Op naar het carnaval

  0
  559

  Leestijd: 2 minuten.

  Geert Wilders gaat carnaval vieren, ook al is het niet duidelijk hoe dat zal gaan met alle bewaking om zich heen. De PVV-leider twitterde dit zondag, toen hij bekendmaakte dat hij op zondag 26 februari niet zal deelnemen aan het “premiersdebat” van RTL. Direct daarna liet de VVD weten dat hun lijsttrekker, premier Mark Rutte, het debat eveneens afzegt.

  De reden: RTL zou zich niet aan de afspraak houden door niet vier maar mogelijk vijf lijsttrekkers uit te nodigen voor het debat. RTL liet daarop weten dat nu het hele debat niet doorgaat. En dat terwijl we in dit land toch bepaald geen gebrek hebben aan mensen die premier willen worden. Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, staat te popelen om voor de tv in debat te gaan. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor CDA-leider Sybrand Buma.

  Dat RTL het verkiezingsdebat aanduidt met “premiersdebat” is vreemd, want de kiezers stemmen op een partij en niet op een premier. Bedoeld wordt dat RTL een debat wil tussen mensen die het meest kans maken om premier te worden. Doorgaans wordt de leider van de partij die de meeste stemmen behaalt de premier, maar ook dat is niet altijd het geval. Maar dat neemt allemaal niet weg dat de PVV van Wilders en de VVD van Rutte een straatlengte voor liggen in de peilingen, en dan zou het vreemd zijn om het debat te houden zonder deze twee kemphanen.

  RTL nodigt al sinds jaren vier partijen uit voor het premiersdebat.  Dit jaar kregen vijf partijen een uitnodiging: PVV, VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De reden om dit keer af te wijken is de nek-aan-nek race in de peilingen tussen CDA, D66 en GroenLinks. Daarbij werd uitgegaan van de Peilingwijzer, of wel een gemiddelde van zes peilingen. De verschillen zijn zo klein dat RTL besloot om dit keer een vijfde partij uit te nodigen.

  Soebatten rond verkiezingsdebatten op tv is waarschijnlijk net zo oud als die debatten zelf. Politici willen zich graag profileren, maar bij elk debat wordt zorgvuldig gekeken wie met wie de strijd aanbindt. Dat het dit keer fout loopt met het RTL-debat heeft alles te maken met de nieuwe politieke verhoudingen. Zaterdag was in de Volkskrant te lezen dat veel kiezers overwegen om “strategisch” op Rutte te stemmen om zo te voorkomen dat de PVV van Wilders de grootste partij wordt en Wilders premier.

  Wilders en Rutte hebben er alle belang bij dat de verkiezingsstrijd er een wordt op rechts, en dan helpt het niet als de camera ook nog eens gericht wordt op andere partijen. Het gehakketak over het tv-debat weerspiegelt de nieuwe politieke verhoudingen en zijn mogelijk een voorbode van een moeizame formatie. Bovendien lijken de tv-debatten aan belang in te boeten. Wilders zei zondagmorgen nog in het tv-interview van RTL dat hij via twitter rechtstreeks zijn boodschap kan richten op de kiezers. En die die tweets leveren ook nog eens veel aandacht op in tv-programma’s. Kortom, Wilders hoeft er niet rouwig om te zijn. Twitteren kan ook in Jocus Riék ofwel Venlo, de plaats waar de PVV-leider het liefst carnaval viert.