Opeens gaat het niet meer zo goed met GroenLinks

  13
  1648

  Leestijd: 2 minuten.

  Wat is er aan de hand met GroenLinks? Jarenlang ging alles crescendo bij deze partij. Zeker nadat de charismatische mini-Obama Jesse Klaver in 2015 de leiding op zich nam groeide ze als kool. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 haalde GroenLinks maar liefst 14 zetels, 10 meer dan het er had. In het kabinet komen lukte net niet, maar in de peilingen bleef de partij doorstijgen, tot 18 à 19 zetels. Op links was ze sowieso de grootste na de enorme verkiezingsnederlaag van concurrent PvdA en de zich maar voortslepende problemen bij de SP.

  Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar en dit jaar bij de provinciale en Europese verkiezingen boekte GroenLinks duidelijke winst. Aan de feestvreugde leek geen einde te komen. Tijdens partijbijeenkomsten werd Klaver toegejuicht als een rockster.

  Een tegenvallertje was dat de PvdA het Europees nóg beter deed dan GroenLinks, en zich nu in Brussel en Straatsburg de grootste Nederlandse formatie mag noemen. En een extra minpunt vormt het feit dat de regeringscoalitie een voorkeur lijkt te hebben voor de PvdA als gedoogpartner, nu ze haar meerderheid in de senaat kwijt is. Openlijk wordt dit niet toegegeven, maar achter de schermen wel. Inhoudelijk mogen de verschillen tussen PvdA en GroenLinks piepklein zijn, eerstgenoemde partij geldt als een doorgewinterde bestuurdersclub. Ze heeft al aan tig kabinetten deelgenomen en zelfs diverse malen de premier geleverd. GroenLinks wist het sinds zijn oprichting nooit verder te brengen dan de oppositiebankjes.

  Misschien moeten we de verkiezingen voor Europarlement en Eerste Kamer dan ook zien als keerpunt voor de partij. Want sinds enkele weken boert GroenLinks lang niet zo goed meer in de polls. Volgens Maurice de Hond is het teruggezakt naar 14 zetels. Dat is dan wel nog geen verlies, maar de virtuele bonus van 4 tot 5 zetels is weggespoeld. En alsof dat nog niet erg genoeg is, lijkt de PvdA aan een onvermoede opmars bezig. Volgens alweer De Hond staan de sociaaldemocraten inmiddels op 19 zetels en zitten ze het ietwat inzakkende FvD op de hielen. Waarmee de PvdA zich (in elk geval in de peilingen) de nummer 1 op links mag noemen.

  En zoals je altijd zult zien: de terugval gaat gepaard met affaires. Eerst was er dat onverkwikkelijke gedoe rond Tweede Kamerlid Zihni Özdil. Die werd door Klaver als onhandelbaar de fractie uitgemieterd, maar dat gebeurde zo lomp dat de Jessias daar even later nederig zijn excuses voor moest aanbieden. Özdil blijft Kamerlid-af (zij het wel nog partijlid), maar het imago van de tot dusver onbevlekte leider is flink bezoedeld.

  En dan hebben we ook nog de zaak-Carla Brugman. Dit Limburgse GroenLinks-kopstuk is toegetreden tot het extraparlementair college van gedeputeerden in haar provincie. Weliswaar op persoonlijke titel, maar in het college zitten (eveneens op persoonlijke titel) ook vertegenwoordigers van PVV en FvD.

  Zoiets kan echt niet, vindt de Limburgse afdeling van GroenLinks. Zij wil Brugman dan ook royeren. Gaat het landelijk partijbestuur (want dat moet de knoop doorhakken) dat doen? Het zou de tweede maal in korte tijd zijn dat een GroenLinks-vertegenwoordiger de deur wordt gewezen.

  Voorlopig heeft het landelijk bestuur nog geen besluit genomen. Het schijnt ook nog wel even te duren voor dit gebeurt. Begrijpelijk. Royeren of niet royeren, elke keuze heeft grote nadelen voor het aanzien van de partij. En die heeft het toch al niet zo makkelijk meer.

  13 REACTIES

  1. Bij “De Jessias slaat een pleefiguur” heb ik in een commentaar een kleine opsomming gegeven van eerdere rotstreken van GroenLinksers.
   Van Jasses de manier waarop vieze Peter Sonneveld toch weer door Liesbeth van Tongeren werd aangenomen.
   Leuk voor die stagiaire die door vieze Peter werd belaagd.
   Van Farah Karimi die als bestuurder van Oxfam Novib een oogje dicht deed toen medewerkers “zich vermaakten” met plaatselijke minderjarigen.
   Leuk voor die minderjarigen.

