Nieuwe staatssecretarissen willen alles anders doen

  2
  352

  Leestijd: 2 minuten.

  De nieuwe staatssecretaris voor toeslagen, Alexandra van Huffelen, is van plan een bliksemstart te maken. Vandaag even naar de koning voor de beëdiging en dan meteen door naar een aantal gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Dat is pas voortvarendheid!

  Zoals bekend is Van Huffelen een van de twee opvolgers van staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Die moest vorige maand met hoon overladen aftreden omdat zijn ambtenaren tal van ouders ten onrechte van fraude met de kinderopvangtoeslag hadden beschuldigd. De gedupeerden dienden alles terug te betalen, met alle kwalijke gevolgen van dien, tot en met echtscheidingen en zelfs zelfmoord toe.

  Zo moet het dus niet, erkende Van Huffelen gisteren na haar ‘sollicitatiegesprek’ bij premier

  Alexandra van Huffelen

  Mark Rutte. Hoe het veel beter kan, hoopt de schuldbewuste politica snel duidelijk te maken.

  Ook Hans Vijlbrief, de nieuwe staatssecretaris voor de Belastingdienst, wil het heel anders aanpakken dan zijn voorganger Snel. “Ik zou de Belastingdienst eigenlijk weer saaier willen maken,” verklaarde hij na zijn bezoek aan Rutte. Ja, wie zou dat niet willen? Saai doch rechtvaardig, zo hoort de fiscus met de burgers om te springen. En dan – anders dan via de huidige Belastingtelefoon – ook nog eens goed bereikbaar graag.

  Wellicht ten overvloede: Snel zat in het kabinet namens D66. Ook zijn beide opvolgers (eentje leek de coalitie niet genoeg) zijn lid van deze partij. Fractievoorzitter Rob Jetten van de democraten steekt nauwelijks onder stoelen of banken dat hij een van de twee posten graag gegund had aan CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, de man die met zoveel ijver het toeslagenschandaal hielp onthullen. Maar het CDA keek wel uit. ‘Pitbull’ Omtzigt werd bij de formatie in 2017 niet voor niets gepasseerd voor een kabinetspost. Zo’n lastpak kan een coalitiepartij – gebaat bij zoveel mogelijk rust in de tent – niet gebruiken, zeker niet in de regering.

  Wie daar ongetwijfeld ook zo over denkt is Wopke Hoekstra, minister van Financiën en naar verwachting bij de volgende verkiezingen lijsttrekker van het CDA. Hoekstra nam na het vertrek van Snel tijdelijk de honneurs waar bij de Belastingdienst. Hij ontsloeg een hoge ambtenaar en zette de eerste stappen voor een grootscheepse reorganisatie. Maar of dat zal helpen? De afgelopen zes jaar kwamen drie opeenvolgende staatssecretarissen van Financiën in grote problemen bij de fiscus. Twee moesten er aftreden, één bijna. Niet echt een dossier waar een beoogde CDA-leider graag zijn vingers aan brandt, en al helemaal niet met de verkiezingscampagne in aantocht. Hoekstra zal dan ook blij zijn dat de publicitaire schijnwerpers nu weer wat meer op anderen gericht staan.

  2 REACTIES

  1. Iedereen kan weten dat het feit hoe klokkenluiders in dit land aangepakt mogen worden, dat het politieke bedrijf nogal eens kenmerken bezit van een hoog immorele gehalte. In mijn boek: Klokkenluiders en de politiek, maak ik duidelijk hoe immoreel politiek kan zijn, dus degenen die zich verbazen over zeg Groningen, de belastingdienst geloven nog kennelijk dat politici in meerderheid bestaan uit deskundige, wijze en integere mensen. Niets is minder waar wie de geschiedenis kent van AP23/Spijkers. Ook de media lopen graag om deze beerput heen. Zeventig jaar na het overlijden van de heer Spijkers mag bekend worden hoe puur voor de lol (moord met voorbedachte rade) soldaten vermoord mochten worden, door de AP23 landmijn en de Kamer doorlopend voor gelogen werd en zij zich liet voor liegen door bewindspersonen van zowel CDA huize, PvdA huize en VVD huize. En de heer Spijkers, zou en moest kapot gemaakt worden. Uiteraard wel oip integere wijze en in landsbelang.

  2. Alles anders doen!

   Nou dat is ‘n goede slogan,
   maar ook ‘n loze kreet.
   De vraag die dan meteen rijst is:
   Wat is dat andere?

   Gezien, de bereikte grenzen van de Nederlandse Economie (niet beschikbare geschoolde werknemers, Onderwijzers, Overvolle wegen, dolgedraaide Ambtelijke Diensten, Sociale Diensten en Uitvoerings Organisaties, o.a. vanwege het falende beleid van 3 Kabinetten Rutte, (chaos is my name)

   ligt het antwoord voor de hand n.l.
   STOP! met meer,meer,meer
   en START met
   BETER,BETER,BETER!

   Daar heeft geheel Nederland behoefte aan!
   en stop met het geknoei, geschuif, gedraai en gerommel.
   En anders, Wegwezen!

  Comments are closed.