Ook kleine partijen kunnen met veel kandidaten komen

  0
  249
  stemmen kieswet kieskring kandidaten
  foto: Pixabay

  Leestijd: 1 minuten.

  Kan Geert Wilders toch nog premier worden nadat vrijwel alle partijen samenwerking met hem hebben uitgesloten? Ja, dat kan. Als de PVV 76 zetels haalt, heeft ze de meerderheid in de Tweede kamer en mag ze geheel zelf bepalen hoe het volgende kabinet eruit ziet. Ook als ze ietsje minder zetels weet te bemachtigen en (gedoog)steun krijgt van bijvoorbeeld 50PLUS en VoorNederland, zit een premierschap voor Wilders erin.

  Deze situatie is in hoge mate theoretisch. Volgens de peilingen komt de PVV niet verder dan hooguit een zeteltje of 35. En bovendien: de PVV mag volgens de Kieswet toch maar 50 kandidaten op haar kieslijst zetten?

  Dat laatste is een misverstand. Inderdaad staat in de Kieswet dat een partij die nieuw is of die in de Tweede Kamer niet meer dan 15 zetels bezit maximaal 50 kandidaten kan opnemen op haar lijst. Maar daar staat achter: “voor één kieskring”. Partijen die in meerdere kieskringen meedoen kunnen in elk van die kieskringen een aparte lijst indienen met afwijkende kandidaten. Zo kunnen toch meer dan 50 personen voor die partij kandidaat staan.

  Wilders, die al sinds begin jaren negentig op het Binnenhof actief is (eerst als medewerker van de VVD) en die sinds 1998 in de Kamer zit (tot 2004 voor de VVD) kent de Kieswet natuurlijk op zijn duimpje. Hij zal er ongetwijfeld voor zorgen dat hij per kieskring met een aantal  afwijkende kandidaten komt. Zodat als de PVV meer dan 50 zetels mocht halen ze ook voldoende kandidaten beschikbaar heeft. Hetzelfde is 50PLUS van plan, een partij die in de peilingen op een zetel of 10 staat. De partijen hebben hiervoor nog tot 30 januari de tijd, want dan moeten ze hun lijsten inleveren bij de Kiesraad.

  Overigens is nog geen enkele partij er ooit in geslaagd meer dan de helft van de zetels te behalen bij Kamerverkiezingen. Ook dicht in de buurt komen lukte niet. Het record van de afgelopen decennia staat op naam van het CDA. Dat kwam in 1986 en 1989 op 54 zetels. Een record dat volgens de peilingen op 15 maart weinig gevaar loopt verbroken te worden.