Ogen dicht, vingers kruisen en door

  20
  529

  Leestijd: 4 minuten.

  Het kabinet ging het zomerreces in met een voldaan gevoel. De grote klussen waren geklaard. Er was een pensioenakkoord en er was een klimaatakkoord. Aan beide moest nog het een ander gesleuteld worden, maar het fundament was gelegd. Na een moeizame start leek Rutte III in zijn tweede jaar eindelijk op stoom te komen.

  Het kabinet zou zijn rit uitzitten. Daar werden geen weddenschappen meer op afgesloten. De minister-president had zijn vormcrisis- dividendbelasting! – overwonnen en een hecht team samengesmeed. De ritselartiest van de polder kon de wereld en in elk geval het Binnenhof weer aan.

  Helaas, de zon schijnt nooit lang in de politiek. Net als het allemaal op rolletjes lijkt te lopen, verschijnen de donderwolken. Altijd en steevast. De politiek is in dit opzicht betrouwbaarder dan het weerbericht. Toen de Britse staatsman Harold Macmillan ruim een halve eeuw geleden gevraagd werd wat hij het meeste vreesde, luidde het antwoord: ‘events, dear boy, events’.

  Macmillan doelde op de onvoorziene gebeurtenissen die de beste plannen, de scherpste strategieën en de mooiste intenties om zeep kunnen helpen. De onverwachte crises en de stomme uitglijers. De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld bracht later nog een paar verfijningen aan. Je had de ‘known unknowns’ en de ‘unknown unknowns’. De eersten komen niet volslagen onverwacht. Ze kunnen gebeuren; je weet alleen niet hoe en wanneer, behalve dat het altijd slecht uitkomt. Door de tweede word je volledig overvallen. Dat zijn de donderslagen bij heldere hemel.

  Een goede politiek leider kan de eerste categorie meestal wel de baas. Bij een verstandige aanpak hoeven die gebeurtenissen geen onherstelbare schade aan te richten. De tweede categorie is meer iets voor de staatsman. Dan komt het aan op ervaring, het koele hoofd en de gave licht te zien waar mindere goden in het duister tasten en overgaan tot schietgebedjes.

  De onverwachte gebeurtenissen waar Rutte III nu voor staat, zitten allemaal in box één. De  stikstof- en pfascrises, de 70 slachtoffers van het bombardement in Irak, zijn of de erfenis van een vorige kabinet, van eigen makelij of beide. Ze zijn niet in een handomdraai op te lossen, de smerige stoffencrises vergen vooral pijnlijke ingrepen, maar ze zijn te behappen. Met verstandig managen, portemonnee trekken en draagvlak in de gaten houden, kom je een heel eind. Freewheelen is er niet meer bij, maar de zaak hoeft niet in het honderd te lopen.

  Het komt dus aan op bekwaam maar niet per se geniaal leiderschap. Mark Rutte zou dat in principe moeten kunnen. Hij heeft bewezen dat hij een kabinet in moeilijke tijden bijeen kan houden. Het vinden van een compromis, niet altijd even fraai maar vooruit, is zijn specialisme. En hij heeft zich tot nog toe altijd uit de nesten weten te kronkelen. Misschien niet kat in het bakkie, maar met slim ritselwerk zijn deze problemen oplosbaar. Alleen, hij heeft wel een makke: tanende geloofwaardigheid.

  De crisis rond de 70 Irakese burgerslachtoffers zou wel eens slecht voor hem kunnen uitpakken. Hij weet zich er weer eens niets van te herinneren. Dat is kennelijk een probleem bij meer bewindslieden uit zijn vorige kabinet. De toenmalige PvdA-ministers Bert Koenders en Liliane Ploumen, buitenlandse zaken respectievelijk buitenlandse handel, konden zich deze kleinigheid evenmin voor de geest halen. En vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA), hebben we er ook niet over gehoord. Dat is op zich niet verwonderlijk. Vergeetachtigheid is een veel voorkomende beroepsafwijking bij politici.

  Maar je moet er niet te vaak last van hebben en het moet niet bovenop andere akkefietjes komen. Rutte wil nog wel eens langs de waarheid scheren of domme beloftes doen, geen cent meer voor de Grieken, 1000 euro voor iedereen en zo zijn er nog wel een paar. Geen halszaken, maar het ruikt niet lekker. En het kan op den duur flink gaan stinken.

  Dit hoeft hem nu niet direct op te breken. Hij zal de regie ongetwijfeld zelf in de hand nemen en de informatiestroom sturen om de eventuele schade binnen de perken te houden. Minister Ank Bijleveld (CDA, defensie) die suggereerde dat Rutte van het drama op de hoogte was, zou al op een zijspoor staan. En als het niet anders kan, gaat het mistkanon aan zodat niemand meer precies kan zien wie wat wanneer wist. Dat is een paardenmiddel, vaak effectief, maar wel één met bijwerkingen. Er blijft altijd iets hangen dat het allemaal toch niet helemaal zo kosher was.

  Zolang de coalitiepartners geen belang hebben bij een val van Rutte III, heeft de naamgever niet veel te vrezen. Er zijn uiteraard wel spanningen, met name over het stikstofdossier, maar dat zit voorlopig opgeborgen bij de commissie Remkes die pas komend voorjaar met haar eindrapport komt. Tot dat moment moet het noodverband van tijdelijke maatregelen het maar zien te houden. En wat er dan gebeurt zien we op dat moment wel weer. De langere termijn is in de politiek sowieso nooit langer dan een week.

  Voor nu is het devies ogen dicht, vingers kruisen en door. Samen door de storm. En Rutte moet maar hopen dat zijn geloofwaardigheid niet te veel averij oploopt.

  20 REACTIES

  1. Ton Westgeest
   Bij Ton Westgeest is de geest uit de fles:een niet bestaande klimaatcrisis, valse statistieken, een in Nederland door Brussel geëiste monocultuur(de Islam), miljoenen immigranten aan het uitkeringsinfuus, Nederland een onderhorige provincie van Brussel, soevereiniteit wordt overgegeven aan een extreem linkse EU commissie. Maar er is ook een morele crisis, jawel. Want door snel gekwetste minderheidsgroepen mag men niet eens meer ‘kut neger’ roepen vanaf de tribune. Een beetje humor en zelfspot moet toch kunnen? Wel, sneue blanke gefrustreerde aardappelprakker, dat laatste vind ik nu ook. Beetje zelfspot en humor moet kunnen.

     • Het intrigeert mij enorm dat de ene kant van de maatschappij Rutte enorm blijft verdedigen en dat hij aan de andere kant helemaal niets goed meer kan doen.
      Hetzelfde heb je natuurlijk overal, Democraten en Republikeinen die rollebollend over straat gaan en er gebeurd niets in het land qua infrastructuur bv.
      Niemand kan zich over zijn eigen schaduw heenzetten en het landsbelang voorop stellen…Als kind al loop ik met de vraag, waarom geen zaken kabinet? Het is volgens mij democratischer, eerlijker en beter voor het land. Nu zet je hele groepen van de bevolking buitenspel. Vooral met zoveel partijen is de hele bevolking vertegenwoordigd en moet je constructief te wek gaan…

   • @Anton,
    Over flessen en geesten gesproken. Zwarte Pieten mogen niet meer… Cultuur molestatie is toch ook wel een feit, hoor. Onder het ‘mom’ van discriminatie kan de geschiedkundige frustratie van een minderheid – gefaciliteerd door de progressief linkse bestuurselite – ons nationale erfgoed en kinderfeestje wel even verpesten.
    Stelende ‘veiligelanders’ zijn Noord-Afrikaanse ‘migranten’ die noch uitgezet noch bestraft worden, maar hun warme hap en huisvesting gratis in een AZC-hotel krijgen. Justitie zwijgt maar Grapperhaus is wel kwaad op hardwerkende Nederlanders die in het weekend een blowtje, snuifje of feestpilletje nemen. Zij zijn vanaf dit jaar ineens de oorzaak alle criminaliteit die justitie niet onder controle krijgt. ??
    Over zijn eigen borreltje overigens geen kwaad woord, hoor. Dat 1 ‘advocaatje’ werd vermoord is hem echter teveel geworden. Duizenden drankmoorden in het verkeer zal hem persoonlijk niet bewegen de drank te laten staan. Over Heineken geen kwaad woord, wat hij doet is immers gelegaliseerd. ? Da’s geen topcrimineel maar een zakenman. Een satire van een ‘blanke’ aardappelprakker.
    ‘T is wat anders dan zwarte Piet. Want dat mag natuurlijk niet… ?