   Hopelijk worden deze wandaden in breder kring bekend. Dan gaat Jasses’ neergang hopelijk nog sneller.

    • 1000 jaar geleden kwamen er pracht wijnen uit Schotland
     2000 jaargeleden exporterde de Romeinse bezetters wijn van uit Engeland over het romeise rijk .
     Ooit haalt de waarheid hun waarheid in.

     • Ps vergeet niet dat waneer vroeger een woud of bos brand ergens uitbrak er anders dan nu niemand was om dit te stoppen?
      Waar ook maar? had dit anders dan nu door al dan niet internationale zamewerking een vrije loop .
      Ook hier moet over na gedacht worden.

   • @Tineke 20 jun 14:28
    “Jorrit Nuijens, loco-burgemeester van Diemen, spuugt politieman in het gezicht tijdens aanhouding wegens misdraging”

    Ja, op de grachtengordel wonen alleen maar nette mensen🤣.

    Dan kun je beter Cicero in het Latijn parafraseren over het dulden van het partijkartel. Dat is misschien bizar, maar niet ordinair.

    Ik zie Klaver nog met gespeelde verontwaardiging Forum voor Democratie hekelen vanwege het (vals geïnterpreteerde) interview met Beukering….

    Als dit allemaal bekend wordt, kan Groenlinks maar beter hopen dat er niet binnenkort verkiezingen komen. Anders zullen alle klavertjes verwelken.😭

  2. Ach en wee, weer zo’n muggenziftende “Neerlandicus” die het wel even beter weet. Tevreden zo met de komma, aanhalingstekens en punt? Welterusten dan maar weer “B” van Betweter en doe dat getroubeleerde flagellanten clubje van Groen Links kennissen van je maar de groeten dan.

  3. Er is onderzoek gedaan naar de verschillende polls (Jakobs en Spierings als ik mij niet vergis). Uitkomst was dat De Hond geen enkele selectie of controle heeft op zijn panel. Het valt op dat zijn peilingen bijna altijd extremer uitvallen dan die van IPSOS, I&O etc.

   Het artikel trekt, in mijn ogen, dan ook heel snel conclusies en dat op grond van een vrij wankele basis. De analyse over smetten op het blazoen van Klaver deel ik overigens wel, maar of dat zo’n groot verschil zou kunnen verklaren? Ik denk dat we wat meer peilingen moeten afwachten voordat we conclusies trekken over de rijzende of vallende ster van Klaver.

  4. De mensen die ik ken die Groenlinks stemmen kiezen bewust voor belastingverhoging (dus de rekening waar jij over spreekt) en weten dat zij daar ook door geraakt worden.

   Bovendien: Als ik jou was zou ik eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands leren, voordat je over anderen gaat oordelen. Spelling en interpunctie.

  5. Opvallend, dat populisten op rechts, zowel als op links aan het verliezen zijn. Misschien wordt het volk eindelijk wakker. Nederland is een van de beste landen om in te leven, hetgeen niet te danken is aan de populisten, maar aan de partijen die Nederland sinds de vijftiger jaren geregeerd hebben.

   • Het beste van de vis zit tussen de kop en de staart. Met enige regelmaat zijn er wat stro vuurtjes die fel branden maar ook net zo snel doven. Vandaar deze vergelijking.

   • Als u van achterkamertjes, achterbakse afspraken, verdraaien en de burger vals voorlichten houdt hebt u inderdaad gelijk.

  6. Hoeveel waarde moet je hechten aan de polls. Dan wordt er angstig naar gekeken, dan stellen ze niets voor, en zo gaat het maar door. Zoals de wind waait, waait mijn rokje. De winden die ik laat zeggen dat ik moet stemmen op de meest integere partij van Nederland en dat is de partij van: Fatsoen moet je Doen; ook de partij van Niet Buigen naar Links, of Rechts, staat bij mij hoog in het vaandel. De Partij Bel de Integriteitslijn heeft mijn volle aandacht. Ik laat me niet beinvloeden door de polls. Ik moet ook zeggen ben ook niet vies van een lekker kontje, een leuk smoeltje en een gezellig reclamepraatje.

  7. Als de oogkleppen dragende “hoogopgeleide” bakfietsende Jessias aanhangers eenmaal met de rekening van hun klimaat fetischisme worden geconfronteerd zal het snel bergafwaarts gaan met dat clubje.

  Comments are closed.