Onmisbare bedrijven beter beschermen

  0
  299

  Leestijd: 2 minuten.

  De bedrijven die in ons land  de gasnetten en de elektriciteitsnetten beheren zijn in handen van de overheid. Dat is bij wet geregeld. De voorziening van onze energie is te belangrijk om over te laten aan bedrijven, met als risico dat noodzakelijke investeringen achterwege blijven. Hetzelfde geldt voor ons drinkwater.

  Het geldt niet voor onze telefoonnetten en voor onze dataverbindingen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil ook hier de betrouwbaarheid van de dienstverlening veilig stellen. Hij kondigde donderdag een nieuw wetsvoorstel aan, maar gaat daarbij niet zo ver dat hij de telecomsector (weer) in handen van de overheid wil geven. Wel wil hij dat de overheid een stokje kan steken voor “ongewenste zeggenschap.”

  Nederland heeft een open economie en we vinden het de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven als Philips, Shell, Ahold of Unilever in het buitenland zaken doen en daar ook ondernemingen overnemen. De keerzijde van de medaille is dat buitenlanders ook in ons land bedrijven over kunnen nemen, maar dat stuit soms toch op weerstand.

  Zo werd er met argusogen gekeken naar de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, die de aandelen van KPN wilde overnemen en daarmee het Nederlandse telefoonnet in handen zou krijgen. Meer recent deed het Belgische overheidsbedrijf BPost een bod op PostNL, het Nederlandse postbedrijf dat doelbewust geprivatiseerd was en nu via een omweg toch bij een overheid zou komen, maar niet de Nederlandse overheid. Vers in het geheugen ligt de overname van Fox-IT, een particuliere onderneming die vertrouwelijke gegevens van de overheid versleutelt en nu in handen is van een Britse onderneming.

  Minister Kamp gaat er vanuit dat de regels van de overheid aan bedrijven in de sectoren post en telecom voldoende streng zijn om te zorgen voor een goede dienstverlening en voldoende concurrentie. Hij wil niet zo ver gaan dat de overheid bedrijven gaat overnemen of oprichten. Wel onderzoekt zijn ministerie of aan het postbedrijf meer eisen moeten worden gesteld dan nu en dan gaat het onder meer om “voldoende investeringen in de dienstverlening.”

  Belanghebbenden kunnen nu reageren op het wetsontwerp dat vervolgens naar de Raad van State gaat. De discussie laait weer op of we bedrijven die van vitaal belang zijn voor ons land afdoende kunnen beschermen met allerlei strakke regels of dat we zo ver moeten gaan om ze te nationaliseren. Dat lijkt een academische discussie, want geen enkele partij trekt miljarden uit om het telefoonnet, de internetknooppunten en datacentra over te nemen. Kamp wil de mogelijkheid hebben om overnames tegen te houden door bedrijven die te maken hebben met criminele activiteiten of bedrijven die financieel kwetsbaar zijn.