Nieuwsuur over formatie, Van Rossem bij Knevel & Van den Brink

  0
  63

  Leestijd: 2 minuten.

  De verkenning voor de formatie is in volle gang. Henk Kamp, de demissionair VVD-minister van Sociale Zaken, heeft die taak op zich genomen. Nieuwsuur (Nederland 2, 22:15 uur) gaat vanavond in op de eerste gesprekken tussen PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-voorman Mark Rutte. Knevel & Van den Brink (Nederland 1, 23:00 uur) ontvangen onder meer PvdA-lijstduwer Maarten van Rossem.

  Dit schrijft de redactie van Nieuwsuur over de uitzending van vanavond:

  ,,Mark Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat de gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking. PvdA-leider Samsom liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Vanavond reacties uit Den Haag én de definitieve verkiezingsuitslag van de Kiesraad.

  De twee zeiden niets over een eventuele samenwerking met een derde partij. Eerder vandaag lieten ze weten dat ze het draagvlak voor een kabinet met ten minste VVD en PvdA zien groeien.Mark Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat de gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking. PvdA-leider Samsom liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Vanavond reacties uit Den Haag én de definitieve verkiezingsuitslag van de Kiesraad.

  De twee zeiden niets over een eventuele samenwerking met een derde partij. Eerder vandaag lieten ze weten dat ze het draagvlak voor een kabinet met ten minste VVD en PvdA zien groeien.

  Vanmorgen gingen de leiders van VVD en PvdA nog afzonderlijk bij Kamp op bezoek. Samsom liet weten dat er volgens hem een groeiend draagvlak is voor een kabinet met ten minste VVD en PvdA. Rutte bevestigde die indruk. “Ja dat vind ik ook”. Volgens Samsom blijkt het groeiend draagvlak uit de adviezen van andere fractievoorzitters aan verkenner Kamp.

  VVD-minister Kamp onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet. Hij komt voor donderdag met zijn bevindingen. Op diezelfde dag debatteert de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag en de formatie.

  De Kiesraad heeft vanmiddag de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vastgesteld. Er zijn geen afwijkingen ten opzichte van de prognoses van vorige week. Zo blijft de VVD grootste met 41 zetels, gevolgd door de PvdA met 38 zetels. Ook is bekend hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht en welke kandidaten met voorkeurstemmen in de nieuwe Tweede Kamer zijn gekozen.

  CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is op die manier toch verkozen. Hij stond aanvankelijk op plaats 39 van de kieslijst van de christendemocraten. Hij haalde ruim 36.000 stemmen. Hij is de enige kandidaat met voorkeursstemmen is verkozen. Anderen, zoals Tofik Dibi van GroenLinks, zijn er niet in geslaagd om met voorkeursstemmen een zetel te bemachtigen.”

  In het programma 1 voor de Verkiezingen ontvangen Knevel & Van den Brink RTL-journalist Frits Wester, Maarten van Rossum en Pieter Gerrit Kroeger.

  Dit schrijft de redactie van 1 voor de Verkiezingen over

  Frits Wester:

  ,,De PvdA en VVD hebben vertrouwen in een goede samenwerking die moet leiden tot een nieuw kabinet. Dit maakten partijleiders Samsom (PvdA) en Rutte (VVD) vanmiddag bekend na hun bezoek aan verkenner Henk Kamp. Staat het kabinet-Rutte II volgende week op het bordes? Die vraag beantwoordt parlementair verslaggever Frits Wester vanavond aan onze tafel.”

  Maarten van Rossum:

  ,,Wie van de ministers moet van het het bordes af en wie mag nieuw plaatsnemen op het bordes met de koningin? Vanavond bepaalt lijstduwer van de PvdA Maarten van Rossem de rubriek ‘Het Bordes’.”

  Pieter Gerrit Kroeger:

  ,,Het CDA is opnieuw verdeeld. Dit keer over regeringsdeelname. Prominente CDA-ers zijn bang dat de partij zal halveren of wordt vermalen tussen PvdA en VVD. CDA-historicus Pieter Gerrit Kroeger legt vanavond aan tafel uit waarom hij vindt dat het CDA opnieuw het kabinet in moet.”

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook