Ongezond veel belasting op de boodschappen

  12
  536

  Leestijd: 2 minuten.

  Veel mensen zien belasting als een noodzakelijk kwaad. En wijlen mijn vader grapte altijd dat hij hoopte dat hij veel belasting zou moeten betalen. Dat zou immers betekenen dat hij veel geld zou gaan verdienen.

  Met die moraal ben ik opgegroeid. Belasting is een burgerplicht, en er is niks mis mee, als dat maar eerlijk gebeurt.

  Maar vandaag de dag is het toch allemaal een stuk ingewikkelder. De overheid ziet belasting niet alleen als een manier om geld binnen te harken en de lasten eerlijk te verdelen, maar vooral ook als een manier om ons gedrag te sturen. Zo betaal ik een forse slok meer op een borrel als ik mijn geliefde oude dubbele graanjenever koop. Daar zit accijns op, zogenaamd om mij aan te zetten tot gezond gedrag. Over tabak heb ik het nou even niet, want dat heb ik zoals zoveel ouderen al lang afgezworen.

  En dat sturen van gedrag gaat behoorlijk ver. Daar dacht ik vanmorgen nog aan toen ik in de bus zat. Ik zag (horen doe je ze niet) toen weer zo’n schitterende elektrische Tesla passeren. Zal wel weer een manager zijn met een leasebak, en die betaal ik met de belasting over mijn pensioentje. Daarover ga ik niet zeuren, want die man is een wegbereider naar een verre toekomst zonder broeikasgas; een klimaatridder in een zwarte blinkende sedan, dus het is hem gegund.

  Maar als ik deze dagen de krant lees, wordt het allemaal nog ingewikkelder dan het toch al was. Van het nieuwe kabinet mogen grote bedrijven minder belasting gaan betalen en de dividendbelasting wordt afgeschaft. De aandeelhouder wint, zei cabaretier Wim Kan vroeger al. Volgens de linkse partijen betaalt de gewone normale man het gelag door duurdere boodschappen. Het lage btw-tarief gaat omhoog van zes naar negen procent. Dat levert zo’n twee miljard op.

  Ik ben geen rekenwonder, maar gedeeld door 17 miljoen is dat zo’n 120 euro per Nederlander, zeg 250 euro voor een huishouden in een jaar. Maar er gloort hoop. “Hogere btw op groente en fruit is slecht voor een gezonde leefstijl”, kopt mijn dagblad. De consumentenorganisatie Foodwatch is een handtekeningenactie begonnen. Een appel kost 59 cent en een Mars slechts 36 cent. Een paprika kost 99 cent en een roze koek slechts 16 cent. Dat wordt alleen maar erger. Sinds de eeuwwisseling zijn producten als aardappelen, halfvolle melk, verse groente en fruit zo’n 50 procent duurder geworden. Chips en snoep stegen nauwelijks in prijs en roomijs en suiker werden zelfs goedkoper.

  De boodschap is duidelijk. De btw van 6 procent mag niet omhoog voor gewone voeding. Dat moet ons dan aanzetten tot gezond gedrag. Met dat in mijn achterhoofd loop ik door de Albert Heijn. De repen chocolade en dozen met pizza’s laat ik links liggen. Ik eindig met een mandje vol gezonde dingen als broccoli, grapefruit en champignons. Op de kassabon telt het op naar 22,23 euro. Daar komt 6 procent bij aan btw, dus 1,33 euro. Bij een tarief van 9 procent zou dat dus 67 cent meer zijn.

  Wat? Gaat de gewone normale Nederlander daardoor anders winkelen? Die 67 cent is peanuts.

  Verrek, ik ben de zoute pinda’s vergeten. Drink ik die borrel straks maar zonder. Heeft Foodwatch toch gelijk. Die btw maakt wel verschil.

