Nog minder vrouwen op het Binnenhof

  0
  504

  Leestijd: 1 minuten.

  Van de nieuwe Tweede Kamerleden is nog maar een derde vrouw. Dat schijnt het laagste aantal te zijn sinds 2002. En nu heeft een van de belangrijkste vrouwen op het Binnenhof ook nog eens haar vertrek aangekondigd. VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil niet meer terugkeren in het nieuwe kabinet, heeft ze laten weten. Als verkenner, en straks misschien ook nog als inhoudelijk informateur, helpt ze wel bij de totstandkoming ervan, maar daarna houdt ze de Haagse politiek voor gezien. Terwijl Schippers, die zich al niet meer kandidaat had gesteld voor de Kamerverkiezingen, nog niet zo lang geleden gold als de gedoodverfde opvolger op termijn voor premier Mark Rutte.

  Hoe komt het dat zo weinig vrouwen doorstoten naar de politieke top? Waarom haakt Schippers, pas 52, nu al af? Zijn er privéredenen in het spel? Of is haar misschien intern te verstaan gegeven dat Klaas Dijkhoff na deze regeerperiode een betere kans maakt de nieuwe VVD-lijsttrekker te worden?

  Dat is speculeren, maar feit is dat vrouwen tot dusver zelden een bepalende rol hebben gespeeld in de Nederlandse politiek. Op de eerste vrouwelijke minister was het wachten tot de jaren vijftig (Marga Klompé, KVP), op de eerste vrouwelijke lijsttrekker tot in de jaren zeventig (Ria Beckers, PPR) en op de eerste vrouwelijke vicepremiers tot 1998 (Els Borst, D66 en Annemarie Jorritsma , VVD). Op dit moment heeft maar één partij in de Tweede Kamer een vrouw als leider, de Partij voor de Dieren met Marianne Thieme. Van de vrouwelijke bewindslieden uit het demissionaire kabinet keren waarschijnlijk naast Schippers de PvdA’ers Lilianne Ploumen, Sharon Dijksma en Jet Bussemaker niet terug. Alleen Jeanine Hennis, de huidige VVD-minister van Defensie, lijkt een zekerheidje.

  Wie komt voor hen in de plaats? Als GroenLinks in het kabinet mocht komen zal die partij vermoedelijk Femke Halsema naar voren schuiven, een van de weinige vrouwen die in deze eeuw een sleutelpositie wisten op te eisen op het Binnenhof. Mocht de ChristenUnie de vierde coalitiepartij worden dan maakt Carola Schouten een kans minister te worden. Ook D66, CDA en VVD zullen nog wel wat vrouwen in de aanbieding hebben, maar vanzelfsprekende kandidaten zijn er nauwelijks.

  GroenLinks-leider Jesse Klaver beloofde een paar weken terug dat het nieuwe kabinet voor de helft uit vrouwen zal bestaan. Misschien wordt die verkiezingsbelofte wel de eerste die Rutte III gaat breken.