Opgestaan, plaatsje vergaan

  8
  356

  Leestijd: 3 minuten.

  Binnen een dikke week nadat de Amerikaanse president Trump in het voorstel van zijn Turkse collega Erdogan trapte om Amerikaanse militairen weg te halen uit Noord-Syrië, zodat hij een vrij schootsveld zou krijgen op die gehate Koerdische terroristen, zijn de bordjes volledig verhangen.

  Nauwelijks is de dieseldamp opgetrokken van de Amerikaanse pantserwagens die het gebied verlaten of het is al onder controle van de Russische president Poetin. Die steunt de Syrische president Assad, maar nodigt ook Erdogan uit voor een babbeltje in het Kremlin.

  Het leger van Assad bestaat bij de gratie van Moskou, zonder de massieve steun van de Russen was het regime van Assad al lang van de kaart geveegd. Nu wordt hij heer en meester over zijn hele land. Immers, de Koerden konden weinig anders dan hun droom voor een autonome staat opgeven toen de Turken binnen vielen. Door het Syrische leger van Assad als buffer binnen te laten zijn deze vechtjassen weliswaar gered, maar moeten het trotse hoofd toch buigen. Dit als dank voor de strijd tegen IS.

  Voor de NAVO ontstaat een hele nieuwe situatie. Aan de grens van een NAVO-land, Turkije, staat nu een Syrisch leger dat in feite half Russisch is. Dat wil de Turkse opmars in Noord-Syrië stoppen en zal daar zeker in slagen. Op het moment dat het leger van Assad (plus de Russen) de Turken terugdrijft over de Turkse grens is er sprake van een vijandige invasie in een NAVO-land. Ergo, volgens artikel vijf van de NAVO zouden de overige NAVO-landen dan Turkije te hulp moeten komen tegen die invasie. Gaat echt niet gebeuren, Erdogan is zelf begonnen Noord-Syrië binnen te vallen en de overige NAVO-landen zullen zich wel twaalf keer bedenken voordat ze hu handen daaraan gaan branden. Conclusie: artikel vijf is aan revisie toe en waarschijnlijk is het Turkse NAVO-lidmaatschap ook aan revisie toe al durven de angsthazen binnen de NAVO dat nog niet hardop te zeggen.

  Poetin kan nu gezellig laveren tussen zijn steun aan Assad en het pappen en nathouden van Erdogan. Die zit nu met een wapenembargo van de EU en de VS en waar haal je dan je spullen? Juist in Moskou. Turkije heeft al tot afgrijzen van de VS het Russische raketafweersysteem S400 van de Russen gekocht en een weg terug lijkt er niet meer te zijn. Rusland bouwt al een kerncentrale in Turkije en legt een gaspijplijn aan naar de Zwarte Zee over Turks grondgebied.

  Assad is afhankelijk van de Russen, Erdogan is afhankelijk van de Russen en Poetin lacht zich het schompes, ineens is hij heer en meester in de regio. Israël heeft opeens niet meer te maken met kleine jongens die ze wel aan kunnen. Met één telefoontje heeft Trump opeens een heleboel over hoop gehaald in de regio Midden-Oosten waar zijn Joodse vrienden niet blij mee zullen zijn. Die hadden al genoeg aan Iran.

  Rusland krijgt nu mogelijk een stem in de eindbepaling van wie in welke Noord-Syrische regio de macht heeft, een beetje zoals het opdelen van Berlijn in sectoren na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zeker is dat de Russen het machtsvacuüm dat de VS hebben achtergelaten binnen een week hebben opgevuld. En natuurlijk keek Europa er naar en deed niets. Dat Europa binnen een week in beweging komt is ook totaal onvoorstelbaar, het zal een hele cultuurverandering vergen voordat Europa leert voor zichzelf op te komen en haar eigen omgeving in de gaten te houden en acuut in te grijpen als dat nodig is. Zowel de NAVO als de buitenlandpolitiek van de EU lopen achter feiten aan nu de beschermende Amerikaanse paraplu vol gaten zit.

  Gezien de stroperigheid van beide organisaties is dat niet zo maar opgelost. Rusland heeft in het verleden altijd grote schaakmeesters opgeleverd, Poetin is daarop geen uitzondering. Trump is geen partij, Europa moet snel bijles nemen.