  Wilfried Walstat,

  vaste brievenschrijver

   

   

   

   

   

   

  12 REACTIES

  1. Ik hoop toch niet dat we een broeikasgasloze toekomst krijgen – want zonder CO2 gaan we allemaal dood.

  2. Al lijkt het weinig op een keer boodschappen halen, het probleem is tweeledig. Ten eerste is dit slechts het begin. De nieuwe belastingscitroenpers is gevonden. Het liefst zou de VVD het lage tarief helemaal afschaffen. Dus ‘we’ doen het stapsgewijs om zo weinig mogelijk weerstand op te wekken. De eerste twee miljard is binnen en laten we nooit meer los. Nog 12% te gaan voordat het de 21% aantikt. Dat is dan mooi nog eens 4x 2 miljard. Samen goed voor 10 miljard extra per jaar. Dat we daarvan alleen al (pas over 43 jaar!) bijna in 2060 de AOW terug naar 65 jaar kunnen betalen (dan geraamd op 12 miljard per jaar extra) hebben we het niet over, want dat gaan ‘we’ natuurlijk nooit doen…
   Maar het tweede punt, de omzetbelasting op consumptiegoederen verhogen om inkomsten- en bedrijvenbelastingen te verlagen, daar zit het hem in. Een foute beweging. Extra belastingen moet je uit vermogen halen die kunnen het betalen.
   Anders maak je het leven voor velen onbetaalbaar en onleefbaar.

   • Beste Ronaldo
    Vermogen = inkomsten minus uitgaven; het belasten van vermogen is dus waanzin
    temeer omdat over de inkomsten (IB) en uitgaven (BTW) ook al (veel) belasting is betaald

    • Helemaal met je eens,HaSt. Duidelijk
     verhaal. Maar realiseer je wel dat er nu
     al belasting wordt geheven door de ver-
     mogensrendementsheffing in box 3, en
     dat bij een spaarrente van bijna nul %.
     Net zo belachelijk als dat de Nederlandse
     automobilist bij de pomp BTW betaalt over
     de prijs, inclusief de accijns. Zo betaalt hij
     dus belasting over belasting. Waar of niet?
     Toch eigenlijk onbegrijpelijk dat wij Neder-
     landers dit allemaal maar “pikken”.
     Bert.

    • @Hans,
     Ik bedoelde vermogen in de zin van bedrijvenwinst en vermogensrendementen beleggingsfondsen, niet van huizen of gespaard geld van de burger. Vennootschapsbelasting wordt steeds verlaagd. De verhouding is de laatste decenia verschoven door die laatste (race to the bottem) steeds verder te verlagen ten koste van de inkomstenbelasting. Nu gaat deze regering daarin nog verder en… verlaagt eindelijk ook de inkomstenbelasting maar ook weer de vennootschapbelasting en wel ten koste van de BTW en energiebelasting. Dat laaste is gedeeltelijk de sigaar uit eigen doos voor de werkenden, echter de niet-werkenden (ook zij die geen uitkering hebben) gaan nu dus voor werkenden en bedrijven belast worden via hun levensbehoeften. Hoe ver kan en wil je gaan?
     De belastingstarieven op bedrijfswinsten zijn in de jaren 2000-2014 van 35% naar 25% gegaan. Andersom zijn de inkomstenbelasting gestegen om dat te betalen. Nu gaan beiden omlaag bekostigd door de BTW en indirecte belastingen die het levensonderhoud treffen van de mensen.
     Een weetje: in de jaren 80 van de vorige eeuw lag de winstbelasting in de OESO-landen bemiddeld op 47,5%.
     Bron: http://www.taxjustice.nl/assets/wbb-publications/318/Grote%20Bedrijven,%20Kleine%20Lasten.pdf

    • Dat zou je denken maar de befaamde econoom Piketty toonde al aan dat de groeiende groep rijken die werkelijk geen vinger hoeven uit te steken (vanaf de geboorte he!) om per dag rijker te worden, inmiddels een enorme druk zet op de economie. Er stroomt immers veel geld naar die groep zonder dat er productie tegenover staat.
     In ons land worden inkomsten uit vermogen zoals erfenissen en inkomsten uit de verkoop van bijv. obligaties, niet worden meegenomen in de inkomstenverschillen. In de VS doen ze dit wél. Daarom lijkt het alsof de inkomstenverschillen hier veel lager zijn dan in de VS maar in werkelijkheid zijn de verschillen kleiner (al zijn ze er natuurlijk nog wel, gelukkig. Wie heeft het nodig om 600x het minimumloon te verdienen?)
     Wat hier in ons land pas écht raar is dat kleine spaarders worden aangeslagen alsof ze 4% rendement hebben op hun spaargeld. De SP strijdt er al jaren voor om dit te verlagen naar het werkelijke rendement. Rijke mensen halen soms wel 8% rendement of meer, terwijl, tja, hier halen we zelfs de 1% spaarrente niet meer…

