Ook FvD heeft iets uit te leggen

  9
  877

  Leestijd: 2 minuten.

  Nogal wat CDA’ers zijn ‘verontrust’ en ‘geschokt’ nu hun partij in Brabant een college wil vormen met Forum voor Democratie. Beetje vreemd, want toen het CDA in Limburg ging regeren met FvD én PVV hoorde je niets. Dat betrof dan weliswaar een extraparlementair college, zonder coalitieakkoord, maar niettemin. Toen FvD na zijn verkiezingsoverwinning van vorig jaar maart in diverse provincies onderhandelde met onder meer het CDA over collegevorming bleef het eveneens tamelijk stil, zowel bij de christendemocraten als bij de rest. Zelfs toen die onderhandelingen in Zuid-Holland bijna slaagden, was van verontrusting nauwelijks sprake.

  Was het in die tijd dan nog niet duidelijk welk vlees er met Thierry Baudet in de kuip werd gehaald? Volgens mij was dat overduidelijk. Baudet had immers zijn beruchte uitspraken over ‘homeopathische verdunning’ van de Nederlandse bevolking al lang en breed gedaan. Ook had hij zijn ‘boreale’ toekomstbeeld geschetst en had hij uitvoerig gesproken met de erkende Amerikaanse racist Jared Taylor. Alleen zijn ‘treinweet’ over Marokkanen die ‘dierbare vriendinnen’ van hem zouden hebben lastiggevallen moest nog komen. Maar die verandert, na al het voorafgaande, toch niets principieels meer aan de zaak?

  De besprekingen in Noord-Brabant vinden plaats omdat het CDA (en de VVD) in die provincie bang zijn de boeren voor het hoofd te stoten met een te streng stikstofbeleid. Met GroenLinks, PvdA en D66 kwamen de twee centrumrechtse partijen er niet uit. Daarom proberen ze het nu met FvD.

  Eigenlijk heel merkwaardig dat Forum met die gesprekken heeft ingestemd, want het landelijke standpunt van deze partij is toch dat het stikstofprobleem helemaal niet bestaat? Kennelijk zijn de Brabantse aanhangers van Baudet bereid over dit onderwerp – al is het dan volgens hen non-existent – een compromis te sluiten, als ze maar op het pluche kunnen komen. Met andere woorden: ze wringen zich in allerlei bochten om met twee ‘kartelpartijen’ te kunnen regeren. Ik zou denken dat FvD ook van alles uit te leggen heeft aan zijn achterban.

  Dat neemt natuurlijk niet weg dat de opstelling van het CDA nogal haaks staat op uitlatingen van vicepremier (en would-be lijsttrekker) Hugo de Jonge. Die zei in augustus nog dat regeren met Forum geen optie meer was na geflirt met ‘fout rechts’ van Baudet. Nu vindt hij opeens dat de Brabantse afdeling van zijn partij dat zelf maar moet uitmaken.

  Misschien dat De Jonge in augustus alleen doelde op landelijke coalitievorming met FvD. Die zal er, daarvan ben ik overtuigd, inderdaad niet komen. Toegeven dat er wel degelijk een klimaatprobleem bestaat en dat een Nexit heel dom zou zijn – zover zie ik Baudet nooit gaan. En het tegenovergestelde zal nooit over de lippen van CDA (en VVD) komen. Dat mogen we althans ernstig hopen.

  9 REACTIES

  1. Ik zou de stelling andersom willen zetten: “Niet toegeven dat er een transitiekostenprobleem bestaat dat stelselmatig door het kabinet en de linkse oppositie en de rekeninstanties (PBL) onderschat wordt en die Baudet terecht vanaf het begin proclameert dat die er is, zou oliedom zijn…”
   En ja hoor wat blijkt: het PLanburo voor de Leefomgeving (PBL) is wel degelijk de tel kwijt… (zie link). De kosten zijn veel hoger – zoals Baudet steeds heeft beweerd.
   Is dit opzet? Of stupiditeit? Structureel is het zeker, dat blijkt…

   Hoe dom zou het zijn ondertussen geen Nexit te creeeren als een euro en ECB onze pensioenvermogen verwoesten met kunstmatig geschapen negatieve rentes? Hoe dom is het om via een bankenunie de Nederlandse staatsschuld straks op te blazen laten omdat de Nederlanders garant gaat staan voor Italiaanse, Franse, Spaanse en Griekse banken? Wordt het niet eens slim om wel naar het FvD te luisteren?
   https://www.ad.nl/politiek/forse-rekenfout-in-klimaatplan-hogere-kosten-voor-huiseigenaren~af471b7b/

  2. Beste Binjamin,

   Ik vind het prima dat je afgeeft op CDA en FVD maar jouw echte helden hebben van Nederland een puinhoop gemaakt. Daar kun je FVD niet de schuld van geven.