  8 REACTIES

  1. Zeker is dat de Russen het machtsvacuüm dat de VS hebben achtergelaten binnen een week hebben opgevuld. En natuurlijk keek Europa er naar en deed niets…HAHAHAHAHA!!!!. Trump schijnt zo veel te liegen en te fantaseren dat hij totaal geen benul heeft wat het verschil is tussen de werkelijkheid en wat hij beschouwt als de werkelijkheid. De EU lidstaten gaan voor eigen volk eerst en stoeien de jongens wat met elkaar en de dames vliegen elkaar aan met hun tasjes, smijten met lippenstift en poederdoosjes in het rond en snappen vervolgens niet dat niemand de EU serieus neemt. Alleen de lidstaten die elkaar de les lezen roepen de EU burgers en de hele wereld op de EU serieus te nemen want als zij boos wordt, dan wordt zij ook echt heel goed boos. De NAVO durft Turkije er niet uit te gooien omdat Turkije gewoon te veel macht heeft en daar zeker gebruik van zal maken. Dankzij zij de VS, de EU en de Navo kan Erdogan oorlogje spelen en is hij straks dankzij Rusland de vredebrenger in Syrie en zal hij samen met Assad de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst kunnen nemen en hebben alle vredestichtende EU politici het nakijken.

  2. De belangrijkste en enige bondgenoot van Poetin is Assad. Je zal maar zo’n bondgenoot hebben, een leider , tot aan zijn ellebogen vol bloed van zijn eigen volk, dat hij meedogenloos heeft gebombardeerd en uit hun huizen heeft verjaagd. Geopolitiek is machtspolitiek, een pragmatisme waarbij alle moraal en ethisch handelen is uitgewist. De EU is verbonden met de NAVO waarbij elk land uiteindelijk zelf beslist in hoeverre de militaire bijdrage zal zijn. Hieruit blijkt weer dat de EU niet alleen economisch en cultureel, maar ook militair hopeloos verdeeld is. Wie pleit voor een uiteenvallen van de EU en voor ‘een sterke natiestaat’ , ach, hoe droevig wordt dit alles. Machteloze staten die volledig afhankelijk zijn van de grillen van machtige staten als China, de VS en Rusland.

   • Ik pleit niet voor het uiteenvallen van de EU, maar het zijn de dames en heren politici die van de EU een lachertje maken en zichzelf vervolgens op de borst slaan hoe geweldig ze naar een sterke EU macht streven waar de VS, Rusland en China, en niet te vergeten Tukije ernstig rekening mee houden en niet te vergeten de NAVO. Polen en Hongarije er in, Turkije en de VS er uit. Dat wordt een feest: de rechterlijke macht verder uitgehold, en de homo’s het leger uit. Echte mannen die ons verdedigen dat zal de VS Turkije, Rusland en China echt wel een toontje lager laten zingen.

  3. Zo, dat probleem is ook weer opgelost. Laat Syrië en Turkije lekker onder de hoede van Rusland verder gaan.
   Amerika, maar ook Europa heeft daar sowieso niets te zoeken en dat lost ook gelijk het probleem op met de eventueel kandidatuur van Turkije voor de EU. Daar hoeft ook niet meer over gediscussieerd te worden en de EU houdt haar centen (miljarden) in haar zak die ze nu reeds aan Turkije betaalt vanwege de kandidatuur van de EU.
   Twee vliegen in 1 klap. Hoe kom je er zo makkelijk vanaf. Nu nog de in Europa verblijven Turken naar huis en iedereen is blij.

  4. Inmiddels zijn de Russen en Syriërs ook in het grensgebied aangekomen. Daar zal Erdogan grote problemen mee krijgen. Trump heeft hem vooraf daarvoor gewaarschuwd.
   Omdat de rest van de NAVO haar financiële verplichtingen niet nakwam en de Amerikanen steeds de kolen uit het vuur liet halen, is er echt wel iets te zeggen voor het besluit van Trump om zijn troepen weg te halen.
   Nou zal Erdogan misschien denken dat hij een beroep op de NAVO kan doen als hij aan de verliezende hand is, maar die vlieger gaat niet op. In het NAVO Handvest staat dat “een aanval op het grondgebied van één van de lidstaten wordt beschouwd als een aanval op de hele NAVO”. Noord Syrië is niet het grondgebied van de lidstaat Turkije maar dat van de autonome staat Syrië. Erdogan mag dus zelf zijn probleem oplossen.

  Comments are closed.