Oostenrijkse populist trapt in oude val

  2
  490

  Leestijd: 2 minuten.

  De Amerikanen noemen het de honeytrap. Je stuurt een aantrekkelijke jonge vrouw af op een prominente politicus. Zij verleidt hem tot belastende uitspraken en/of actviteiten. Deze worden vastgelegd door de camera en bingo, daar is het einde van de carriere. En in dit geval ook van het Oostenrijkse kabinet.

  Het is één van de oudste trucs uit de politieke geschiedenis en toch trappen zelfs doorgewinterde politici er steeds weer in. Dit keer ging de Oostenrijkse vice-kanselier Heinz-Christian Strache van de populistische FPÖ voor de bijl. De aantrekkelijke jonge vrouw presenteerde zich in zijn geval als de nicht van een Russische oligarch. En de belastende feiten liegen er niet om. In ruil voor ondersteuning bij de verkiezingscampagne van twee jaar geleden beloofde Strache de ‘oligarchennicht’ opdrachten voor haar, fictieve, bouwonderneming.

  Wat zich zich in de zomer van 2017 afspeelde in een vakantievilla op het Spaanse eiland Ibiza beantwoordde volledig aan alle cliché’s van de goedkope spionageroman. Een brallende, aangeschoten Strache gooit alle remmen los. Hij giet zich vol, hangt de macho uit en stelt de vrouw onder andere voor een krant, het boulevardblad Kronen Zeitung te kopen. Hij zou er dan drie of vier kritische redacteuren uitsmijten, zodat het blad een orgaan van de FPÖ kon worden. Zij mocht rekenen op lucratieve opdrachten van de staat. En het werd allemaal volgens de regels van het genre geregistreerd op de video.

  Die opnames kwamen vrijdag in handen van twee Duitse kranten. En daarmee was het lot van Strache bezegeld. Hij verklaarde dat hij ‘stommiteiten’ had begaan, zich had gedragen als ‘een patserige puber’, verontschuldigde zich bij zijn vrouw en trad af. Niet alleen als vice-kanselier in de regering van de conservatieve kanselier Sebastian Kurz maar ook als partijleider.

  De affaire roept niet alleen bij Strache vragen op. Hij was slachtoffer van een complot, verklaarde hij. Maar wie zit er achter? En waarom wachtte men bijna twee jaar met de onthulling? Vanwege de Europese verkiezingen van komende week? Was het een puur op Strache gerichte wraakoefening?

  De zoektocht naar het antwoord op die vragen zal de Oostenrijkse politiek nog wel geruime tijd bezig houden. Intussen zit het land in een diepe politieke crisis. Kurz wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. Voortzetting van de coalitie met de populisten wil hij onder geen beding. De maat was vol, verklaarde hij zaterdagavond. En een ombouw van de regering met de sociaaldemocraten (SPÖ) als nieuwe partner zit er niet in. De SPÖ die de FPÖ twee jaar geleden een neuslengte voorbleef ruikt nu haar kans en wil ook  nieuwe verkiezingen.

  De crisis is ook een nederlaag voor Kurz. De jonge charismatische conservatief (32) had twee jaar geleden de gok gewaagd om met de populisten in zee te gaan. Door ze regeringsverantwoordelijkheid te geven hoopte hij hen in te kapselen en te neutraliseren. Maar de FPÖ en met name Strache brachten de regering regelmatig in verlegenheid met onbekookte aanvallen op politieke tegenstanders en kritische journalisten.

  Daarnaast onderhoudt de FPÖ ook dubieuze contacten met het Rusland van Vladimir Poetin. Er zou onder meer sprake zijn van financiële ondersteuning door het Kremlin. En toen Karin Kneiss, de FPÖ-minister van buitenlandse zaken, vorig jaar in het huwelijk trad, was de Russische president eregast.

   

  2 REACTIES

  1. Goh, populistische politici zijn dus ook gewone mensen. ?
   Welaan, eens kijken welke leuke nicht Poetin in gedachte heeft voor Baudet! ? De pech is evenwel: hij is niet getrouwd… En ziet er voor een politicus ook nog eens leuk uit. Vrouwelijk schoon zal hem wel bekoren maar of hij er om verlegen zit…
   Da’s natuurlijk de truc. Oud en lelijk zijn en getrouwd. Daar kan zo’n mooi Russinetje nog wel mee scoren. En de geheime dienst die er achter zit. Maar wellicht is die van Poetin wel gehackt. Door de vijand en heeft die het onverwacht (natuurlijk net voor de verkiezingen) naar buiten gebracht.
   Gelukkig hoeft Thierry Baudet het met zoveel fans en betalende leden ook niet voor het geld te doen. Populisten met fatsoen…
   Politici die niet dom zijn in hun tweede jeugd. Da’s niet alleen wijsheid maar ook een deugd. Geldt overigens voor alle beroepen waar mannen (zouden vrouwen het ook hebben?) in werken. Als vrouwen het niet hebben, nou dan weet ik het wel!
   Alleen vrouwelijke politici aan de macht. Zou dat DE oplossing zijn? Of moeten gewoon de populisten maar verdwijnen en is het dan opgelost….

  2. Degenen die deze honeytrap hebben opgezet zijn even verachtelijk als degene die er in trapt. Je moet hen aanklagen voor uitlokking.

   Met zulke mensen wil je toch niet in een coalitie zitten?

  Comments are closed.