Oostenrijks wonderkind stapt over op Groen

  8
  575

  Leestijd: 2 minuten.

  Oostenrijk staat aan de vooravond van een interessant experiment. De parlijleiders van de conservatieve ÖVP en de Groenen hebben woensdag na zeven weken ‘intensief’  onderhandelen een regeerakkoord gesloten.

  Beide partijen waren de grote winnaars van de verkiezingen van vorig jaar september. ÖVP-leider Sebastian Kurz haalde met 37,5 procent van de stemmen een historisch resultaat. Groenen-leider Werner Kogler voerde zijn partij met 13,9 procent terug in het parlement. Bij de voorgaande verkiezingen in 2017 was de milieupartij nog over de kiesdrempel van 4 procent gestruikeld.

  De ÖVP en de Groenen zijn van oudsher ideologische tegenpolen. De ÖVP was tot de komst van Kurz een bolwerk van het traditioneel katholieke conservatisme. En de Groenen vertegenwoordigen het moderne levensgevoel: open, klimaatbewust en met een flinke scheut multiculti.

  Kurz heeft zijn partij in de paar jaar van zijn leiderschap in rap tempo weten te moderniseren. De ÖVP is nog steeds conservatief, zeker op terreinen als immigratie en integratie, maar heeft onder Kurz de ideologische verstarring overboord gezet. De nieuwe ÖVP is geschapen naar het beeld van haar leider: dynamisch,  pragmatisch en uiterst flexibel. Kurz (33) won de verkiezingen van 2017 en kreeg de bijnaam de Wonderboy van de politiek. Hij werd twee jaar geleden de jongste kanselier in de geschiedenis en wordt ook nu weer de jongste regeringsleider ter wereld.

  Hoe dynamisch en wendbaar Kurz is blijkt uit het feit dat hij anderhalf jaar lang regeerde met de extreemrechtse FPÖ. Die coalitie ging ten onder aan een schandaal over Russische fondsen waarin de toenmalige FPÖ-leider tot aan zijn haarwortels was weggezakt. En nu stapt Kurz net zo makkelijk over van de bruine naar de groene kant van het spectrum.

  Dat kon ook omdat hij tijdens de onderhandelingen een uitstekende verstandhouding met zijn Groene collega wist op te bouwen. De formatie was ‘niet makkelijk’, aldus Kurz maar zowel hij als Kogler was bereid rekening te houden met elkaars pijnpunten. In het regeerakkoord staan zo bescherming van het klimaat (Groen) en de grenzen (ÖVP) naast elkaar.

  Oostenrijk wordt  op klimaatgebied ‘gidsland’, aldus Kogler. Zijn partij krijgt een ‘superministerie’ waarin klimaat-, infrastructuur en verkeersbeleid worden gebundeld.

  Kurz kan ook in de nieuwe regering zijn bij links omstreden harde anti-islam- en asielbeleid voortzetten. Dat is voor Groene fundamentalisten een meloen die ze zaterdag op hun congres naar verwachting wel zullen slikken.

  Het Oostenrijkse experiment wordt met name in Duitsland met argusogen gevolgd. Ontwikkelingen in Wenen worden vaak gezien als een voorbode van wat in Berlijn kan gebeuren. In Duitsland zijn volgend jaar Bondsdagverkiezingen en gezien de huidige peilingen is een coalitie tussen de conservatieve CDU/CSU, nu nog geleid door kanselier Angela Merkel, en de Groenen niet onmogelijk. In beide partijen neemt het aantal voorstanders van zo ‘n regering toe.

  8 REACTIES

  1. In sommige landen vliegt de uil van Minerva de goede kant op. Die Sebastian Kurz is een is inderdaad een wonderboy. Hij krijgt het voor elkaar om met rechts-conservatief en de Groenen in Oostenrijk een regering te vormen. En zo groot is die meloen niet die de Groenen daar in moeten slinken op gebied van immigratie. De Groenen ook GroenLinks in Nederland zijn nooit voor ‘massa-emigratie’ geweest, of zoals door sommigen beweert wordt ‘ontvolking’. Volkomen absurd. Die ongecontroleerde maar afgewezen dus illegale asielzoekers direct het land uit graag. Ook nooit voor die bizarre uitwassen van de Islam. Wel voor een rechtvaardig asielbeleid en een strak integratiebeleid. De Nederlandse taal leren en zo snel mogelijk aan het werk graag. Ik vind trouwens dat hoofddoekjes verbod op scholen in Oostenrijk uitstekend. Kortom, Oostenrijk een voorbeeld voor heel West-Europa?

   • @Aton,
    U (s)preekt wel hele zoete woorden over GroenLinks. Oostenrijk was tegen het pro-immigratie-pact van Marrakesh waar GroenLinks in NL zo’n voorstander van was.
    Overigens: u bedoelt waarschijnlijk ‘omvolking’ i.p.v. ‘ontvolking’. Dat sommige mensen dat zo zien is natuurlijk niet verwonderlijk (link 1). De realiteit ‘lijkt’ er immers op. Het CBS voorspelt dat rond 2050 40% van de Nederlanders een immigratie-achtergrond heeft hoe zou u dat proces dan willen noemen?
    De ‘omvolking’ of ‘diversiteit door (islam) immigratie’ wordt specifiek gestimuleerd en beschermd in het EU-beleid. Timmermans vindt dat landen daartoe verplicht zijn. Zelfs de bedenker van een pan-Europese staat (Coudenhove-Kalergi) was er niet ‘vies’ van. (link 2) Die had het specifiek over rassenvermenging om de ‘nationalistische’ homogene bevolking te vervangen voor echte ‘gemengde Europeanen’. Zo werd het ‘vijandige’ nationalisme (dat tegen een EU-staat is) vanzelf uitgeroeid. Absurd???
    https://www.ad.nl/binnenland/wierd-duk-peilt-de-stemming-masterplan-achter-immigratie~a555ffa5/
    https://gerard1945.wordpress.com/2018/10/23/het-gedachtegoed-van-coudenhove-kalergi-geldt-als-handboek-voor-de-eu/

