing – betalen. Jaar in jaar uit.
    Nu moet ik na 40 jaar werken nog 8 jaar tot ik 65 ben…
    O nee, nog een extra 2,5 jaar, als ik 67,5 ben.
    Dan heb ik 50,5 jaar gewerkt…
    Zo zie je maar, als je vanaf 55Plus rekent, zijn er verschillende soorten generaties oudjes (mijn vader had VUT – ik betaalde het – krijg het zelf niet – en mag ook nog eens 2,5 jaar extra doorwerken, voor ‘s lands begroting…
    Rechtvaardig vind ik het beslist niet.
    Overigens, wellicht is zijn onderstaande linken voor u interessant. Want of u straks wel of geen pensioen krijgt daarover lopen de meningen in pensioenland – en eigenlijk juist in de politiek – sterk uiteen. Maar ik denk dat u daarvoor geen zorgen hoeft te maken. Tenminste als het Nederlands blijft. Als het Europees wordt heeft u zeker pech. 60% van al het pensioengeld in de EU (meer dan 500 miljoen mensen) is van een landje met 17 miljoen zielen… Als het ‘heel’ solidair een Europees fonds zou worden en verdeeld wordt over haar burgers dan kunt u zeker naar heel wat centjes fluiten… Maar dat is nu (nog) niet zo.
    En ik hoop ook dat het dat nooit wordt.
    Het is ‘ons’ zuurverdiende geld tenslotte, vindt u ook niet? Ik neem aan dat ik, gezien het bovenstaande, als een persoon in de situatie van ‘jongere’ oudere, van u (nog net) wel mag praten? Bij deze dan gedaan.
    Hierbij twee linkjes over pensioenvermogens. Waaruit u, naar ik hoop en verwacht, ook eens pensioen zal krijgen. Een goed pensioen… hoop ik.
    https://www.bd.nl/opinie/grootste-pensioenroof-ooit-pensioenen-zijn-voor-zeventig-jaar-gedekt~ad1c59b6/
    http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/dnb-vloert-pensioenstelsel-met-rekenrentemethodiek

   • Ik werkte al op mijn zestiende. Doorstuderen volledig zelf betaald. Heel lang arm gehad, te arm voor telefoon of het rijden van een auto. Drinken bestond alleen uit koffie, thee en limonade maar meestal gewoon kraanwater. Maakte lange werkdagen en studeren in de avonduren.
    Kon pas op vakantie toen ik inderdaad een oudere was. Heb daar mijn leven lang hard voor gewerkt en gespaard. O, en met pensioen boven de 65 hoor – de VUT is allang afgeschaft en was lang niet voor iedereen weggelegd.
    Help af en toe mijn buurvrouw uit de brand. Zij heeft alleen AOW. Pure armoede. Lang niet iedere oudere is rijk.

  2. eens met Rein, laat die hoekstra bijschrijven in het patserarchief met dit soort ongenuanceerde uitspraken.

  3. Mag ik even kotsen hr. Hoekstra. Ik hoef als AOW.er mij toch niet te vergelijken met andere landen.Als je dat wilt, moet je ook de belastingdruk/ inhoudingen vergelijken.Wat de jongeren betreft gaat jouw verhaal helemaal niet op. Zij moeten en kunnen e.e.a nog opbouwen terwijl ik ruim 40 jaar gewerkt heb en zuinig/ spaarzaam geleefd heb, waarvan ik nu gelukkig de vruchten pluk.

   • Vergeleken Afrika mogen de jongeren ook niet mopperen. Dus m.a.w. het wordt gerechtigvaardigd en tijd om op zakgeld belasting te heffen…
    Overigens, multinationals en bedrijven mogen helemaal niet klagen… Hun buitenlandse aandeelhouders al helemaal niet, die zijn stinkend rijk.
    Maar daar hoor je Hoekstra niet over.
    Ergo, die krijgen van de VVD en Hoekstra juist ‘ongevraagd’ extra geld…
    En inderdaad die klagen niet. Ouderen wel. Vandaar dit ‘gezeik’ van Hoekstra. ‘T is zijn beklag. Ouderen moeten niet zeuren. Iemand moeten ze toch kaalplukken. Er zijn duidelijk nog wat veren te laten, zal Hoekstra denken… Want ja, 1,4 miljard per jaar naar die buitenlandse rijken, daarvoor moet ie straks toch ‘ergens’ nog een paar veren gladstrijken. Drie keer raden waar zijn aandacht naar uitgaat….
    ‘T is een succesvolle Lubberiaanse politiek, graaien uit de ‘vette’ kassen van gepensioneerden. En het werkt al jaren… Nu doen ze het via kunstmatige rekenrentesformules. De ECB heeft zijn eigen variant. En Koolmees zit nu hard te denken, hoe hij de huidige en aankomende gepensioneerden minder kan schenken… Want dat laatste is het.
    Ze doen net – de politiek – alsof uw uitgestelde loon van hen is.

    • Ik begrijp niet waar Hoekstra of d Staat zich mee bemoeit. AOW is een staatsaangelegenheid. Pensioen is privaat. Blijf met je tengels van dat spaargeld af. En er is altijd een vergelijking te maken waar de ander beter of slechter uitkomt, maar de betrokkenen per saldo geen cent wijzer van worden.

    • De politiek doet wat ze al decennia lang doet; roven en liegen is hun core business.
     En ze hebben bij elke verkiezing weer een smoes om dat recht te praten.
     Nou, ik ben er klaar mee en geloof niet meer in onze (als democratie vermomde) dictatuur. Ik ben niet langer loyaal aan de staat.

   • Ik ben het volkomen met Rein eens. Hier heb ik 40 jaar voor gewerkt en betaald en nou suggereert Hoekstra dat ik het eigenlijk te goed heb? Hoekstra spoort niet.
    Ik word dagelijks in mijn mening bevestigd dat de politiek onze betaalde rechten afpakt als ze dat goed uitkomt, ter wille van lidstaten die nooit gespaard hebben.
    Wel als de politiek ons laat vallen dan laten wij de politiek en democratie vallen. oog om oog.

  Comments are closed.