Oorlog in centrale bankiersland

  11
  449

  Leestijd: 3 minuten.

  ECB-president Mario Draghi is zijn koffers aan het pakken en zes voormalige centrale bankiers slingeren een open brief de wereld in waarbij ze gehakt maken van Draghi’s laatste jaren.

  De beste man heeft in 2012 dan wel de euro gered met de woord ‘whatever it takes’. Hij beloofde de koers van de euro tegen elke prijs te ondersteunen en startte een miljardenprogramma om geld in de kwakkelende economie te pompen. Dit na de ergst financiële crisis ooit.

  Inmiddels heeft hij zijn testament nagelaten, voortzetting van de extreem ruime geldpolitiek waardoor de rente superlaag blijft en dat is vooral leuk voor landen met enorme staatsschulden als Italië. Het is inmiddels omstreden of de economie nog baat heeft bij een voortzetten van die politiek van lage rente. Er is geen deflatie en bedrijven investeren toch wel als ze kansen zien. Anderzijds houdt de consument de hand op de knip, hij is bang voor alle ontwrichtende gevolgen van die lage rente (zeker als de langer aanhoudt). Zijn pensioen staat onder druk, hij dreigt geld te moeten gaan betalen als hij zijn spaargeld op de bank laat en ga zo maar door.

  Kortom, de noordelijke landen in de eurozone hebben onderhand veel meer last dan gemak van de wild draaiende geldpersen van de ECB en het is dan ook geen wonder dat de zes oud-centrale bankiers die de open brief tegen Draghi’s beleid hebben ondertekend, allemaal van die noordelijke landen komen. Otmar Issing, Helmut Schlesinger en Jürgen Stark uit Duitsland, Hervé Hannoun uit Frankrijk, Klaus Liebscher uit Oostenrijk en onze eigen Nout Wellink.

  De zes beschuldigen Draghi er ook van buiten zijn boekje te gaan. Het is de Europese Centrale Bank verboden om monetaire financiering te plegen. Kortweg het laten draaien van de geldpersen om zwakke landen uit de brand te houden. Door het gigantische opkoopprogramma van (staats)obligaties zorgt de ECB er wel degelijk voor dat zuidelijke zwakke eurolanden uit de wind worden gehouden. Ook zwakke banken blijven overeind door de lage rente en ook de zwakke bedrijven die super goedkope leningen hebben lopen bij diezelfde banken. Die extreem lage rente zou ook een ‘zombificatie’ van de economie veroorzaken, de nulrente neutraliseert alle pijnpunten als een soort morfine waardoor die vrolijk voort kunnen woekeren.

  De tegenhanger is dat mensen nauwelijks nog een spaarprogramma voor hun pensioen kunnen opzetten wat tot ernstige sociale spanningen kan leiden. Nu al hebben wij de pensioendiscussie hoeveel de ouderen moeten worden gekort om nog wat voor de jongeren in de pensioenpot te laten.

  In feite is er weinig nieuws onder de zon. De euro was een te vroege fusie tussen economieën die daar niet klaar voor waren. De omelet die ontstaan is weer terug te brengen tot de eieren gaat niet meer. Het helpt ook niet als de EU die fout erkent, er is geen weg terug en we moeten wel verder.

  De brandbrief van de voormalige centrale bankiers, en dat zijn zeker niet de minsten, is alleen maar een bevestiging van bovenstaande alinea. En we moeten inderdaad verder met een snel vergrijzend Europa. Allemaal kiezers en consumenten die baat hebben bij een normalisering van het financiële adagium dat geld lenen geld kost en (pensioen)vermogen geld oplevert.

  De actie van de voormalige centrale bankiers is dan ook de eerste boodschap die op het bordje ligt van de opvolgster van Draghi, IMF-presidente Christine Lagarde. Haar bewegingsruimte is beperkt omdat door de globalisering geld zo snel reist dat de verschillen tussen Europa en de VS op rentegebied niet al te groot kunnen zijn. Maar in voetbaltermen gesproken is de brief toch een aardig voorzetje. Nu nog inkoppen.

  11 REACTIES

  1. Ik ben het volstrekt niet eens met de gedachte van de auteur dat er geen weg terug is. Vanuit zulks een overtuiging ontstond na de Duitse Weimarrepubliek – die als oplossing van hun schuldproblematiek het fenomeen de geldpers laten draaien uitvond – de roep vanuit het volk naar een sterke man. Hitler kwam, dankzij de chaos die in het financiële systeem geschapen werd, aan de macht. Nu is het Italië dat nog steeds niet hervormt en torenhoge schulden weigert te verminderen waardoor Draghi de geldpers aangooit.
   Dus de keuze is: de regels handhaven en Italië desnoods uit de eurozone zetten of… het blijven faciliteren via de Weimaroplossing met een grote kans het financiële systeem (als eerste onze pensioenvoorziening) te laten exploderen of… akkoord gaan met een transferunie waarbij men in Italië met 63 met pensioen gaat en in Frankrijk met 62 en hier in Nederland men blijft doorwerken?
   Wat is er mis om de ‘fout’ – rotte appel – uit het systeem te verwijderen en met de gezonde delen verder te gaan? Neem je verlies – voor NL zo’n 200 miljard euro schat ik – en ga door met de gezonde onderdelen. 1400 Miljard pensioenvermogen staat hier wel op de tocht. We moeten ons niet laten verplichten een Weimar-unie te stichten.

   • Overigens: als Italië er uit ligt kan zij altijd later nog toetreden als het haar problemen heeft opgelost en weer euro-waardig is. Het is m.i. ook een duidelijke waarschuwing dat andere landen zich ook aan de regels moeten houden. Men moet zeker niet doormodderen en al helemaal niet gaan experimenteren bij de ECB met ‘ons’ geld. Dat is levensgevaarlijk voor de stabiliteit.
    De hele opzet van Draghi is nu – via obligaties inkoop – zoveel eurozone schulden op de ECB balans te zetten dat er ‘onofficieel’ een vorm van eurobonds ontstaan, immers de hele eurozone staat er garant voor.
    Deze geforceerde unificatie mist echter elk democratisch principe noch onderbouwing. De auteur vindt – en dat is juist de opzet van Draghi’s beleid – dat we het dan maar (verplicht) moeten accepteren door vooruit te stormen… M.a.w. opgaan in een Verenigde Staten van Europa.
    Maar dat lost het ‘economische probleem’ Italië niet op.
    Ergo – er wordt dan moedwillig een nieuwe weeffout geïntroduceerd in het euro-systeem.
    En wat lost dat op? Ons pensioenvermogen? En wat dan? Wat let de Italianen om met 60 met pensioen te gaan? Ik vraag mij ondertussen af… Is Nexit voor de Nederlandse burger dan wellicht (veel) goedkoper?

     • @Petra,
      Het VK zit alleen in de EU niet in de euro(zone).
      Nederland kent vele financiële borgstellingen (o.a. ESM en de opgekochte obligaties op ECB-balans) en vooral het bancairverekensysteem Target-2 (zie link) die puur uit de euro voortvloeien.
      Het VK zit alleen met de kosten van de bijdrage aan de Unie die je noemt. Maar Italie en Nederland en andere eurozone landen zijn ook via de euro financieel verweven. Dat ontvlechten als Italië of Nederland er uit gaat brengt veel kosten met zich mee.
      Italië heeft bij voorbeeld buiten de gewone staatsschuld van 2500 miljard meer dan 300 miljard schuld in het Target-2 systeem. Als zij dat niet kan betalen staat de DNB (= de Nederlandse belastingbetaler) voor een (groot) deel daarvoor garant. Die zal dus de rekening die Italie aan het NL-bedrijfsleven schuldig is overnemen en moeten uitbetalen. Vandaar mijn schatting van +/- 200 miljard.
      http://www.novini.nl/kan-italie-uit-de-klauwen-van-de-ecb-ontsnappen/

    • Voorlopig heeft Stichting PensioenBehoud en KBO-Brabant de Nederlandse Staat gedagvaard om de Nederlandse pensioenwetgeving. De Nederlandse wetten zouden in strijd zijn met Europese regels m.b.t. de rekenrente, die niet zou moeten gelden voor de meeste Nederlandse pensioenfondsen. In de dagvaarding zou ook meegenomen moeten worden al hetgeen in de hier genoemde reacties wordt gesteld.

