Ook Marijnissen krijgt SP nog niet boven Jan

  5
  726

  Leestijd: 2 minuten.

  Laten we eerlijk zijn: erg verrassend was de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen niet. Dat de lokale partijen en GroenLinks zouden winnen was voorspeld, het verlies van D66 en de PvdA eveneens. Ook de tegenvallende score van de PVV in steden als Rotterdam en Den Haag kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. Eigenlijk was er maar één partij die een heel ander resultaat boekte dan je op basis van de prognoses kon verwachten: de SP. Die deed het veel slechter dan voorzien.

  De (landelijke) peilingen van de afgelopen weken leken aan te geven dat deze partij met haar leiderswissel een gouden greep had gedaan. Nadat Emile Roemer was vervangen door Lilian Marijnissen begon ze vrijwel onmiddellijk te stijgen in de polls. Het verlies ten opzichte van het toch al zwaar tegenvallende resultaat van de Tweede Kamerverkiezingen (14 zetels) werd virtueel goedgemaakt en omgezet in een kleine plus. De SP leek weer helemaal op de weg terug.

  De uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen kwam dan ook als een koude douche. Behalve in haar thuisstad Oss raakte de partij vrijwel overal zetels kwijt, in de meeste plaatsen behoorlijk veel. De beduusde reactie van Marijnissen woensdagavond toonde aan dat zij op dit slechte nieuws totaal niet was voorbereid. Ze mompelde iets over ‘werk aan de winkel’ en maakte zich haastig uit de voeten. In de dagen daarna hield ze zich angstvallig buiten de publiciteit en ook de anders toch driftig aan de weg timmerende partijvoorzitter Ron Meyer was plotseling nergens meer te bekennen.

  Hoe valt het slechte resultaat te verklaren?

  De SP bestaat sinds de jaren zeventig en brak in 1994 landelijk door toen ze voor het eerst Kamerzetels veroverde. Haar voorlopige, en mogelijk zelfs enige, hoogtepunt haalde de partij in 2006: onder leiding van Jan Marijnissen scoorde ze maar liefst 25 zetels. Maar meteen nadat deze tomatengooier van het eerste uur van het toneel was verdwenen, ging het mis. Zijn opvolgster Agnes Kant bakte er niets van en moest al snel plaatsmaken voor Roemer, die echter ook de neergang niet wist te stoppen. De partij zakte naar 15, en vorig jaar naar 14 zetels.

  Het is duidelijk dat Lilian als Dochter Van niet ook nog mag mislukken, anders kan de SP er beter mee ophouden. Als zelfs zij de partij niet boven Jan krijgt, heeft die geen toekomst meer.

  In tv-debatten en andere publieke optredens de afgelopen tijd bleek Lilian zonder meer beter dan Roemer. Ze is scherper en gevatter en komt veel minder over als een aaibare, maar nauwelijks serieus te nemen Joris Goedbloed.

  Maar dat is alleen de presentatie. Inhoudelijk veranderde er onder Marijnissen niets. De SP blijft vasthouden aan haar dogmatische koers, die neerkomt op ‘schande’ roepen bij vrijwel alles wat het kabinet voorstelt. Zelden toont ze zich bereid water bij de wijn te doen en constructieve compromissen te verzinnen. Naar critici als ex-Kamerlid Sharon Gesthuizen, die klaagde over de kadaverdiscipline en de weigering van de SP-top om open te staan voor afwijkende meningen, wordt nog steeds niet geluisterd. Integendeel: de SP stelt zich onder Marijnissen nóg hardnekkiger op als een verstokte oppositiepartij, die alleen wil regeren als ze voor een groot deel haar zin kan krijgen. Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen liet Marijnissen in NRC Handelsblad weten dat de SP echt niet overal hoeft mee te besturen. “De lat moet hoger.”

  De SP wil blijkbaar een partij zijn die het liefst aan de zijlijn staat te roepen dat het allemaal niet deugt. Dan moet ze niet verbaasd opkijken als de kiezers daar op zeker moment genoeg van krijgen.

  5 REACTIES

  1. @Ronaldo: uw fantasie slaat volledig op hol. U maakt een karikatuur van de SP en daar trapt u dan tegenaan. Een bekende retorische truc, maar niet waarheidslievend.

