Ook Zweden slaat rechts af

  10
  616

  Leestijd: 2 minuten.

  De rechtspopulistische Zweden Democraten zijn de grote winnaars van de Zweedse parlementsverkiezingen geworden. De populisten van leider Jimmie Akesson haalden bijna 18 procent van de stemmen krijgen en daarmee de derde partij van het land worden. Dat is een kleine 5 procent meer dan bij de verkiezingen in 2014 maar minder dan verwacht. Het was zeker niet de grote doorbraak.

  Voor de sociaal-democraten, de ‘eeuwige’ regeringspartij, werd het ondanks een verlies van ruim twee procent niet het gevreesde en voorspelde totaaldebacle. Ze blijven met 28 procent de grootste partij. Niettemin is dit het slechtste resultaat in tientallen jaren. De Zweedse socialisten sluiten daarmee aan in de rij van de Europese zusterpartijen voor wie verkiezingen de afgelopen jaren uitliepen op een afstraffing.

  Ook de andere gevestigde partijen, van links tot rechts, hebben een veer moeten laten. De Conservatieven blijven desondanks met 19,8 procent groter dan de Zweden Democraten. Toch past de uitslag in het beeld van de laatste jaren waarbij het midden in veel EU-landen steeds verder afbrokkelde en verloor aan vooral rechtse populisten.

  Immigratie was ook in Zweden het alles beheersende issue van de verkiezingen. De Zweden hebben sinds 2015, het jaar van de grote vluchtelingentoestroom, ruim 163.000 asielzoekers opgenomen, in verhouding tot het eigen bevolkingsaantal meer dan elk ander EU-land. Omgerekend naar Nederlandse verhoudingen zou dat neerkomen op ruim 300.000 vluchtelingen. Dat bleek teveel voor het toch al kreunende draagvlak. Veel Zweden vrezen dat de verzorgingsstaat door de massale toestroom te sterk onder druk komt en zelfs zou kunnen bezwijken.

  De Zweden Democraten hebben electorale munt weten te slaan uit deze wijd verbreide anti-stemming, die zich ook tot de EU uitstrekt. De partij werd bovendien in de kaart gespeeld door een recente serie gewelddadige incidenten in steden als Stockholm en Malmö waarbij allochtonen betrokken waren. De ‘misdaadgolf’ werd door veel kiezers gezien als weer een bewijs van het failliet van de multi-culturele samenleving.

  De Zweden Democraten hebben hun wortels in de neo-nazi-scene en was nooit meer dan een irritante en soms criminele splinter. Het wordt gezien als de grote verdienste van partijleider Akkeson dat hij de afgelopen jaren al te opzichtig bruine vlekken heeft weten weg te poetsen. De partij werd daarmee een acceptabel alternatief voor kiezers die zich niet langer thuis voelen bij de gevestigde partijen van links en rechts.

  De uitslag betekent een impasse zonder een direct duidelijke uitweg. Coalities van zowel de centrumlinkse als centrumrechtse partijen hebben geen meerderheid. Regeren met de Zweden Democraten wordt door beide blokken uitgesloten.

  De oplossing zal vermoedelijk gezocht worden in een voor Scandinavische landen inmiddels gangbare richting: een minderheidsregering die voor steun voor haar beleid is aangewezen op wisselende meerderheden in het parlement. Het ligt gezien de uitslag voor de hand dat zo’n minderheidsregering wordt geleid door de huidige sociaal-democratische premier Stefan Löfven.

   

   

   

  10 REACTIES

  1. Als je van een land alle diersoorten binnen laat, komen naast antilopen ook de hyena’s. Als je die vermengt in je kippenhok, springen de kippen angstig van hun stok, en zal je een aantal niet verblijden. Je tast hun veiligheid aan.
   Als je iets van deze hyena’s zegt en men reageert: je bent dan tegen alle dieren…
   Tja, wat moet je dan?
   Nu komt er een partij die zegt genoeg is genoeg er zijn er te veel die hier klieren. Dan zijn die kippen blij, hun gram word gehoord, er zijn tenslotte ook roofdieren….
   Het tij keert, genoeg is genoeg, de zaak moet eerst goed integreren. De grenzen gaan dicht, het kippenhok wordt doorgelicht, en de hyena’s worden verwijderd…
   Da’s een boerenverstand die snapt dat in de balans de kippen ongestoord hun leven moeten kunnen leven. Nu kijkt de boer over de horizon en ziet een continent in problemen. Daar komt een sprinkhanenplaag, heel gestaag, zoekend en ‘vretend’ naar eten…
   Zijn velden staan mooi, vol kippenvoer en hooi… Da’s het resultaat van een eco-balans waar hij en zijn voorvaderen voor werkten.
   Wat nu?
   Ook sprinkhanen zijn tenslotte dieren?
   Maar hij weet als geen ander, te veel is te veel. Mooie antilopen zijn een, valse hyena’s zijn een vervelende twee, maar een plaag is wat de boer beslist niet kan hebben…
   De Zweedse dierenliefhebbers beseffen langzaam maar zeker dat het boerenverstand zich bekommerd om’t land dat met de kippen op stok en de antilopen buiten het hok, vreedzaam samenleven… Dat vreedzaam geen ‘vreet’zaam moet worden.
   Want met een sprinkhanenplaag, zijn haar volle velden zo leeg…
   Dat verstoort het eco-balans en dan hebben de kippen en antilopen honger…