    • Ronaldo
     Als rond 2015 40% van de Nederlandse bevolking een immigratie-achtergrond heeft, gaat het wel erg hard. Lijkt me niet. Bovendien is door de eeuwen heen de zogenaamde homogene samenstelling van de Nederlandse bevolking , o.a. door immigratie, al drastisch veranderd. De plannen voor een pan-Europese staat zijn inderdaad absurd. Er wordt door de EU niets verplicht. Men verwacht alleen dat met afspraken nakomt. Je kunt het recht op asiel interpreteren als een pro-immigratie-pact. Dat is het niet. Er wonen hier veel Iranese vluchtelingen, die juist hun islamitische staat zijn ontvlucht. Er komt overigens ook geen EU-staat. In de statuten van de EU staat dat de soevereiniteit berust bij de eigen staat. Voor veel mensen onbekend. Bewijs: als lid van de EU wijst Oostenrijk het pact -Marrakesh af. Geen enkele politieke partij is voor ‘omvolking’. Juist die vooronderstelling is absurd.

  2. Nu Jesse Klaver in Nederland nog…
   Hij is al aan het voorsorteren door deze regering te helpen aan meerderheden. Zo laatst ook het belastingplan van 2020 met daarin een flinke accijnsverhoging voor mij als roker. Wat een joker! Daar gaat mijn belastingverlaging…
   Anton beweerde laatst dat de FvD sociaal-economisch rechtser was dan de VVD. Dat de ‘lagerbetaalden’ beter ‘links’ konden stemmen. Wel daar ben ik het dus nu al niet mee eens. Die Paul Blokhuis, linkse CU-rakker met zijn links-christelijke kruistocht tegen tabak wordt gesteund door (Groen) links. En de (s)linksere VVD – want elke belastingverhoging die de staatskas spekt is daar gewenst – behalve natuurlijk voor de rijken en multinationals…
   Dus: Groen staat voor de nieuwe poen. Gevolg: belastingverzwaringen op energierekening en levenswijzen. Zeg maar een groene bijbel “hoe te mogen leven en consumeren”.
   Het smeermiddel tussen de geldbeluste VVD, de dogmatische betuttelende christenpartijen en groene communistische hippies die er de ‘heilige graal’ in zien.
   Ook Kurz in Oostenrijk heeft het nieuwe licht gezien. Het wordt de eeuw der moralistische kruistochten en belastingverhogingen.
   Op alle (levens)fronten.

   • Overigens voor de goede orde, Kurz zelf zegt: “Het is mogelijk om de belasting te laten dalen en tegelijk het belastingsysteem ecologischer te maken. En het is mogelijk tegelijk en het klimaat en de grenzen te beschermen…” (link)
    Tja, het is natuurlijk een wonderkind.
    Als Rutte het zou zeggen zou ik in lachen losbarsten. ?
    Toevallig weet ik wel dat Oostenrijk op EU niveau in de clinch ligt met Tsjechië omdat dat land EU-steun wil voor de Green-deal van Timmermans. Duitsland, Oosterijk en Luxemburg vinden van niet omdat het de kernenergie wil uitbreiden. Da’s groen natuurlijk maar ja, daar zijn de drie landen tegen – net zoals GroenLinks.
    Da’s verdomd hypocriet zegt Tsjechië en Frankrijk steunt haar. 25% Van Oostenrijks energiemix is namelijk ingevoerde kernenergie uit Tsjechië. Als Oosterrijk dat laat heeft ze meteen een duur CO2-probleem…
    Tja, wonderkind of niet Kurz is hier toch een politicus. ?
    En de Groenen zijn hypocriet. Kernenergie heeft evenveel recht op financiële EU steun als windmolens en zonnepanelen.
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/01/conservatieve-kurz-gaat-regeren-met-groenen-in-oostenrijk/

  3. @P.Issig, Goede conclusie van u!

   RUTTE met z’n VVD kwam na de Regeringsvorming ook plotsklaps met voorstellen tzv Afschaffing v Dividend Belasting, stond (ook) in geen enkel Kiesprogramma!
   Rutte adviseerde de woningbezitters om hun hypotheek af te lossen dat werd dan beloond met n lagere Belasting (Hille)
   2-jr later werd deze regeling weer ongedaan gemaakt! De Kiezer BELAZERD!
   Wat hebben “Kieswijzers” dan nog voor zin?
   Eenmaal gekozen doet Rutte wat hij wil.
   Het mag en het kan maar. is het Faire Politiek?
   Ik vind dit: Kiezersbedrog!

  4. Dit geeft maar weer eens aan wat een onbetrouwbare opportunisten zijn. Meteen na de verkiezingen gaat heyverkiezingsprogramma in de prullenbak om aandacht te komen.
   Democratie is een nepverhaal om goed gelovige kiezers hun stemte ontfutselen; alles voor de macht en de kiezer wordt weer belazerd

  Comments are closed.