Ook PvdA bereidt haar kiezers voor op “een feestje”

  0
  86

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is al jaren een traditie. Kort voor de presentatie van hun verkiezingsprogramma laten politieke partijen enkele aansprekende punten daaruit lekken, zodat die extra publiciteit krijgen.

  Zo wisten we al van te voren dat D66 een einde wilde maken aan de flexbanen, dat het CDA herinvoering van de studiebeurs zou bepleiten en dat wat de SP betreft het sociaal minimum omhoog moet. Zelfs de ChristenUnie, een baken van rust toch in een roerige politieke wereld, doet er aan mee. Hoewel haar verkiezingsprogramma nog moest verschijnen meldden media vrijdagochtend al dat deze partij het aantal belastingschijven wil halveren en dat relatietherapie in het basispakket moet, zodat er minder gescheiden zal worden.

  Uiteraard blijft ook de PvdA niet achter. “Belasting omhoog voor zorg,” meldde De Telegraaf vrijdag op haar voorpagina met de van deze krant bekende chocoladeletters. Dat is waarschijnlijk niet de kop die de spindoctors van de partij zelf gekozen zouden hebben, maar aandacht trekt hij wel.

  Het bericht komt erop neer dat de PvdA het eigen risico in de zorg wil afschaffen, en dat ze dat wil betalen door de schijven van de inkomstenbelasting met 1 procent te verhogen.

  Dat er in deze richting werd gedacht was al bekend. Partijleider Diederik Samsom had er eerder op gehint. Maar nu staat het open en bloot in de krant, met de cijfers erbij. Zelfs de bron wordt vermeld. Want De Telegraaf heeft de informatie niet vernomen van “ingewijden” of “betrokkenen”, zoals meestal het geval is bij Haagse primeurs. Nee, Henk Nijboer zelf is naar de wakkere krant gestapt om het nieuws te melden. En Nijboer is niet de eerste de beste. Financieel woordvoerder in de Tweede Kamer en ook nog eens lid van de partijcommissie die het PvdA-verkiezingsprogramma opstelt. Het bericht moet dus wel kloppen.

  De Telegraaf schrijft dat wel meer partijen hebben aangekondigd het eigen risico in de zorg te verlagen, maar dat de PvdA de eerste is die er “een serieus financieel plaatje bij levert”. Die zin zal Nijboer genoegen doen. En dat geldt waarschijnlijk ook voor de slotzinnen van het bericht: “Of alle burgers er blij mee zijn is de vraag. Het gaat namelijk om een nivellerende maatregel.” Want voor De Telegraaf mag nivelleren een vies woord zijn, PvdA-voorzitter Hans Spekman noemde het ooit “een feestje”.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook