Ondertussen op de oppositiebankjes

  4
  853

  Leestijd: 3 minuten.

  Nu Rutte III over een dikke twee weken de eed zal afleggen, is het interessant te kijken naar de partijen die geacht worden dit kabinet het leven zuur te gaan maken. Wie mag zich straks de oppositieleider noemen?

  Puur getalsmatig gezien is dat Geert Wilders van de PVV. Zijn partij is de op één na grootste in de Tweede Kamer. Ze heeft 6 zetels meer dan de nummers twee en drie in de oppositiebankjes, GroenLinks en SP. Toch mogen we niet uitsluiten dat de gloriejaren van Wilders wel eens voorbij zouden kunnen zijn. Een indicatie hiervoor bieden de peilingen – al moet je daar uiteraard altijd heel voorzichtig mee omgaan. Terwijl de nieuwe coalitie nog voor het aantreden van het kabinet al flink terrein begint te verliezen, raakt de PVV volgens recente polls eveneens een zeteltje of 2 kwijt. Met andere woorden: ze profiteert niet van de electorale malaise die het CDA en volgens sommige opiniepeilers ook de VVD in haar greep heeft.

  Dat kan er op duiden dat de magie van Wilders uitgewerkt begint te raken. Zijn boodschap is overzichtelijk en spreekt veel kiezers aan: weg met de islam, Nederland uit de EU. Maar die kreten herhaalt hij al jaren, zonder dat er iets wezenlijks verandert. Zelfs in de anderhalf jaar dat Wilders gedoogpartner was van Rutte I wist hij weinig of niets concreets te bereiken. Vaak gingen berichten die over de PVV naar buiten kwamen over interne ruzies en afsplitsingen.

  Niets van dat alles bij de grote concurrent van Wilders, Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Dit partijtje is met zijn 2 zetels het kleinste van allemaal, maar in de peilingen gaat het heel goed. Zowel bij Maurice de Hond als bij Ipsos staat het op 9 zetels, meer dan een verviervoudiging. Bij FvD is vooralsnog geen enkele sprake van ruzies en de partij groeit als kool; ze heeft inmiddels zo’n 15.000 leden. Baudet heeft bovendien getoond over een uitstekend oog te beschikken voor beeldvorming en publiciteit. Zijn verschijning in militaire kleding tijdens het debat over defensieminister Jeanine Hennis – wat je daar ook van mag denken – bewees het maar weer eens.

  Tot zover de oppositie op rechts. En hoe zit het op links? GroenLinks-leider Jesse Klaver leek daar de grote man te worden. Maar sinds zijn partij in juni definitief uit de kabinetsformatie verdween, is het eigenlijk vrij stil rond de Jessias. In de peilingen gaat het nog goed met GroenLinks – het zakt niet in of wint zelfs licht – maar zal het de komende jaren in staat zijn de PvdA te overvleugelen?

  Tot dusver weet PvdA-leider Lodewijk Asscher zich in elk geval meer in de kijker te spelen dan Klaver. Dat komt natuurlijk deels doordat hij nog steeds vicepremier is, zij het uitermate demissionair. Het is echter maar helemaal de vraag of Klaver hem straks wél naar het tweede plan kan verdringen. De polls bieden wat dat betreft geen enkel aanknopingspunt. Volgens Maurice de Hond staat de PvdA op 3 zetels winst en lijkt ze op de weg terug. Maar volgens Ipsos verliest ze nog eens 2 zetels en is de bodem blijkbaar nog niet bereikt.

  Over de derde linkse partij, de SP, kunnen we kort zijn. Ze verloor in maart een zetel en kachelt sindsdien virtueel verder achteruit. Uit allerlei incidenten blijkt dat er sprake is van een richtingenstrijd binnen de partij tussen behouders en vernieuwers. Bovendien is politiek leider Emile Roemer duidelijk niet de juiste keus; hij zal vermoedelijk binnen afzienbare tijd worden vervangen. De kans dat de SP zich tot de toonaangevende partij in het linkse kamp zal ontwikkelen, is dus uitermate klein.

  Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat de oppositiepartijen de komende regeerperiode meer oog voor elkaar zullen hebben dan voor het kabinet dat ze bestrijden. Wilders en Baudet zullen elkaar begluren, want ze zijn directe concurrenten die in elkaars vijver vissen. Op links gaat vermoedelijk hetzelfde gebeuren. Van de veelbezongen linkse samenwerking is in ieder geval nog niets te merken.

  Naast de al genoemde partijen zijn er ook nog andere in het oppositiekamp, zoals 50PLUS, Partij voor de Dieren en DENK, maar die zijn vooralsnog te klein om de Kamerdebatten te overheersen. Al dien je met dit soort voorspellingen heel erg op te passen. Want wie had bijvoorbeeld vijf jaar geleden kunnen voorzien dat de PvdA 29 Kamerzetels zou verliezen?

  4 REACTIES

  1. In oktober 2008 heb ik voorspeld dat de PvdA op 7 zetels zou eindigen. Dat was een combinatie van grote ergernis over het geknutsel in de Kamer en mijn berekening van de trendmatige daling. Die laatste is verstoord door Diederik, die het onverwacht goed heeft gedaan. Maar met Asscher acht ik die zeven zetels weer alleszins haalbaar.

   • Aantonen dat een 9 jaar geleden gedane voorspelling nu uitgekomen is, vooral na een volle kabinetsperiode van 38 zetels, vind ik niet zo overtuigend. De voorspelling hier dat onder Asscher de PvdA zal dalen naar 7 zetels is wel kras, maar dan zou je daar ook nog een termijn bij moeten noemen.

  2. 50plus zal zich wat sterker moeten neerzetten. De ouderen beslaan toch zo’n beetje 30 Kamerzetels. Als je ziet dat dit kabinet 3 miljard belastingverlaging voor de vennootschapsbelasting reserveert en dat afgezet tegen de kosten, verlaging van de AOW naar 65 jaar, 4 miljard zou kosten in 2021, kan het ene klaarblijke ineens nu wel, maar het andere beslist helemaal niet!
   M.i. Is het mantra AOW terug naar 65 jaar is onbetaalbaar een farce. Het kabinet geeft ‘dat’ geld liever als ‘nog meer winst’ in zeer goede economische tijden als extraatje aan bedrijven dan ‘Jan of Katrien’ eerder van hun oude dag te laten genieten.
   Nog zo’n bericht in het Financieel Dagblad van gisteren. “Miljardenmeevallers bij AOW voor nieuwe kabinet” kopt de krant. Ik citeer: “Het AOW-fonds puilt uit. Doordat veel meer mensen werken en premie afdragen en doordat anderen later stoppen, bespaart het Rijk dit jaar 1,6 miljard en volgend jaar 2,4 miljard op zijn bijdrage aan de ouderdomsvoorziening.” Dat is even 4 miljard!
   Maar, zo zegt het kabinet dat leidt niet tot lagere premies of hogere uitkeringen, noch aanpassing van de AOW-leeftijd. Voilà, werk aan de winkel voor 50plus. Het geld is er wel, maar de regering heeft er duidelijk andere plannen mee, zou ik zo zeggen.
   Maar ja, promoten en aandacht krijgen is een apart verhaal in de politiek. Henk Krol is geen Wilders of Thierry Baudet. Dat vind ik ergens wel jammer…
   Een integere man, dat wel.

   • Helemaal mee eens, Ronaldo! Het zijn afwegingen. Terwijl men bezuinigde op de, toch al zeer lage inkomens van thuiszorgmedewerksters, vond men het niet nodig om geld weg te halen bij de topinkomens. Niet dat je beide bedragen tegen elkaar kunt wegstrepen, maar het is gewoon een beslissing die bijna onkies valt te noemen.
    In ons dorp moesten thuiszorgmedewerksters 20% inleveren maar schonk de dikbetaalde bestuurder (boven Balkenendenorm) een paar weken later een theehuisje voor een mooie tuin aan de gemeente. Buitengewoon wrang voor de thuiszorgmedewerksters! Walgelijk!

  Comments are closed.