Ondank is ‘s werelds loon

  2
  460

  Leestijd: 1 minuten.

  Griekenland had zich met opgepoetste cijfers (met dank aan een Amerikaanse investeringsbank) binnen de eurozone gekletst. Helaas was de werkelijkheid minder rooskleurig en de afloop kennen we allemaal. EU, ECB en IMF lapten 245 miljard bij in ruil voor de belofte van de Grieken om de buikriem aan te halen.

  De leider van de Linkse Syriza-partij, Alexis Tsipras, won de verkiezingen door het volk te vertellen dat hij nooit zou buigen voor dit hardvochtige trio. Maar de consequentie was afglijden in totale chaos, uit de euro te worden geknikkerd, geen toerisme meer en ga zo maar door. Tsja, dat was ook niet erg aanlokkelijk en dus gaf Tsipras toe. De pensioenen gingen omlaag en de – leeftijd omhoog, de belastingen werden opeens echt geheven, subsidies verdwenen, ambtenaren ontslagen etc. Kortom de burger kreeg de rekening gepresenteerd.

  Er volgden jaren van krabbelen, maar langzaam kreeg Athene grip op haar schulden, de economie trok ietsje aan en uiteindelijk kon het land weer zelfstandig lenen op de kapitaalmarkt. De totale crisis was afgewend, met dank aan Tsipras, maar die wordt daar niet voor beloond. De Syriza-partij daalde zo in de peilingen dat Tsipras niet om vervroegde verkiezingen heen kon, die hij nu dan ook prompt verloor.

  De tijdens de crisis vermaledijde conservatieve partij Nea Demokratia, die de schuld van alles zou zijn, riep nu om belastingverlaging. En dat ging er na alle ellende bij de kiezers in als koek, dus huppekee, Nea Demokratia heeft opeens de absolute meerderheid gekregen.

  De nieuwe leider, de voormalige zakenbankier Kyriakos Mitsotakis, mag nu gaan bekijken waar hij het geld vandaan haalt voor lastenverlichting. Als hij dat denkt te vinden door alle nog openstaande schulden aan zijn laars te lappen dreigt de oude situatie zich te herhalen en wacht een nieuw conflict met de trojka van EU, ECB en IMF. En dan heeft Nea Demokratia het weer gedaan bij de kiezer. Soms is politiek zo heerlijk eenvoudig.

  2 REACTIES

  1. Politiek is ook eenvoudig. Wie zou ons land gaan bevrijden van de moslims? Juist ja. GroteSterkeLeider. Wie zou ons gaan redden van de klimaathysterie? Juist ja. ‘Onze’ Thierry. Politiek is eenvoudig. Dat geldt Griekenland maar ook andere landen, zoals Nederland. Beloof het volk lekkerder en goedkoper eten, leukere spelletjes en je wordt de grootste partij van het land. Een eeuwenoude traditie om hosanna te roepen en vervolgens kruisig hem. Daarom is politiek enerzijds verdomd eenvoudig en anderzijds vreselijk moeilijk.

   • Als er geen keuzes zijn, wat is dan nog de zin van politiek? We kunnen dan beter politici naar huis sturen. Geen gestresste parlementariërs en minder ambtenaren nodig om vragen te beantwoorden.

    Let THEM run this country.

  Comments are closed.