Nieuwe partijen maken weinig kans

  0
  992

  Leestijd: 2 minuten.

  De Tweede Kamer was donderdag voor de laatste keer in deze regeerperiode bijeen. Ze is nu met verkiezingsreces, zodat de Kamerleden hun handen vrij hebben voor de campagne. Op 15 maart weten we hoe de nieuwe Kamer eruit ziet. Volgens de peilingen zullen alle elf partijen die in 2012 werden gekozen erin terugkeren. Maar naast die elf doen er nog zeventien nieuwkomers mee. Voor hen ziet de toekomst er minder florissant uit.

  Het meest rooskleurig lijkt de situatie voor enkele partijen die ontstaan zijn uit afsplitsingen, en waarvan prominente leden ook nu al in de Kamer vertegenwoordigd zijn. DENK, de formatie van de uit de PvdA gestapte Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, kan volgens de Peilingwijzer straks op 1 Kamerzetel rekenen, en in sommige peilingen staat ze op 2. Kuzu deed donderdag een poging zijn eigen glazen in te gooien door zonder enige vorm van bewijs te beweren dat artsen er bij patiënten van allochtone herkomst wat eerder “de stekker uittrekken”. Maar na protesten uit de zorgwereld nuanceerde de DENK-leider zijn uitspraak haastig, dus misschien valt de schade mee.

  VoorNederland, de partij van de van de PVV afgesplitste Joram van Klaveren en Louis Bontes, had in de laatste Peilingwijzer nul zetels, maar haalde er in eerdere versies wel 1 of 2. VNL mag dus nog hoop koesteren. Al lijkt de voorspelling van lijsttrekker Jan Roos van gisteravond dat zijn partij 3 zetels gaat halen aan de optimistische kant.

  De enige niet uit een afsplitsing ontstane nieuwkomer die wellicht een zeteltje binnensleept is Forum voor Democratie van Thierry Baudet. In de laatste Peilingwijzer scoort dit partijtje net onder de kiesdrempel. De 5 à 6 zetels die Baudet zijn club toedicht zitten er echter hoogstwaarschijnlijk niet in.

  En dat was het dan, wat de nieuwe partijen betreft. Het Kamerlid Jacques Monasch, die eind vorig jaar de PvdA verliet om Nieuwe Wegen op te richten, deed donderdagavond nog hevig zijn best de geschiedenisboekjes te halen door een motie van afkeuring in te dienen tegen het kabinet. Maar moties van afkeuring of wantrouwen worden in het Nederlandse parlement vrijwel nooit aangenomen. De PVV, die het al vele keren heeft geprobeerd, kan ervan meepraten. Toen hij de PvdA vaarwel zei meende Monasch dat zijn nieuwe formatie goed zou zijn voor 20 tot 30 Kamerzetels. Volgens alle peilingen worden dat er nul.

  Ook Norbert Klein, de na veel geruzie uit 50PLUS vertrokken voorman van de Vrijzinnige Partij, zal na 15 maart een andere bezigheid moeten zoeken. Zijn partij boekt in geen enkele poll succes. En hetzelfde geldt voor de Partij voor de Niet Stemmers, GeenPeil al die anderen die u straks op uw stembiljet zult tegenkomen. Het enige waaraan zij zich de komende campagneweken nog kunnen vastklampen is de wetenschap dat opiniepeilers er regelmatig naast zitten.