Nu Rutte toch bezig is met excuses…

  0
  111

  Leestijd: 1 minuten.

  Mark Rutte heeft spijt. Spijt dat hij alle werkende Nederlanders 1000 euro belastingvoordeel heeft beloofd. Spijt dat hij gezegd heeft dat er niet aan de hypotheekrenteaftrek gemorreld zou worden. En spijt over zijn garantie dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan.

  Want al deze beloftes die hij in de verkiezingscampagne van 2012 deed, is hij niet nagekomen. En daarvan “baalt” de premier. “Ik zeg daar sorry voor,” verklaart hij zaterdag ootmoedig in De Telegraaf. “Dit is niet goed gegaan.”

  Opvallend is dat Rutte niets zegt – er wordt hem door zijn interviewers overigens ook niet naar gevraagd – over zijn andere opmerkelijke uitspraken in de verkiezingscampagne van vier jaar terug. De VVD-leider waarschuwde toen dag in dag uit voor het rode gevaar. Socialisten, zo hield hij zijn electoraat voor, kunnen niet met geld omgaan. Als je ze het beheer zou geven over de Sahara “zou binnen de kortste keren het zand op zijn”.

  De verkiezingen waren nog maar net achter de rug of Rutte zat al met de socialisten van de PvdA om de tafel om een kabinet te vormen, wat in recordtijd lukte. Over het rode gevaar werd niets meer vernomen, althans niet uit Ruttes mond. Ook de angst dat het zand zou opraken bleek geheel verdwenen.

  Integendeel: de VVD heeft volgens Rutte de afgelopen jaren goed samengewerkt met de PvdA, al was die partij dan niet “de logische coalitiepartner”. Een vraag of er opnieuw een kabinet met de PvdA kan komen, omzeilt hij. Dat wil dus zeggen dat hij het ook niet uitsluit.

  Alle waarschuwingen over de met geld smijtende rooien van vier jaar terug waren blijkbaar alleen maar campagnetaal, uitsluitend bedoeld om kiezers te trekken. Mocht Rutte  er achteraf van balen dat hij zijn achterban destijds doelbewust op het verkeerde been heeft gezet, dan biedt Achterkamertjes hem graag de gelegenheid ook hier zijn excuses voor aan te bieden.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook