Onrust in CDA én ChristenUnie door Oekraïne

  0
  190

  Leestijd: 1 minuten.

  Premier Mark Rutte heeft nog drie, en volgens velen nog slechts twee, stemmen nodig in de Eerste Kamer om instemming te krijgen met het Oekraïne-verdrag. Hij heeft daarover gesproken met de fractievoorzitter van het CDA in de senaat, Elco Brinkman, maar die houdt de kaarten voor de borst. Het CDA is intern verdeeld over de kwestie. Senatoren kunnen afwijken van het standpunt van Sybrand Buma, de fractieleider van het CDA in Tweede Kamer. Buma vindt dat Nederland de uitslag van een raadgevend referendum moet volgen en niet akkoord moet gaan met het verdrag van de Europese Unie met Oekraïne.

  Eenzelfde standpunt heeft Gert-Jan Segers, de fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Maar ook zijn partij is verdeeld. Misschien doet Rutte er goed aan om ook eens te bellen met Roel Kuiper, de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer. Die fractie van drie leden maakt de afweging “helemaal zelfstandig”, zegt Kuiper tegen Trouw van vandaag, om eraan toe te voegen: “Daarbij tellen we alles mee, inclusief wat de Tweede Kamerfractie en mensen in de partij erover zeggen.”

  Dat laatste is hoopgevend voor Rutte. Want er is onrust in de ChristenUnie, en dat komt zelden voor. Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop zei dat Segers “een knieval maakt naar populisten door de nee-stem bij het referendum van 6 april te volgen”. Hij hoopt dat de fractie in de senaat wel voor stemt. Van Middelkoop krijgt bijval van Hans Blokland, voorheen voorzitter van de GPV, de partij die samen met de RPF de ChristenUnie vormde. Blokland, oud-europarlementariër, riep zelfs op tot een extra ledencongres.

  Segers zorgt voor ongekend tumult bij de doorgaans volgzame aanhang van zijn partij. De tientallen reacties op de website van de ChristenUnie wijzen op veel steun voor Van Middelkoop en voor Blokland. Segers zegt dat hij bij het Oekraïne-verdrag een moeilijke afweging moest maken. “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, zei Segers. Hij denk dat het vertrouwen van de bevolking in de politiek geschaad wordt als het “nee” van het referendum niet wordt gehonoreerd. Maar er zijn leden van de ChristenUnie die vinden dat hij hiermee het vertrouwen in zijn partij heeft geschaad.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook