Op naar een gezondere levensstijl

  7
  320

  Leestijd: 1 minuten.

  Voorkomen is beter dan genezen. Het kabinet wil dat we stoppen met roken, minder gaan drinken en gezonder gaan eten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) moet dat voor elkaar gaan boksen.

  Hij streeft naar maatregelen die een breed draagvlak hebben in de samenleving. Dat zou beter werken dan dwingelandij door de wetgever. We krijgen dus – dat is althans de bedoeling – naast een klimaatakkoord en een pensioenakkoord ook een preventieakkoord.

  Er zitten meer dan vijftig partijen aan tafel. Niet vreemd dus dat er af en toe iets uitlekt. Dit tot frustratie van Blokhuis. Het draagt niet bij aan een oplossing als tijdens  onderhandelingen bekend wordt wie veel water bij de wijn moet doen. Lekken is een veeg teken dat de gesprekken niet in alle harmonie verlopen. Zoals het ook een slecht teken is, dat de streefdatum van de presentatie van het akkoord niet werd gehaald.

  Toch is er vooruitgang. Roken kost nog altijd 20.000 levens per jaar. Aan de rooktafel bestaat wel overeenstemming. We gaan toe naar een prijs van tien euro voor een pakje sigaretten. Daarbij kunnen we dan wel aantekenen dat de tabaksindustrie niet mee doet aan dit overleg.

  Dat ligt anders bij de drank. Daar zit de industrie wel aan tafel. Brouwerijen zijn bereid het stunten met kratten bier in de supermarkten aan banden te leggen. De grote biermerken zijn in het verleden veroordeeld wegens ongeoorloofde marktafspraken, dus veel pijn zal deze concessie niet doen.

  Zorgen dat we gezonder gaan eten betekent vooral dat we minder gaan eten, en vooral minder ongezond gaan eten. Het ziet er niet naar uit dat we net als bij sigaretten alarmerende kreten krijgen op de verpakking van chips, snoep en koekjes. Wel moet er goede voorlichting komen en duidelijke informatie aan de consument. Dat kan door een duidelijk logo op de verpakkingen.

  We zouden het bijna vergeten. Zo’n logo hebben we al. Sterker nog, we hebben er twee. Één voor gezonde voeding:

  en één voor een bewuste keuze:

  Ze werken niet, omdat de consument er niet mee uit de voeten kan. De logo’s zijn het resultaat van eerder overleg tussen alle betrokken partijen. Zij moeten nou komen tot een compromis dat wel werkt.

   

   

   

   

   

   

   

  7 REACTIES

  1. De mensen die over onze gezondheid waken moeten zich realiseren dat als er nog meer mensen 100 gaan worden wij nog langer door moeten werken om de geriatrische zorg te kunnen blijven betalen. Langdurige zorg voor ouderen is vele malen duurder dan bijvoorbeeld de relatieve kortdurende zorg voor longpatienten. Om maar te zwijgen over de 1,5 miljard aan accijnzen, die de rokers jaarlijks bij elkaar hoesten.
   Laat ze ook eens onderzoek doen naar de gevolgen van de zwaar vervuilde lucht in de grote steden, waar wij allemaal moeten gaan wonen, als we de planologen hun gang laten gaan.

   • @Sabreur,
    U heeft gelijk. M.i. moet de regering zich helemaal niet bemoeien met de leefstijl der mensen. Vrije keuze is een elementair iets. Anderzijds: natuurlijk – ik ben een roker – hoeft mijn omgeving die een andere keuze maakt daar geen last van te ondervinden.
    Ook zij heeft recht op eigen keuze.
    Maar de lucht die wij buiten inademen wordt vervuild, daar hebben we geen keuze in. Rokers belasten is natuurlijk makkelijk en brengt geld in’t laatje. Maar’t uitgangspunt en de maatregelen die ze nu voorstellen vind ik verkeerd. Het is ondertussen een vorm van pure discriminatie aan’t worden.
    De CU-staatssecretaris speelt m.i. een heel sinister spel. Hij moet zich bedenken hoe’t was in tijden van geloofsvervolging. Want miljoenen rokers een tot een paria maken heeft daar zo langzamerhand veel van weg. Er wordt m.i. met dit soort beleid een heel gevaarlijke grens overschreden.
    Ik raad hem dan ook aan het makkelijke te laten en van mensen levenskeuze af te blijven – net zoals er voor hem godsdienstvrijheid bestaat – en zich op een wat minder gemakzuchtig beleidsterrein te bewijzen, zie onderstaande link.
    https://www.blikopnieuws.nl/gezondheid/246734/lucht-in-nederland-niet-gezond-5700-doden-per-jaar-door-luchtvervuiling.html

   • Als meer mensen 100 worden, dat zie ik ook zo, zijn er ook meer mensen die nog wel wat jaren kunnen doorwerken omdat ze dan even lang of langer dan vroeger kunnen genieten van hun AOW of opgebouwde pensioen. Ze worden ouder, omdat ze langer gezond blijven en dus kunnen werken. Toen de AOW werd ingesteld, was de levensverwachting van 65-jarigen 14 à 15 jaar, een heel stuk minder dan ruim 30 jaar als de gemiddelde levensduur 100 zou worden. Daar kunnen best een paar jaar vanaf om lager te kunnen werken voor het financieren van deze mooie laatste jaren. Eigenlijk is de verhoging van de AOW-leeftijd à 2 jaar verwaarloosbaar. Daar kunnen best nog wat jaren bij, zodat ook de jongeren van vandaag verzekerd blijven van een mooie oude dag.

  2. Als we werkelijk willen stimuleren dat de Nederlanders gezonder gaan leven, vind ik dat men voor de gezonde producten het lage btw tarief moet houden op 6%. En de niet gezonde producten moeten het hoge btw tarief krijgen i.p.v. ook het lage btw tarief.

  3. De BTW voor groente en fruit gaat met ingang van 2019 omhoog van 6 naar 9 %.
   Hoe verhoudt zich dat, met al dit vergader.

  4. Correctie: Zo’n logo hebben we niet, de “vinkjes” zijn inmiddels afgeschaft. Per 19 oktober dit jaar mogen ze officieel niet meer gebruikt worden omdat ze misleidend zijn. In de loop van afgelopen jaar zijn ze op de meeste producten al verdwenen.
   De consumentenbond pleit voor een “stoplichtsysteem”, zoals ze dat in de UK hebben. Lijkt mij persoonlijk een goede oplossing.

   Zie https://www.consumentenbond.nl/acties/vinkjes

  Comments are closed.