   • Daar ben ik het niet met u eens.
    Nina, ja, want die zou, als ze haar zin kon krijgen, best het geluid van de geestelijke oproep der islamieten door het ‘t seculiere luchtruim willen laten rollen.. Net als de klokken der christenen drammen, om je attent te maken op wat zij geloven…
    Wordt het niet eens tijd voor een religieuze app met oordopjes? Is iedereen gered! Een stereo-toren thuis, in de vorm van een kerktoren of minaret, lijkt me ook ontzettend leuk! Zie het als innovatieve religieuze wegen om modern door het leven te kunnen bewegen.
    Thuis achter de voordeur of onderweg met een app.
    Klaar.
    En wat het uniform aangaat; een keppeltje, mijter, tulband of hoofddoek – gewoon een politiepet bedekt je hoofd toch ook? Laat openbaar gewoon openbaar wezen. En het uniform uniform.. Geloof is privé… En de SP…
    Dit zegt partijvoorzitter Ron Meijer, namens Lilian, vandaag in het NRC: “Wij zijn een seculiere partij en hebben in onze geschiedenis landelijk nog nooit voor de verkiezingen een vergaande pact met een partij met religieuze grondslag gesloten. Ook niet met het CDA, CU of de SGP.”
    Ik zeg dus beste Ludovica, heel goed! Heel goed van de (landelijke) SP.
    Daarmee is ze juist geen karikatuur gebleken, maar heel kordaat! En seculier! De partijkeuze is nu voor eens en altijd duidelijk… En de SP-partijvoorzitter van Rotterdam, Leo de Kleijn? Ach ja, die is nu voorzitter af… Zijn Rotterdamse experiment is daarmee kordaat afgeschoten. Hij noemt het overigens ‘een dolk in zijn rug.’ (Zie link) Maar ach… de rancune, het is een verliezer die hier spreekt. Wat dat betreft hulde voor Lilian Marijnissen. Zo (her)ken ik ‘mijn’ goede oude SP weer…
    Nina is de karikatuur in deze… en Leo de Kleijn…
    Maar die is SP af… Is voltooid verleden tijd. ‘T is een plaatselijke storm in een glas water gebleken.
    Het Rotterdamse luchtruim blijft dus toch verschoond van Allah-kreten.
    Gelukkig, je hebt (nu) toch gelijk. ‘T is achteraf een fantasie gebleken…
    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/29/de-sp-heeft-geen-smoel-rond-racisme-a1597693

  2. Op Frontbencher heeft nog nooit een positief of waarderend stuk over de SP gestaan. Ook niet toen de partij enkele weken geleden op de tweede plek stond in de peiling. Dat haalde kop niet eens.
   Nu valt er weer wat te trappen, en jawel: daar hebben we Kockelmans weer.
   Wat een ongelooflijke vooringenomen arrogantie.

   Misschien kunt u de bijdrage in de Groene van deze week van de hand van Engelen even lezen. Hij signaleert daar veel breder een dergelijke onbenulligheid van de vaderlandse pers tegenover de Partij voor de Dieren. Hij maakt werkelijk gehakt van dit soort “journalistiek” als hier bedreven wordt.

  3. Het heeft mij ook verbaasd, moet ik zeggen. Ik ben het met de auteur eens. En Lilian doet het best goed. Moet zeggen dat dat gedoe in Rotterdam en Amsterdam mij helemaal niet bevalt. ‘T is dan wel niet landelijk, Lilian spreekt het ook tegen, Kerk en Staat moet gescheiden blijven…
   Maar SP Rotterdam is het om het even…
   Nina…
   Religieus Islamitische politiek. Voorstander van hoofddoekjes bij de politie… Is een Hollandse pet niet meer goed genoeg? Brrrr, ik moet er niet aan denken. Religieus getinte wetten. Allah is voor mij niet groot. SP doet toch mee… Om Allah een handje te helpen. Want Allah is heel socialistisch…
   Voilà, het is plaatselijk, maar toch…
   Rotterdammabad aan de Maas. Vindt u dat fijn? Minaretten aan de sky-line? Gebedsgebral hol rollend over onze trotse kades? Kan er niet aan wennen. Wil er niet aan wennen. O, jee SP. Niet doen!

  Comments are closed.