   • Petra,
    Sjalom!
    Ik ben van mening dat de opkomst van de partij Wilders onder leiding van GroteSterkeLeider en FvD, zeer zeker mede te danken is aan de gevestigde politieke partijen. Dat neemt niet weg dat ik inderdaad geen vertrouwen heb in FvD en een partij (CDA en VVD) die zelfs in zee wenste te gaan met een in principe ondemocratische partij (de partij Wilders onder leiding van GroteSterkeLeider). Het feit dat onderwijs niet bepaald optimaal is en evenmin de ouderenzorg (er loopt meer zorgmedewerkers weg dan dat er instromen) ‘bewijst’ voor mij dat politici liever met elkaar knokken dan eensgezind aan de slag te gaan. Liever met elkaar knokken dan het gezamenlijk aanpakken van salafistische aanjagers.

    • @Binjamin
     Het is een misvatting dat een partij zonder leden ipso facto ondemocratisch is. Indien een partij leden heeft, kunnen die leden vinden dat de partij ondemocratisch bestuurd wordt, als zij niets te vertellen hebben. Het criterium voor kiezers is of de partij zich aan de rechtsregels houdt en of de partij het programma waarop het gekozen is niet verloochent. Coalitieregeringen voldoen zelden aan dat laatste crirerium. Vinden dat immigratie beteugeld moet worden en dat desnoods wetten daarvoor moeten worden gewijzigd, kan in uw ogen verfoeilijk zijn, zolang dit doel volgens democratische regels wordt nagestreefd, kunt u dit niet een ondemocratisch standpunt noemen, anders heeft u het principe van democratie niet begrepen.

     • @Binjamin
      Als leden bepalend waren, was FvD nu al de grootste partij in het parlement. Maar in het stemhok bepalen kiezers wie de grootste democratisch gekozen partij wordt: of zijn programma nou door één man wordt bepaald of door een ledenvergadering. Bedenk dat slechts 1% van de Nederlanders lid is van een partij. Als zij de programma’s vaststellen zijn die dus door een minderheid van de Nederlanders vastgesteld. Hoe democratisch is dat? Vandaar de roep.om een referendum.

  3. Jeetje, door dit artikel moet ik toch nog eens goed in de spiegel kijken of ik het nog wel waard ben mijzelf aan te kijken.
   Lid van een partij die als “fout rechts” bestempeld wordt, voor een Nexit is, tegen de ongebreidelde immigratie met alle kwalijke gevolgen van dien, in Noorwegen in een bus van het bedrijf “Boreal” heeft gezeten, die bovendien vindt dat we daadwerkelijk overdadig worden lastig gevallen worden door jongelui met een van oorsprong Marokkaanse achtergrond.
   Wat vervelend dat ik eigenlijk “fout” zou zijn. ik ben er echter van overtuigd dat de lieden die dat verkondigen in de toekomst nog wel eens een zware pijp zouden roken, wanneer zij, of hun kinderen in de ellende terecht komen die Drees Sr. en Jr., Fortuyn, Wilders, Baudet, Leon de Winter, Afshin Ellian en vele anderen voorspeld hebben. Vanzelfsprekend zijn de hiervoorgenoemde lieden in de ogen van Fons en zijn linkse vrienden ook “fout’.
   Nou Fons, dat mag jij vinden hoor. Nu nog wel, maar ik ben bang dat jij al dan niet bewust er aan meewerkt dat je die vrijheid in de toekomst niet meer hebt.
   Het enige dat je dan overblijft is in de spiegel te kijken en te concluderen dat jij degene bent geweest die “fout” zat.

   • ‘Fout’, ‘niet-fout’. Wat daadwerkelijk fout is, is dat politieke partijen elkaar liever beschimpen dan daadwerkelijk problemen aan te pakken: Onderwijs (ouderen- en jeugdzorg, milieu en ook voor salafistische aanjagers. Kennelijk is het leuker en prettiger, misschien ook seksueel meer opwindend elkaar van alles te verwijten en de zwarte Piet toe te spelen, dan gezamenlijk aan de slag gaan, in de hoop daar stemmen mee te winnen. Problemen die al jaren en jaren spelen en maar lekker met elkaar knokken en kijken hoe je kiezers kunt binnen halen en dat alles onder de noemer, opkomen voor Volk en Vaderland.

  4. Hieruit blijkt maar weer dat CDA en FvD terecht mijn helden zijn. Niet buigend naar links en niet buigend naar rechts toch gezamenlijk optrekken. Dat is politiek meesterschap die je zelden ziet. Het zijn mannen en vrouwen die niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid. HOERA, HOERA, HOERA. Het zijn mannen en vrouwen die weten dat regeren vooruitzien is. HOERA, HOERA, HOERA. Het zijn mannen en vrouwen die de kunst verstaan doorlopend over hun eigen schaduw heen te springen. HOERA, HOERA, HOERA. Wij hebben hier het land zullen ze leven in gezet en we gaan nog niet naar huis. Hieruit blijkt namelijk dat er politici zijn die wel degelijk politici zijn die er werkelijk alles aan doen om God en vaderland en vorstenhuis te dienen; het volk, dieren en het milieu te dienen. Ik overweeg naar Branbant terug te verhuizen.

  Comments are closed.