‘Ongeveer 50 procent gaat stemmen’

  0
  77

  Leestijd: 2 minuten.

  Volgens onderzoeksbureau TNS Nipo zal de opkomst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen uitkomen rond de 50 procent. De kans dat het de laagste opkomst ooit wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen, is nog steeds groot, aldus TNS Nipo.

  Dit schrijft TNS Nipo daarover:

  ‘Op dit moment zegt 46% van kiesgerechtigden ‘zeker’ te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Een maand geleden was dat 42%. Het aandeel ‘zeker wel’ is doorgaans een goede voorspeller van gedrag. In 2010 vonden we circa een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen een zekere opkomstintentie van 49% en werd de opkomst 54%. Een maand geleden dachten we o.b.v. die 42% dat de opkomst niet boven de 50% zou komen. Trekken we de voorspeller echter door, dan kunnen we de opkomstverwachting iets naar boven bijstellen en mogen we verwachten dat de opkomst rond de 50% uit zal komen. De kans dat het de laagste opkomst ooit bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt, is nog steeds groot.

  ‘We zien in heel het land gemeenten en politieke partijen alles uit de kast halen om mensen wel naar de stembus te krijgen’

  De opkomstintentie is vooral toegenomen onder jongeren (tot 35 jaar) en kiezers van 55 tot 64 jaar. De intentie om te gaan stemmen is het hoogst onder kiezers van ChristenUnie/SGP, D66, GroenLinks en CDA. Laag is die intentie bij de SP-aanhang en degenen die op een lokale partij zouden willen stemmen.

  Degenen die niet willen gaan stemmen doen dat vooral uit politiek cynisme (de politiek luistert toch niet; uit protest), gebrek aan kennis en een gebrek aan belangstelling in de (gemeente)politiek.

  We zien in heel het land gemeenten en politieke partijen alles uit de kast halen om mensen wel naar de stembus te krijgen. Maar duidelijk niet altijd de juiste dingen. Op de vraag ‘Wat zou de kans dat u wel zou gaan stemmen doen toenemen?’ zegt maar liefst een derde dat wel te overwegen als ze digitaal (via internet) zouden kunnen stemmen. Bekend zijn met lokale kandidaten zou nog een vijfde over de streep kunnen halen. 14% zou gevoelig zijn voor een oproep van een familielid: vooral jongeren zijn hierdoor beïnvloedbaar: van de 18-24-jarigen noemt maar liefst 28% dit. Oproepen van landelijke of lokale politici, burgemeesters of feesten waar gestemd kan worden, lijken weinig uit te halen (ook niet onder de jongeren).

  Niet alleen de opkomstintentie, ook de interesse in de gemeentelijke politiek is iets toegenomen ten opzichte van de vorige peiling. Maar deze is nog steeds historisch laag. Sinds 1982 lag de interesse steeds tussen de 44% en 50%, met een uitschieter in 1998 (61%). Nu is dat 40% (vier weken geleden 35%)).

   

   

   

   

   

   

  Frontbencher heeft alle peilingen overzichtelijk op een rij. Als enige in Nederland.

  Volg Frontbencher op twitter en blijf op de hoogte van alle peilingen.