‘Opkomst Trump lijkt op die van Fortuyn’

  0
  102

  Leestijd: 2 minuten.

  Volgens Maurice de Hond lijkt de opkomst van Donald Trump in de VS op die van Pim Fortuyn hier, 15 jaar geleden. En die van de PVV. Dit schrijft De Hond daarover en over zijn nieuwe peiling:

  ‘We zitten al weer geruime tijd in een stabiele electorale periode. Ook deze week zijn er geen verschuivingen.

  De opkomst van Trump in de VS en de electorale samenstelling van zijn kiezers lijkt op die van Fortuyn 15 jaar geleden en van de PVV.

  Dat is deze week te zien in onze voorkeuren voor de volgende Amerikaanse president. Terwijl in 2004, 2008 en 2012 vrijwel alle Nederlandse kiezers de voorkeur hadden voor de kandidaat van de Democraten zien we dat nu de score Clinton-Trump 70%-21% is. Kiezers van de PVV in Nederland geven de voorkeur aan Trump (49% tegen 40%). Bij de vorige verkiezingen waren de LPF/PVV-kiezers in meerderheid wel voor de kandidaat van de democraten.

  Er is een duidelijke samenhang tussen de politieke voorkeur en de zorgen die kiezers hebben over de toekomst van Nederland, de wereld, het klimaat en de eigen financiele situatie. Kiezers van de PVV hebben beduidend meer grote zorgen over deze punten dan het gemiddelde van de Nederlanders. Dat geldt echter niet t.a.v. het klimaat, daar scoren ze lager op. Kiezers van de VVD hebben op alle punten minder vaak grote zorgen dan het gemiddelde van alle Nederlanders. 

  30% van de kiezers ziet meer kansen door de technologische veranderingen wereldwijd. 26% ziet juist meer bedreigingen. De eerste groep kent een forse oververtegenwoordiging van kiezers van VVD, D66 en Groen Links.  De tweede groep kent een grote oververtegenwoordigingvan PVV (42% stemt die partij). Bij SP en 50PLUS zien we dat ook. Opleidingsniveau is hierbij de belangrijkste achterliggende factor.

  Dit is ook weer een goed voorbeeld van hoe de relatie is tussen de politieke voorkeur en hoe men tegen de wereld aan kijkt al dan niet gebaseerd op eigen ervaringen met betrekking tot werk en geld . Uit de verschillende onderzoeken in de VS rondom de opkomst van Trump blijkt een vergelijkbaar patroon. (In de New York Times stond een interessant artikel over wat er electoraal in de VS aan de hand: The Great Trump Reshuffle http://nyti.ms/1Wb9NCB )

  Hoewel het in Nederland qua electoraal systeem anders gaat zijn er in ons onderzoek steeds diverse tweetallen aan de kiezers voorgelegd van mogelijke premiers na de Tweede Kamerverkiezingen. Het is dan met name interessant wat de kiezers van de verschillende partijen doen als het niet de leider van hun eigen politieke partij betreft.

  Uit het uitgebreide overzicht blijkt de zeer sterke positie van Aboutaleb. Zo scoort hij 18% meer dan Rutte. Zelfs bij de PVV-kiezers scoort hij hoger in een tweestrijd met Rutte.

  Buma, Klaver, Pechtold, Asscher en Rutte liggen dicht bij elkaar. Voor de analyse is het interessant om te zien wat de kiezers van de verschillende partijen dan kiezen als het  om tweetallen gaan waar zij bij betrokken zijn.

  Wilders en Samsom scoren het slechtst. Beiden leggen het duidelijk af tegen Mark Rutte. Samsom doet het dan nog fors slechter dan Wilders  (26% en 17% minder dan Rutte).

  Uit alles blijkt dat een belangrijk nieuw electoraal draaipunt zal ontstaan nadat de PvdA haar lijsttrekker heeft.’

  IMG_3968IMG_3969

  IMG_3970IMG_3971

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook