Noodgreep

  10
  542

  Leestijd: 0 minuten.

  Het gaat niet lekker met de SP. De socialisten profiteren niet van de neergang van de PvdA en in de strijd tegen het ‘neoliberalisme’ maken ze ook weinig klaar. De kiezers lijken uitgekeken op de firma Marijnissen.

  Een andere partij zou zich afvragen: ligt het aan onze boodschap? Hadden we die dochter wel partijleider moeten maken? Zou het komen omdat we – laten we vriendelijk blijven -, intern moeite hebben met afwijkende standpunten?

  Dat zelfonderzoek komt er misschien nog, al is de uitkomst in dit soort clubs steevast de zelfde: de leiders treft geen blaam. En ‘de anderen’ hebben het altijd gedaan.

  Nee, de SP wil de opkomstplicht weer invoeren. De kiezer moet weer naar de stembus gedwongen worden. De niet-stemmers zullen en moeten hun kruisje zetten.

  Achter de SP uiteraard. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze op Wilders of Baudet stemmen of het biljet ongeldig maken. Dan is de hele operatie voor niks.

  Daarom, beste SP, wees dan ook consequent. Voer de kiesplicht in. Dan weet je zeker dat je de grootste wordt.

   

   

   

  10 REACTIES

  1. Ik lees tot mijn ontsteltenis dat Ludovica graag een onderbouwing wil waarom de SP zou moeten profiteren van de neergang van de PVDA.
   Ludovica stelt zich graag op als de professionele onder ons door haar lidmaatschap van de SP.
   Maar als je met zo’n vraag komt blijkt m.i. dat je op een zeer laag amateuristisch niveau bezig bent.
   Als een partij op links een enorm aantal zetels verliest is het niet meer dan logisch dat andere linkse partijen hier vooral van profiteren, soit Ludovica, hoef je echt niemand op deze site uit te leggen!
   Op dezelfde manier profiteren partijen op rechts (PVV, FVD) van het verlies van de VVD.
   Zo werkt dat Ludovica, maar als dit simpele principe bij de SP nog niet doorgedrongen is dan verwondert het mij ook niet dat de SP op hetzelfde lage zetelaantal blijft staan.
   Nog een voorbeeld Ludovica, in de zomer wordt er bij +30 graden veel meer ijs verkocht dan in een winterse vorstperiode.
   Dat causaal verband is een vergelijkbaar iets en hoef je wederom niemand uit te leggen behalve een “professionele SP-er” blijkbaar…..triest, heel heel triest.

  2. Een ouderwetse truc Ludovica?
   De pot verwijt de ketel geloof ik…
   Als ik lees wat voor onzin je hier allemaal zonder enige schroom tentoon spreidt ben je wel de allerlaatste die dit soort commentaar mag spuien!

  3. Ik wel eens een onderbouwing willen horen waarom de SP zou moeten “profiteren” van de ondergang van de PvdA. Het zijn twee totaal verschillende partijen, met elk een eigen achterban.

   PvdA’ers zijn typisch mensen die weten wat goed is voor een ander. SP’ers zijn vooral mensen die weten wat goed is voor henzelf. Een overstap van de PvdA naar de SP ligt naar mijn idee daarmee totaal niet voor de hand. Dan denk je eerder aan een overstap van de PvdA naar GroenLinks.

   De aanhang van de SP is al een jaar of tien redelijk constant. Dat kunnen niet heel veel partijen zeggen. Dus hoezo gaat het niet lekker? Is bij Van Nuijsenburg de wens de vader van de gedachte?

  4. Ik ben sinds een jaar of 5 kaderlid van de SP en dat bevalt mij prima. Leuke club, gemoedelijke sfeer, zeer bont gezelschap, veel discussie, goede standpunten. Karabulut vind ik persoonlijk een topper.
   Ook gaan we nog altijd de straat op. Daar hoor je echt wat er leeft bij mensen. Morgen in ieder geval weer op pad.

   Van Nuijsenburg komt niet verder dan wat cynisch gezever zonder niveau. Ben benieuwd wat hij zou willen doen aan de lage opkomst? Of vindt hij dat geen probleem? Afgeven op een ander is zó gemakkelijk.
   Ook van de andere reageerders hier vraag ik me af wanneer zij voor het laatst echt politiek actief geweest zijn – meer dan een beetje posten op een forum. Ik hoor het graag.

   • @Ludovica,
    Ben deze week nog op pad geweest om een ondersteuningsverklaring voor de Provinciale kandidaatslijsten te tekenen en officieel te laten registreren (voor het Forum voor Democratie) bij het gemeentehuis van mijn stad.
    Da’s nodig voor deze nieuwe partij om mee te kunnen doen met de verkiezingen in mijn provincie.
    Verder was ik twee jaar geleden nog media-vrijwilliger voor 50Plus.
    Het is natuurlijk onvergelijkbaar met uw politieke inzet, maar ik gooi als burger politiek gezien zo toch ook ‘een heeeeeeel klein steentje’ in die grote politieke vijver…. 🤔
    Ik zie het als mijn burgerplicht. Dus ja ik doe iets meer dan alleen maar hier te schrijven. 🤗
    O ja en ik geef financiele steun aan diverse rechtszaken tegen dit kabinet m.b.t. De Intrekkingwet Raadgevendreferendum. Ben dan ook betalend lid van de organisatie die hier achter zit: ‘Meer Democratie’. (Zie link)
    En lid van twee politieke partijen (FvD & 50Plus). 😁
    Wie weet, wordt ik zelfs nog lid van de SP, zit er soms toch aan te denken…
    https://www.meerdemocratie.nl/

   • Ludovico 2 februari 2019 at 01:14
    Ik ben voor u blij dat u het gevoel heeft u ergens thuis te voelen, ben ook niet tegen de SP. Hecht meer aan hun mening dan die van die salon sociaalfiguren.
    Wil je actief zijn, moet er wel een partij zijn waar je je aan kunt binden en er ook in geloven!
    Er was een tijd dat ik van kruin tot werklaars apetrots was wanneer ik ergens tussen de N of Z-pool was op mijn land.
    Ik stem met het gevoel wat gewicht aan het anker te brengen van een schip dat in zeer wild water verkeert maar de bemanning door dronkenschap dit niet bemerkt.
    Had ik de kans dan zat ik op grotere afstand op een bankje met biertje en sigaret te kijken naar een schip waarvan de bemanning met botte bijl een gat in de bodem slaat om sneller hun nadorst te lessen.
    Na iedere verkiezing word je vervelend wakker om te ontdekken dat je weer verneukt wordt.
    Door al die compromissen is lidmaatschap van een partij net zo goedkoop als het je zonder verzet overgeven aan Brussel

  5. Het bruggen bouwen naar gewone mensen blijkt ook bij de SP minder goed te lukken dam de partij leiding vindt. Of dat nu ligt aan de partijleiding of aan gewone mensen wordt niet duidelijk. Het invoeren van de opkomstplicht dat betekent dus kennelijk dat de kiezers te beroerd zijn, te lui zijn om te gaan stemmen. Dat de elkaar bestrijdende politici, met een lach en een traan, wel eens zelf mede oorzaak zijn dat de kiezers in grote getale thuis blijven komt niet binnen. Wat dat betreft zijn alle partijen een pot nat. Wij de politieke partijen doen ons stinkende best voor het volk, werken ons uit de naad en je krijgt stank voor dank en dat uit zich dat niet 100% van de kiesgerechtigden op komen draven maar wel vanaf de bank bier drinkend en chips etend als een stelletje verwerwende kinderen commentaar lopen te geven onder het motto: het is allemaal de schuld van de politiek.

  6. Voor v Raak wil ik altijd wel even gaan zitten en kan daar dan ook nog wel van genieten.
   En zo zijn er wel meer uit die partij die ik (ben best wel een beetje rechts) best kan waarderen.
   Zelfs kunnen zij mij een lichte twijfel bezorgen met stemmen (soms maar van korte duur)
   Maar dan krijg ik Karabulut voor ogen en irriteer mij groen en geel aan haar gedram. Alhoewel laatst met dat over Syrië dacht ik van: Hier kan die partij trots op zijn!!
   En dit is wat ik mis in die partij, een lijn waar je je aan vast kan houden, het is vaak zo een tussenweg
   Als zij niet oppassen zijn ze niet meer te onderscheiden van die grachtengordelsocialisten en dat zal werkelijk een verlies voor NL zijn.

   • U vertaalt mijn gedachten, meneer Bruinsma.
    Altijd op de SP gestemd. Maar toen de populisten (PVV) opkwamen veranderde er wat – de meest linkerkant in de SP ging zich er tegen afzetten. Veel rechtsculturelere SP’ers verlieten de ‘grachtengordel cultus’ die de linkerkant aanhing.
    Terwijl de oude SP van voor Roemer als eerste partij juist sceptisch was m.b.t. integratie en het toelaten van veel immigranten.
    Ik zou willen dat die SP van het eerste uur er weer was. Een wat meer ‘populistisch’ links kan Nederland m.i. wel gebruiken. Ik zou er zo op stemmen. 👏🏽
    Maar ondertussen – dankzij de hetze van Pechtolds D66 en niet te vergeten de PvdA die als eerste de populist van het eerste uur Pim Fortuyn zo verguisde – wat uiteindelijk eindigde, onbeschermd zoals hij toen was, met een linkse kogel door het hoofd: is de politiek zwaar gepolariseerd…
    Het zal er wel niet van komen…

   • Als je geen argumenten hebt, ga je de brenger van de boodschap maar aanvallen. Een ouderwetse truc.

  Comments are closed.