    • “T is wat anders dan zwarte Piet. Want dat mag natuurlijk niet… ?”

     Ronaldo, ik woon in de beste buurt van mijn stad. Zojuist liep hier een Sinterklaas met 3 roetzwarte Pieten voorbij. Overal kwamen de mensen naar buiten om hun duimen op te steken en te applaudisseren.
     Dat het maar goed duidelijk is dat wij Silvana Simons, Jeffrie Ariye en hun knuffelaars spuugzat zijn!

    • Haasnoot
     Bij ons in Delft was een leuke sinterklaasintocht. Met echte Zwarte Pieten en roetvegen Pieten. Maar de meesten waren zwart. Ik heb er heen moeite mee.

     • @Anton,
      Ik ook niet hoor. ?
      Schmink ze spierwit (leerling Pieten), gooi er een paar bij die met roetvegen zijn en laat de ervaren Pieten nu pikzwart zijn… (mmmm, ook weer zo’n vreemd woord er ‘voor’… maar goed, laten we er niets ‘achter’ zoeken ?)…
      Maar dat op het Sinterklaasjournaal zwarte Piet ineens totaal is verbannen – da’s toch je reinste discriminatie!!!
      Kick Out Zwarte Piet is zo’n dom agressief (alleen de naamstelling al) gegeven. Diversiteit is juist zwart er bij, kom nou even! ‘T is ook nooit goed hè.
      Dat de gemeente Apeldoorn en die lui bij de TV nu heel Nederland op z’n kop moeten zetten door ‘ongevraagd’ voor 1 nieuw soort Piet te kiezen en – tegen de wens van de meerderheid van het volk in – de oude te verbannen onder de gemene beschuldiging dat wij zouden discrimineren…
      DAT is tegen het zere been.
      Ik vind dit walgelijk en absurd. Da’s dictatoriaal, ondemocratisch en gewoon domweg olie op het vuur gooien. Wie denken die achterlijken wel wie ze zijn? ?
      Onze eigen cultuur mag best OOK bewaard worden. Een beetje respect zeg…

  2. Ik heb alle vertrouwen in Rutte. Het gaat er om dat wij 17 miljoen Nederlanders samen optrekken, dat is het. Rutte veroorzaakt geen stikstofprobleem, maar 17 miljoen Nederlanders; Rutte is geen racist, maar zeventien miljoen Nederlanders. Rutte is een bovenste beste man waar niets op aan te merken valt. Maar wij, de zeventien miljoen Nederlanders maken en veroorzaken allerlei problemen en wat doen wij: Rutte moet onze problemen oplossen. Rutte zegt terecht: Nee, lieve medelanders, ik kan jullie problemen niet oplossen, maar jullie zijn met 17 miljoen man sterk. Niks van: Waar we heen gaan Markje sal wel sien. Ons Markje heet geen Jelle en is geen Jelle. Weet u nog toen wij aan de dode zee stonden en Jelle ons door de zee voerde en wat doet Markje nu we weer voor de dode zee staan, hij roept: zoek het zelf maar uit, jullie zijn met 17 miljoen man sterk.