  2. Je kunt je de vraag stellen waarom komt die brief nu pas. Nu het kalf (bijna) verdronken is en de grote boosdoener niet meer in functie is.

   • @Binjamin,
    Omdat we op een tweesprong staan. Het beleid van Draghi kan immers door Lagarde nog teruggedraaid worden. Verder doorgaan zou weleens het lijntje kunnen breken.
    Het probleem vormt wezenlijk een land als Italië maar ook Draghi met zijn ECB-beleid. Er moeten politieke knopen doorgehakt gaan worden in de eurozone, dat is duidelijk. De auteur geeft daarin een mening die mij geheel tegenstaat (zie mijn reactie). Maar ondertussen staat het financieel systeem ook op springen als Lagarde onverwijld verder gaat. De complicaties zijn enorm.
    Nu is het de tijd om ‘ons’ te bezinnen.
    Nu kan het nog…
    Vandaar brandbrief van ex-centrale bankdirecteuren.
    Straks is er… zoals de auteur zegt, geen weg terug. En waar leidt die weg heen?

    • Ik ben bang dat we inderdaad op een twee sprong staan. Door iedereen maar toe te laten tot ‘Europa’ zien we hoe China de lachende derde is. Langzaam stap voor stap, in alle rust dan dit opkopen en dan dat opkopen. Langzaam komt Griekenland en Italie in toenemende mate onder Chinese invloed en kost het ‘Europa’ te veel geld om deze twee landen te redden uit de handen van China. ‘Europa’ zou en moest uitgebreid, koste wat kost. En elke lidstaat ging voor eigen volk eerst, een traditie die met verve wordt voortgezet. Zoals gezegd: China vindt het allemaal geweldig wat er binnen ‘Europa’ gebeurt. Maar niet getreurd, want als het te laat is wordt er daadkrachtig opgetreden.

     • @Binjamin,
      Wellicht dat u wat beter ‘het experiment’ ziet waar Draghi wellicht heen wil en naar waar ik hoop Lagarde niet. Zie daarvoor de ‘methodiek’ MTT waar Draghi op hint. (Link) U zult zien dat deze manier van ‘met geld omgaan’ ideaal is voor Italië. Of, als je deze macht alleen aan de regering van de EU zou geven China niets meer heeft om op te kopen. Doet de EU zelf wel even: is dat niet slim?
      Geldcreatie als of het niets is… alles wordt zo opgelost.
      Draghi verkoopt het als ‘nieuw’ idee. Maar is dat zo? Is het niet eerder een ‘vernieuwd’ idee. Oude Duitse Weimar-wijn in Italiaanse zakken geschonken door de regering van Verenigde Staten van Europa. Heel Europa dronken tot… in het ochtendland van de nieuwe jaren dertig de grote kater van een depressie toeslaat. En er dan een Grote Leider opstaat die – in de woorden van Timmermans – patriottisch (= Europees nationalisme) toeslaat en China en de VS even een lesje leert.
      Of denkt u dat Xi zal winnen en i.p.v. Oeigoeren patriottische Europeanen in zijn ‘opvoedingskampen’ gooit. Die Oeigoeren zullen wel opgevoed zijn dan. Ruimte zat. Heil Xi dan?
      https://www.geotrendlines.nl/draghi-ecb-moet-nieuwe-ideeen-als-mmt-bestuderen/

  Comments are closed.