   • Ronaldo Haasnoot : Ik denk en dat probeerde ik eerder ook neer te zetten dat niet alleen de geijkte klachten de winst van rechts verklaart maar ook de manier waar op de Zweed conflict loos opgevoed word.
    Denk dat ze genoeg krijgen van compromissen en dat al 100 jaar oude gezever van heb elkander lief dus geef de ander maar hun zin .
    Gerald eigenlijk moet je een vraag als die van u niet beantwoorden om dat je er van uitgaat dat je een goede opvoeding hebt gehad en deze zaken als vanzelfsprekend moet beschouwen .
    In mijn jeugd was een hond gewoon een hond .vooral in Zweden word een hond een poesje Dat terug kan naar zijn honden streken .
    Ik denk dat zij niet willen dat de term Zweeds dom bedacht word en terug naar gewoon willen.
    100 jaar links is niet niks en dat kan ook niet zonder gevolgen blijven .
    Heel normaal is het nog steeds dat de internationale gezongen word een lied doordringt van bloed zeg maar de socialistische HORST Wessel ?
    Heel normaal is het reclamebord van de SPD boven hun deur van Che Guevara u weet wel die gast die moordend door Zuid Amerika trok.
    Ik denk dat er meer speelt dan de instroom .
    Men krijgt gewoon genoeg van dat socialistische gewauwel

    • @Bruinsma,
     Ik ben eerlijk gezegd niet zo op de hoogte met de situatie in Zweden. Dus u kunt best gelijk hebben, hoewel momenteel in heel Europa het immigratie-beleid van de sociaal-democraten steeds meer weerstand oproept.
     Wellicht ligt het aan de massaliteit en/of aan de nieuwe soort migranten. Cultureel te verschillend en te veel criminaliteit en messengetrek.
     Maar wat u zegt: het is wellicht ook de druppel die de emmer over laat lopen. De sociaal-democraten hebben de neiging – zoals u zegt – alleen het goede te geloven. Ze weigeren ‘de hyena’s van de antilopen’ te onderscheiden omdat dat bewijst dat hun beleid en geloof niet geheel klopt.
     ‘T is een einde van een sprookje…
     Ondertussen groeit de tweede golf in Afrika. Groter dan ooit. Zij zal – als zij de kans krijgt Europa overspoelen – en veel armoede en brengen. Bovendien: gezien de culturele aard van het ‘beesje’ gaan we – als de immigratie-socialisten hun zin krijgen – nog heel wat beleven…
     Maar dat wordt meer en meer niet gepikt.
     De linkse kerk gaat net als de Roomse langzaam maar zeker ten onder…
     Alleen in Denemarken hebben ze schijnbaar door, dat niet alle sprookjes goed aflopen. Die sociaal-democraten hebben zich net op tijd hervormd.
     Met een heel streng integratie- en immigratie-beleid.

     • Al 100 jaar het zelfde en geen alternatief?
      Met de verkiezingen hoorde je dat gehamer van dat zijn fascisten ?maar is er een alternatief ?
      Als de S D niet grondig gaat vernieuwen ?
      Als die houding het zelfde blijft kan het niet anders dan dat met (her)verkiezingen de weerstand nog groter wort.

  2. We zitten gelukkig goed in Nederland. De VVD is de enige en juiste partij die ons, het volk zal leiden naar een rechtvaardige wereld waar de meest kwetsbaren rechtvaardige bescherming genieten. Waar de hardwerkende Nederlander loon naar arbeid verdient. Waar de vreemdeling in ons midden alle steun krijgt om echte Nederlander te worden. We zien dan ook dat politieke partijen staan te dringen om onder leiding van de VVD regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Ik neem dus aan dat er straks bij de Provinciale verkiezingen er een Eerste Kamer gekozen gaat worden met een meerderheid bestaande uit: VVD, PVV, CDA, PvdA, ChristenUnie, D66 en stilletjes op de achtergrond dienend, de SGP. Ik schat in zo’n 43 zetels. Nederland, slaat dus niet rechts af.

   • Grappig!
    Dit soort uitspraken werden ook altijd gedaan door geestelijken van divers godsdiensten op hun eigen terrein. En dat bleek steevast maar 1 doel te hebben: zieltjes winnen om hun eigen macht te vergroten.

    Ik heb in mijn leven geleerd dat iedere godsdienst niets anders is dan volksverlakkerij; en met politiek is het al niet anders.

  3. Even geleden een kleine documentaire gezien op ARTE over de opvoeding en het denken in zweden, vond dat werkelijk doodeng.
   Een vrouw zij daar op het einde dat alle mannen daar door hun feministisch opgevoed waren dus de toekomst zat wel snor.
   In dit licht kan je dan echt spreken van een cultuur uitbraak en zijn de eerste stenen onderuit de muur weggehaald en kan zweden de achtbaan in.
   Vooral bij d66 heb ik altijd het gevoel aangekeken te worden en belerend toe gefluisterd moet horen: WIJ zijn democratisch dus klep dicht ! Hoe moet een Zweed dat dan ervaren hebben ?
   Vraag mij af hoe dit in menig Zweedse slaapkamer vannacht ging ? zal de man het verzoek briefje hebben in gevuld ?
   TSJA ( heb ik gepikt van pia) het begin is er en in het walhalla begint men weer te lachen en neemt nog een schedel 🙂

   • Ik vraag me nu wel serieus af welke Zweedse onderwerpen u doodeng vond. Bij feminisme gaat het wat mij betreft om opheffen van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, tegen geweld tegen vrouwen en nog een paar thema’s die voor fatsoenlijke mensen vanzelfsprekend zijn. Ik hoop, dat er een tijd komt dat alle mannen deze overtuiging delen, dus feministisch opgevoed zijn. Dat zou een geweldige stap voorwaarts zijn. In Nederland zijn we al een eindje op weg, maar nog lang niet ver genoeg.

  Comments are closed.