    • Beste Hans,
     En wat staat er in de Volkskrant vandaag? Nederland belastingsparadijs voor multinationals. De eigen bevolking wordt als een citroen uitgeperst en dat geld (o.a. schrappen van dividendbelasting) wordt ingezet om Nederland verder als belastingsparadijs neer te zetten voor de aller rijksten. Het is gewoon schaamteloos pervers.
     Vandaar dat de BTW op boodschappen omhoog moet. Ze laten op een bepaalde manier hier toch de aller armsten en de gewone burger geld betalen voor een “gunstig vestigingsklimaat” voor de aller rijksten.
     Wat voor moraal zit er nu in dit vervaal?
     https://www.volkskrant.nl/economie/belastingparadijs-in-de-polder-amerikaanse-multinationals-zijn-dol-op-nederland~a4522601/

  3. Beste meneer Walstat,

   Natuurlijk, voor de meeste mensen maakt die hogere BTW helemaal geen verschil. Vooral als ze niet zo goed zijn in het vooruitzien. Als u echter over een jaar rekent, dan is het ineens een behoorlijk bedrag. Vooral als u ook nog een gezin hebt.
   Bedenk daarbij dat er nu al honderdduizenden mensen zorg mijden omdat ze het hoge eigen risico niet kunnen betalen. Die komen dus al niet uit. En ik heb nergens gelezen dat mensen met alleen AOW of bijstand nou zoveel meer krijgen, u wel? Dat betekent dus dat deze mensen de eindjes nog minder aan elkaar kunnen knopen en ja, dan ga je toch maar uitwijken naar het ongezonde voedsel want dat is goedkoper. Zijn in ieder geval de buiken vol. Fruit is onbetaalbaar voor deze mensen dus dat slaan ze dan maar over.
   En ondertussen zijn er belastingen voor de grote bedrijven die omlaag gaan terwijl deze belastingen al veel lager waren dan bijvoorbeeld in Duitsland of in Frankrijk. Kost de Nederlandse staat 1,4 miljard. Alsof we dat geld niet nodig hebben voor de zorg, politie, defensie, onderwijs, brandweer …

  4. Beste Wilfried,
   Leuk artikeltje van jou. Kan ik best om lachen.
   Waarom? Je toont hiermee de absurditeit van
   eea aan. Alle mooie woordjes ten spijt, het gaat
   alleen maar om bij elkaar harken van geld voor
   de douceurtjes aan onze betergestelden, toch?
   Al het andere alleen maar smoesjes/prietpraat.
   Leuk dit te lezen. Ik wacht op jouw volgende.
   Bert.

  5. Als de kosten van de gezondheidszorg de pan uitrijzen ( en dat doet het ) dan is het buitengewoon onverstandig om gezonde voeding duurder te maken door de belastingen te verhogen.
   Veel mensen zullen voor minder gezond eten kiezen.
   En met dat verslechterde eetpatroon zullen de kosten voor de volksgezondheid binnenkort weer flink gaan oplopen.
   Tel uit je winst !
   Hoe kun je het bedenken ? Als je het leest vraag je je af hoeveel van zulke onzinnige plannen ze nog op de samenleving willen loslaten.
   Ook het eigenwoningforfait over hypotheek vrije woningen is te bizar voor woorden. Over deze huizen heeft het rijk al jaren kapitalen aan belastingen geincasseerd. Nog even en er komt een eigen bed tax, wat heeft het rijk te maken met onze privezaken ? Waar halen ze het lef vandaan ?
   Een woning koop je om in te wonen, mede omdat huurhuizen voor de de gemiddelde Nederlander onbereikbaar zijn geworden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
   De burger wordt uitgeknepen, via stiekume en vaak ook nog dubbele belastingen.
   Waar ons geld naar toe gaat ? De Haagse Mistmachines draaien alweer op volle toeren.
   Wie het weet, mag het niet zeggen !

  Comments are closed.