Ook SP-ministers moeten straks deel salaris inleveren

  0
  62

  Leestijd: 1 minuten.

  Mocht de SP in het kabinet komen, dan zullen SP-ministers een deel van hun salaris moeten afstaan aan de partijkas. En dat geldt ook voor Emile Roemer, mocht de SP-leider erin slagen in het Torentje te komen.

  De afdrachtsregeling geldt nu al voor Kamerleden en andere vertegenwoordigers van de socialistische partij in de lokale politiek. Dat er ook voor bewindspersonen een dergelijke regeling gaat gelden, is logisch, zei Roemer vandaag op Radio1.

  ,,Uiteraard, die komt er zeker.” Hoeveel geld er afgaat van het salaris als de SP in het kabinet komt, weet Roemer nog niet. ,,Dat is nog niet besproken, omdat we nog nooit in de regering hebben gezeten. Maar misschien 50 procent.” De minister-president krijgt een jaarsalaris van 144.000 euro.

  Roemer zei dat hij de vraag of hij premier wordt buiten de discussie wil houden, omdat hij daar niet per se op mikt. ,,Het gaat me niet om de personen, maar om het beleid. Maar tuurlijk, als we de grootste worden dan neem ik die verantwoordelijkheid. Anders moet je er niet aan beginnen.”

  De SP-leider verwacht, net als veel andere politici, dat een kabinet formeren na 12 september lastig zal zijn. ,,In elk geval is duidelijk dat de VVD het liefst over rechts wil gaan en wij over links. De uitslag zal uitwijzen welke weg het wordt.”

  In de aanloop naar de vorige verkiezingen sprak Roemer een voorkeur uit voor een centrum linkse coalitie van SP, PvdA, CDA en GroenLinks. Hij herhaalde dat nu weer. Met de PvdA en GroenLinks verwacht hij er snel uit te zijn. De SP deelt waarden zoals gemeenschapszin en kleinschaligheid met het CDA, aldus Roemer.