  3. 16. Een geopolitieke crisis,door mee te doen met de illegale NAVO operaties tegen Libië (platgebombardeerd) en Syrië (in burgeroorlog gestort, met inmiddels erkende Nederlandse steun aan islamitische terreurgroepen), door het steunen en mede financieren van een CIA/EU gestuurde staatsgreep in Oekraïne, door het sluiten van een migrantenverdrag met een Turkse islamofascistische dictator die mede oprichter is van ISIS, en die een compleet volk (de Koerden) probeert uit te roeien;
   17. Een informatie/vrijheid van meningsuiting crisis, waarin –uitgerekend onder een premier van een ‘liberale’ partij die ooit als ‘rechts’ bekend stond- het monopolie van extreemlinkse ideologieën en gedachtegoed definitief tot ‘mainstream’ werd verklaard
   18. Een maatschappelijke/morele crisis. Velen constateren tot hun verdriet dat dankzij (het buigen voor) allerlei extreem snel gekwetste minderheidsgroepen en zure splinterbewegingen, met hun geschreeuw over ‘racisme’ of ‘discriminatie’, de humor, het relativeringsvermogen en de nuancerende zelfspot uit de samenleving aan het verdwijnen is.

   • De kabinetten Rutte hebben het laatste beetje Nederland dat nog functioneerde om zeep geholpen.
    Actiegroepen en zielige klagende minderheden maken de dienst uit; wie daartegen protesteert wordt weg gezet als racist.
    Nou, ze kunnen me wat. Ik denk wat ik wil, ik stem wat ik wil, ik heb lak aan mij onwelgevallige wensen van de overheid en handel daar naar. Dan maar racist genoemd worden; kan me geen moer meer schelen.
    Van mij heeft de overheid niets positiefs meer te verwachten. Ik eis rechtens op waar ik voor betaald heb en zal rechtszaken steunen tegen alles wat me niet aanstaat. Ik ben klaar met dit land.

    • Hermans
     ‘Het laatste beetje Nederland dat nog functioneerde om zeep geholpen’. Nog een beetje zicht de werkelijkheid, Hermans? Kunnen we niet beter de dijken doorsteken? Nederland is toch verloren. Over die zielig klagende minderheden. U voelt zich zo langzamerhand toch ook een minderheid? Niet klagen mijnheer Hermans.

     • Ach weet je Anton, zielige schoothondjes zoals jij, die braaf achter de regering aanlopen, zijn er gelukkig steeds minder.
      Mensen beginnen steeds meer te beseffen hoe ze zijn belazerd en financieel en qua vrijheid van denken zijn uitgekleed. Die omslag in denken is niet meer tegen te houden, maar dat ga je wel merken.
      Ik wijs alleen maar even op de diverse acties op het Malieveld in Den Haag.

  4. Ja vooral ogen dicht….
   1. Een totaal onnodige (in werkelijkheid niet bestaande ‘klimaat’ crisis in de landbouw/veeteeltsector, waardoor tienduizenden banen en tientallen miljarden inkomsten dreigen te verdwijnen;
   2. Een totaal onnodige (in werkelijkheid niet bestaande ‘PFAS crisis in de bouwsector, waardoor tien- tot honderdduizenden banen op het spel staan;
   3. Een transportcrisis, met een volslagen zinloze verlaging van de max.snelheid, en met verplichte e-auto’s vanaf 2030, waardoor autorijden voor de lagere inkomens onbetaalbaar zal worden;
   4. Een met valse statistieken en manipulatieve media berichtgeving ontkende immigranten/veiligheidscrisis, met vrijwel dagelijks wel ergens een steekpartij, een schietpartij, een aanranding/verkrachting, of een andere gewelddaad, en grote steden die wegzinken in een poel van oncontroleerbare criminaliteit;

   • 5. Een in de maak zijnde sociale zekerheid crisis, die overbelast en uiteindelijk onbetaalbaar wordt door het binnenlaten van honderdduizenden –en straks mogelijk zelfs miljoenen- migranten die voor 70%-80% aan het uitkeringeninfuus moeten worden gelegd;

    6. Een huisvestingscrisis, met inmiddels een tekort van 300.000 woningen, terwijl er desondanks jaarlijks minstens 50.000 asielzoekers worden toegelaten die –indien ze mogen blijven- ook nog eens voorrang krijgen, terwijl tegelijkertijd steeds meer gekort wordt op toeslagen. Vanwege het ondertekenen van het immigratieverdrag van Marrakesh zullen er zelfs nog veel meer migranten naar Nederland komen;
    7. Een armoedecrisis, met een forse BTW verhoging op levensmiddelen en almaar hogere huren en lagere toeslagen, waardoor ieder jaar steeds meer Nederlandse gezinnen naar de voedselbank moeten;
    8. Een energie/energie-armoedecrisis, met inmiddels 650.000 huishoudens in energie-armoede, een aantal dat de komende jaren dankzij veel hogere klimaat/energiebelastingen en het gedwongen afschakelen van aardgas zal verveelvoudigen;

    • 9. Een zorgcrisis, waarin een nog verder doorgevoerde marktwerking ervoor zorgde dat miljarden bij de top terechtkwamen, en tegelijkertijd enorme bezuinigingen op de zorg voor het volk werden doorgevoerd;

     10. Een geestelijke gezondheidscrisis, met ellenlange wachtlijsten in de Jeugdzorg, in de eveneens kapot bezuinigde volwassen GGZ, met toenemend geweld, een torenhoge werkdruk en daardoor hoog ziekteverzuim;
     11. Een onderwijscrisis, met veel te grote klassen en onderbetaalde leraren die vaak dagelijks blootstaan aan grof verbaal èn fysiek geweld, met daardoor eveneens een hoog ziekteverzuim en een groot tekort aan docenten;
     12. Een geloofwaardigheidscrisis: de lijst met politieke schandalen en afgetreden bewindslieden is te lang voor deze beknopte weergave. En wat te denken van Ruttes selectief falende geheugen en vele gebroken beloften? (Desondanks is de man bijzonder slim, want hij weet niet alleen steeds overeind te blijven, maar ook bij iedere verkiezingen weer de grootste te worden);

     • 13. Een democratie/identiteitscrisis, waarin de wil van het Nederlandse volk ondergeschikt is gemaakt aan door buitenlanders besloten wetten en regels (de EU), en de Nederlandse cultuur moet plaatsmaken voor de door Brussel geplande en geëiste, op de islam gebaseerde monocultuur, terwijl het volk valse schaamte wordt aangepraat vanwege onze geschiedenis, de Gouden Eeuw, onze zeehelden, Sinterklaas/Zwarte Piet, etc.. Denk ook aan het weer intrekken van het volksreferendum vanwege de niet gewenste uitkomsten van de EU-grondwet en Oekraïne referenda;
      14. Een soevereiniteit/grondwetcrisis, doordat het kabinet steeds meer macht, soevereiniteit en zelfbeschikking weghaalt bij het Nederlandse volk en overgeeft aan een extreemlinkse Europese commissie met ongekozen bureaucraten, waardoor Nederland de facto aan een buitenlandse mogendheid werd overgegeven en een aan de EU onderhorige provincie is geworden;
      15. Een dankzij het EU/euro/klimaat/energiebeleid, het ondertekenen van het Klimaatverdrag van Parijs en het nationale Klimaatakkoord in de maak zijnde financieel-economische crisis

  5. Hij heeft bewezen dat hij een kabinet in moeilijke tijden bijeen kan houden???? Als je maar goed kan liegen en bedriegen dan houd je alles bij elkaar en dan heb je nog een 2e kamer die als hielenlikken van rutte fungeren. Ja, ogen dicht heeft hij altijd al gedaan om zijn kop in het zand te steken. Ja, vingers kruisen omdat hij een schijnheilige is en iedereen naar zijn mond praat en dan alles anders doet. En dat is rutte.

  6. Niet vergeten dat in zijn eerste noem Rutte 1 hij zich vergist heeft Er zat namelijk eentje die niet stomweg ja knikte maar ook nee schudde als hij het niet volledig met Ritte eens was.
   Nu heeft Rutte 2 en 3 dus echt samen gesteld uit alleen maar ja knikkers Hier een burgemeester daar een ministerspost en die partijen knikken heel driftig ja

  Comments are closed.